Trenerka odgovarja: Ali lahko z vadbo ustvarimo videz dolgih nog?

Trenerka odgovarja: Ali lahko z vadbo ustvarimo videz dolgih nog? (foto: Instagram Izabel Goulart) Instagram Izabel Goulart
1. 10. 2015

Kako trenirati, da bo mišica rasla v dolžino in ne v širino? Je to sploh mogoče?

Dolge definirane mišice

Veliko žensk si želi dolgih in definiranih mišic, vendar imajo napačno predstavo, kako priti do takšnega videza. Najpogostejši mit, ki je še vedno močno zasidran, je, da dvigovanje uteži naredi močne in napihnjene mišice, pilates in joga pa mišice podaljša in definira. Joga je super vadba, ki ima nešteto pozitivnih lastnosti in tudi sama se ukvarjam z njo, vendar želim razbiti mit, da nam tovrstna vadba pomaga pri tem, da nam podaljša mišice.

A photo posted by Izabel Goulart (@iza_goulart) on Feb 21, 2015 at 6:14am PST

Marketinše poteze

Na vsake toliko zasledim objavo, kako določena vrsta vadbe naredi bolj podolgovate in definirane mišice. Tako se oglašujejo in to so samo marketinške poteze, ki zapeljujejo naivne ženske, ki hočejo imeti daljše mišice na nogah.

Raztezanje bo poskrbelo za boljšo gibljivost, vsekakor pa vam ne bo podaljšalo mišic. Mišica ima svoj začetek in konec in razen, če vas ne dajo na natezalnico, tega ni mogoče spremeniti.

Da ne bo pomote, joga in pilates sta super zadevi, jogo obožujem, vendar zaradi drugih pozitivnih učinkov, ne zaradi tega, ker bi takšna vadba podaljšala mišice. Moje noge so dolge 108 centimetrov že od 8. razreda osnovne šole in niso niti centimeter daljše, odkar se ukvarjam z jogo, ker to fizično ni mogoče. Če bi vadba podaljšala mojo mišico na nogi, bi bila tudi sama večja, če bi hotela daljšo mišico na roki, bi bila videti kot opica. Torej, to fizično ni mogoče.

Shoe Lover!!! #morning #bomdia #ootd #moodoftheday #sexyheels #style

A photo posted by Izabel Goulart (@iza_goulart) on Sep 9, 2015 at 7:52am PDT

Zakaj pa potem joga in pilates inštruktorji izgledajo tako "dolgi"?

Tudi sama izgledam dolga, pa ne zato, ker se raztegujem in izvajam jogo, temveč zaradi svoje genetike.

Obožujem vadbo z utežmi, kar pripomore k temu, da ima moje telo hiter metabolizem, kar posledično pomeni kurjenje maščob in definirane mišice.

Definiranost telesa je posledica pravilne vadbe v kombinaciji s prehrano. Joga je odlična vadba, če se želimo pretegniti in zbalansirati telo ter misli. Da bi bila zaradi tega moja roka bolj dolga in definirana - to pa ne!

ŠE vedno ne razumemo?

Anatomija prvega razreda osnovne šole nam pove, da se mišice pripenjajo na kosti in sklepe. Na primer biceps se pripenja na komolec in ramenski sklep. Torej, če lahko kost, ki poteka vzdolž sklepov podaljšate, lahko podaljšate tudi mišico. Tako je jasno, da ni možnosti, da bi biceps postal daljši, ne?

Kako torej naprej?

Predispozicije so različne, telesa so različna, vendar je nekaj jasno, treniranje z utežmi vas ne bo naredilo napihnjene. Ženske nimamo skoraj nič možnosti za to. Pomislite na vse tiste moške, ki vsak dan v fitnesu premetavajo veliko težo? Imajo veliiiiko več testosterona, ki jim omogoča rast mišice, pojejo veeeliiiko hrane, zato da se jim pozna mišična masa.

Potrebnega je torej veliko truda in veliko hrane, da mišica raste. Torej se nam ženskam res ni treba bati, da bomo napihnjene. Če bi to držalo, bi morala biti sama kot rambo.

Skratka vse bi rade izgledale kot Victora secret manekenke, vendar, to ne bo mogoče če nimate istih staršev kot Gisele Bundchen.

A photo posted by Izabel Goulart (@iza_goulart) on Nov 23, 2014 at 10:04am PST

Ko smo pa ravno pri tej temi, naj izdam še njihovo skrivnost. Manekenke celo leto garajo v fitnesih in telovadnicah, trenirajo z utežmi (ja, utežmi) in pred nastopom ne pijejo nobene tekočine, zato da so mišice bolj vidne. Tega mi navadni smrtniki ne potrebujemo, zato bomo pili veliko vode, tudi če naše telo ne bo zdefinirano.

Napisala: Nuša Gnezda, strokovnjakinja za vadbo za ženske in vadbo po porodu

Nuši lahko pišete na nusa.gnezda@gmail.com.

Preberi še, kako v resnici odpravimo maščobo na notranji strani stegen, pa tudi Nušine najboljše vaje za top zadnjico