7 pogostih fitnes vprašanj - poiskali smo odgovore

7 pogostih fitnes vprašanj - poiskali smo odgovore (foto: Profimedia) Profimedia
28. 8. 2014

Poiskali smo odgovore na 7 pogostih fitnes vprašanj.

1. Katere so največje napake, ki jih delamo v fitnesu?

Med prvimi zagotovo vadba kljub nepoznavanju opreme in načinu uporabe. Tako nastane največ poškodb. Naj vam ne bo nerodno za nasvet vprašati osebja fitnesa oziroma trenerja, ki ga boste zagotovo našli v bližini.

2. Katera vaja je najboljša za hitri trening v službi?

Tisti, ki v službi veliko presedite ali izvajate vedno iste gibe, se po nekaj urah zagotovo srečate z otrdelim vratom, mravljinci po hrbtu in bolečim križem. Prijetno pa ni niti večurno stanje na nogah. Zato je priporočljivo občasno razgibavanje.

Če lahko, je idealna vaja za trening v službi počep in njegove variacije. Za izvajanje ne potrebujete veliko prostora. Odlične so tudi jogijske vaje. Poglejte pa si še nekaj preprostih vaj, ki jih boste našli na povezavi Do boljše forme v pisarni.

3. Kako postati jutranji telovadec?

Zakaj bi vstajali bolj zgodaj in telovadili, če ne marate zgodnjih juter, kajne? V tem primeru je telovadba v popoldanskem ali večernem času odlična rešitev. A kaj, ko se pogosto zgodi, da tudi po službi ne utegnete in tako vedno znova ugotavljate, da je le jutro tisto, ko bi najlažje naredili dve ali tri krepilne vaje.

Potrebujete načrt akcije – točno določite, kaj boste delali. Naredite urnik vadbe – katere dni boste telovadili in kaj boste delali. Menjajte vaje za moč in kardio vadbo.

Pomaga tudi, če se ne osredotočate na dejstvo, kako zoprno je zgodnje vstajanje, temveč na to, kako se počutite po opravljenem treningu – ta bo poskrbel za dodatno energijo in po opravkih se boste odpravili srečnejših – in se za vsaka dva tedna telovadbe podarite nekaj lepega – manikiro, obisk frizerja, morda vroča čokolada s prijateljico ... Nato pa postavite nove cilje.

4. Kaj je najbolje jesti pred treningom?

Telesu pred treningom vedno zagotovite dovolj goriva, zato naj bo obrok sestavljen iz ogljikovih hidratov in beljakovin.

5. Ali je po poškodbi kolena priporočljivo uporabljati tekalno stezo?

Po poškodbi kolena si lahko privoščite vadbo na tekalni stezi. Za začetek naj bo naklon nižji in tempo počasnejši. Še boljše bo, če boste začeli s hojo, pri tem pa pozorno opazujte, kakšni so občutki, se bolečina stopnjuje ali ni sprememb ... Enako velja za tek v naravi.

Bolj kot na tek na tekalni stezi pa se osredotočite na krepitev mišic nog. Stabilnost kolena je odvisna tudi od sklepne ovojnice in moči kolenskih vezi (križne in stranskih), ki skrbijo za statično stabilnost kolenskega sklepa ter stegenske mišice.

6. Kako zmanjšati maščobne obloge okoli trebuha?

Magična formula se glasi: 80 % hrana, 20 % telovadba = manj maščobnih oblog. Kaj jeste je torej prav tako pomembno kot to, koliko vaj za jedro boste naredili. Eno brez drugega ne gre.

Ne veste, katere vaje bi izvajali? Naša najljubša za krepitev jedra je deska. Poskusite različne variacije – na komolcih, na stegnjenih rokah, stranska, na treh opornih točkah (eno nogo dvignite od tal), s poskoki ...

7. Kako telovaditi, če imamo na voljo le 20-30 minut?

Dokazano je, da je lahko 10-minutni intenzivni kardio trening bolj učinkovit, kot 30 minut vadbe pri nizki intenzivnosti.

Če imate torej na voljo 20 minut, 10 minut posvetite kardio vadbi – sem vključite kolebnico, vojaške poskoke, jumping jacks, počep s poskokom. Preostanek časa naj bo namenjen krepilnim vajam (skleca, trebušnjaki ...).

Imate tudi vi vprašanje? Vprašajte naše strokovnjake.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri