6 debelih laži o hujšanju

6 debelih laži o hujšanju (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 8. 2014

O dietah in hujšanju je napisanega že veliko in verjetno se bo pisalo še več. Zdravniki namreč vse pogosteje opozarjajo na sodobno epidemijo debelosti, skoraj vsak pa se pojavi tudi nova dieta, ki obljublja neverjetne rezultate. Če se boste za katero odločili, preberite še nekaj nasvetov ameriškega združenja za srce (AHA).

1. Rešitev je instant hujšanje

20 kilogramov v mesecu dni? Raje se držite naslednjega cilja - 0,5 do 1 kilogram na teden. Vsekakor bolj zdravo. Vendar bo za takšen cilj (in predvsem za ohranjanje doseženega cilja) potrebno vnesti kar nekaj sprememb. Predvsem tam, kjer se skrivajo vzroki za vaše odvečne kilograme.

Poleg tega raziskave kažejo, da imajo tisti, ki hujšajo postopno, veliko več možnosti, da bodo na novo pridobljeno težo tudi obdržali.

2. Če pazim na prehrano, se lahko izognem telovadbi

Telo potrebuje gibanje! V vsakem primeru. Še tako preprosta ali naravna telesna aktivnost, kot je hoja, ima zelo pomembno vlogo pri izgubljanju odvečnih kilogramov, saj pomaga pokuriti odvečne kalorije. Pa ne le to. Hkrati krepite tudi srce, poskrbite za zdrave kosti in sklepe, se sprostite ...

Izberite torej sebi najljubšo aktivnost in v njej uživajte.

3. S "čudežnimi živili" bodo kilogrami izginili čez noč

Superhrane, ki bi čez noč odstranila vso odvečno maščobo in "uničila" rezultat dolgoletnega prenajedanja ter pomanjkanja gibanja, NI.

4. Abnormalne količine

Restriktiven vnos hrane oziroma izključevanje glavnih skupin hranil, kot so npr. mlečni izdelki in ogljikovi hidrati (razen v primeru bolezni, ki od vas zahteva takšne spremembe), ni samo nezdravo, temveč še poveča možnost, da boste čez čas podlegli skušnjavi, se prekršili in si naložili še kakšen kilogram več.

5. Pravilno kombiniranje zagotovo pripelje do cilja

Trdnih dokazov, ki bi govorili v prid kombiniranju živil, ni. Kombiniranje določenih živil ali prehranjevanje v točno določenem vrstnem redu hujšanja torej ne pospeši. Prav tako ne velja, da so "napačne kombinacije" edini vzrok za odvečne kilograme.

6. Samo s strogim jedilnikom je mogoče izgubiti kilograme

Zelo strogo omejevanje izbora živil in časa, ko ta živila lahko zaužijete, je predvsem stresno - prehranjevanje tako postane kot domača naloga, obveznost, ki ni prav nikomur v užitek. Slej ko prej boste zašli na stara pota. Držati se tako strogega jedilnika vse življenje, pač ni mogoče.

Več pozornosti namenite spremembam v življenju - te so tiste, ki vas bodo pripeljale do cilja.

V dvoje gre lažje

Pari, ki se skupaj odločijo za hujšanje, so uspešnejši, je pokazala neka raziskava.

Znanstveniki so v omenjeni raziskavi pare najprej poučili o zdravi prehrani, nato pa so samo moškim dali naloge in določili cilj, ki ga morajo doseči. Po šestih mesecih so tudi njihove partnerice izgubile nekaj kilogramov.