7 trikov, da se za vedno znebite odvečne teže

7 trikov, da se za vedno znebite odvečne teže (foto: Profimedia) Profimedia
22. 2. 2019

Zagotovo ste preizkusili že vse diete tega sveta in verjeli vsem čudežem, ki jih obljubljajo mediji in različni strokovnjaki. A v resnici niti ni tako težko, ko boste našli svoj ritem zdrave prehrane in rednega gibanja.

Našli smo nekaj odličnih nasvetov, kako se boste odvečnih kilogramov znebili za vedno, če boste seveda znali uporabljati pravo voljo in zdravo pamet.

TRIK #1
Vaš shujševalni načrt mora biti pozitiven in ne sme vzbujati negativnih čustev

Eno od najpomembnejših pravil mora biti, da se morate med hujšanjem dobro počutiti. Ne smete trpeti, ne smete razmišljati v smislu, da se odrekate in žrtvujete samo zato, da boste shujšali.

Najpomembnejše je, da se sami odločite, da bi radi živeli bolj zdravo. Nikar se ne lotite ekstremne diete ali celo posta, izločite samo stvari, ki redijo, na primer sladkarije, kruh, večerne prigrizke, sladke pijače, alkohol.

Znebite se negativnih občutkov, začnite uživati v sveži hrani, lotite se novih receptov, postanite strokovnjak za dobre solate in smutije. Vso družino prepričajte, da je vredno jesti in živeti bolj zdravo. In zapomnite si, v vsaki dieti lahko malo kršite. Sem in tja si privoščite kakšno pecivo ali čokolado.

Preberite: Nasvet trenerja: Katere sladice lahko jem, ko sem na dieti? (+ recept) 

TRIK #2
Izberite kontrolirane diete, a nikar ne super strogih

Če ste se odločili, da želite na hitro shujšati, in ste izbrali zelo strogo dieto, pričakujte kup stranskih učinkov – tesnobo, stres, žalost, živčnosti, lakoto, slabo koncentracijo in moten spanec.

Veliko bolj pametno je, da se morda pred hujšanjem posvetujete z nutricionistom ali izberete kakšno bolj prijazno, na primer sredozemsko dieto. A vseeno vam priporočamo, da za vaš jedilnik poskrbijo profesionalci.

Je za vašo prekomerno težo krivo hormonsko neravnovesje? 

TRIK #3
Postavite si realne cilje

Najprej morate seveda vedeti, da kilogrami ne bodo kar sami od sebe leteli od vas, da so hitre diete najslabša izbira in da že po dveh tednih zagotovo ne boste videti kot manekenke v reviji Elle. Zelo pomembno je, da si postavite realne cilje, na primer, katere stare kavbojke želite obleči, kakšna bi morala biti vaša konfekcijska številka … Nikar ne pozabite, da ne morete biti pri petdesetih letih taki kot pri dvajsetih.

Za vaše zdravje je bolje, da delate majhne korake, in ne velikih sprememb čez noč. Razmišljajte v smislu, da počasi spreminjate prehranjevalne in življenjske navade zato, da boste bolje živeli, in ne zato, da boste najlepši na plaži. Lepo telo je zdravo telo in lepa ženska je zdrava ženska.

TRIK #4
Zaupajte moči misli

Tudi pri hujšanju bo, tako kot pri doseganju vseh ciljev v življenju, glavno vlogo odigrala vaša glava. Zato je še toliko bolj pomembno, da se sami odločite, da želite zaživeti
bolj zdravo in lahkotno, in da si določite realne cilje.

Vedno, ko vas bo zamikalo, da izpustite uro teka ali pilatesa, ali pa vam bo zadišal čokoladni krof, se potrudite, da si v glavo znova prikličete cilje in smernice. Naj bo vaša glava aktivna, zabavajte se, kajti ko bo nastopila lakota, vas lahko kakšna dobrota hitro zavede. Za krizne trenutke pa imejte v bližini vedno kakšen zdrav prigrizek.

TRIK #5
Ne pozabite na enostavno pravilo:  Manj je več!

Čeprav se morda sliši noro, vam polagamo na srce, da so majhni, a pogosti obroki ključni za uspeh. Tako ne boste postali lačni in vaš metabolizem bo ves čas aktiven.

TRIK #6
Ne pozabite spremljati svojega napredka

Redno spremljajte svoj napredek, ker boste tako lažje ohranili motivacijo. Na primer – tehtajte si, merite si obseg pasu, trebuha, stegen, prsi, rok … Že majhen napredek vas bo razveselil. Zelo učinkovita metoda so tudi selfieji v ogledalu. Videli boste, da vam bo dalo izgubljanje kilogramov in centimetrov dodatnih moči, da vas ne bosta zamikala lenoba in poln hladilnik.

TRIK #7
In seveda: migajte!

Hrana je zelo pomembna, menda je kar 80 odstotkov skrivnosti vitke postave skritih v pravilnem prehranjevanju, in ne v miganju. A brez gibanja ne boste dobili nobenih mišic in vaše telo se ne bo kar samo od sebe lepo oblikovalo. Predvsem pa vam bo redno gibanje prineslo boljše počutje in več samozavesti, da o pokanju od zdravja sploh ne govorimo.

Preberite še: Resnica o tem, kako dolgo moramo telovaditi, da bomo izgubili telesno težo