Ali res pokurimo več, če tečemo in telovadimo v vročini?

Ali res pokurimo več, če tečemo in telovadimo v vročini? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 8. 2022

Kaj pravi naše telo na vadbo pri višjih temperaturah?

Svetla in toplejša jutra, daljši dnevi … Poletje vsekakor prinaša kar nekaj pozitivnih stvari, ko gre za aktivnosti zunaj. Pa tudi nekaj pomanjkljivosti ima.

No, ampak če poleti radi telovadite na prostem in dokler skrbite za ustrezno hidracijo ter veste, kdaj se ustaviti (preden postane kombinacija vadbe in vročine za vaše telo prevelik zalogaj), ni razloga, da bi z aktivnostmi zunaj prenehali.

Če pa razmišljate, da bi to počeli, ker naj bi vadba pod sončnimi žarki poskrbela, da pokurite več …

Tako pravijo strokovnjaki …

Ali res pokurimo več, če telovadimo v vročini?

Odgovor se glasi: Mogoče.

Vam odgovor ni všeč, kajne?

Dr. Preethi Daniel, direktor klinike v Londonu, pravi, da je med drugim odvisno tudi od vašega bazalnega metabolizma.

Ponovimo: kaj je bazalni metabolizem oz. bazalna presnova
Profimedia

Bazalni metabolizem je količina energije (Joulov/kalorij), ki jo naše telo porabi v mirovanju, in sicer za vzdrževanje vseh življenjsko pomembnih funkcij – dihanje, delovanje prebavil, delovanje živčnega sistema, ohranjanje telesne temperature … – in predstavlja kar do 70 % skupne porabe energije.

Bazalni metabolizem se seveda spreminja, kako hiter je, je odvisno od več dejavnikov in v teoriji naj bi nanj vplivala tudi zunanja temperatura.

Sicer na metabolizem vplivajo tudi spol, starost, telesna teža, dedni zapis, odstotek telesne maščobe, prehrana, hormoni, vadba …

»Toplejše vreme bi načeloma lahko povzročilo rahel dvig/pospešitev bazalnega metabolizma, kar bo pripomoglo k nekoliko večji porabi energije,« pravi zdravnik.

Kakorkoli!

Ne obstajajo trdni znanstveni dokazi, ki bi potrdili, koliko več v resnici pokurimo z vadbo pri višjih temperaturah.

Greg Drach, direktor myCrew aplikacije in ultramaratonec, prav tako poudarja, da bi vsako povečanje porabe energije zaradi višjih zunanjih temperatur trajalo le kratek čas – ker se telo prilagodi.

»Nekdo, ki ni vajen telovaditi v vročem vremenu, bo morda pokuril nekaj več energije, kot oseba, ki mu vadba v vročini ni tuja, a sčasoma bi se tudi vaše telo prilagodilo in v takšnih pogojih porabilo manj,« pravi.

Opominja tudi, čeprav se morda po vadbi v vročini počutite dobro, je z vidika učinkovitosti in rezultatov morda boljša odločitev vadba v manj vročem vremenu – morda lahko dosežete celo boljše, saj boste zdržali dlje.

Torej … Teči in telovaditi v vročini ali ne?

Profimedia

Zelo pomembno je predvsem naslednje: če se odločite za trening, ko se zunanje temperature povzpnejo, poskrbite za hidracijo. Dodatno hidracijo!

Poskrbite tudi za ustrezno zaščito, oblačila in pokrivalo.

In, še enkrat, za vodo.

Sicer pa priporočamo, da počakate na večer oz. se na tek ali telovadbo odpravite zgodaj zjutraj. Telovadba v vročini, še posebej, če je daljša in intenzivna, prinese številne nevarnosti, med drugim vročinsko kap oz. toplotni udar.

Ni vredno zavoljo dveh Joulov (oz. kalorij) več, ki jih boste pokurili prvi dan. Namesto tega poskrbite, da boste telovadili redno in zdravo jedli.