Ali so mišice res težje od maščobe? In česa nikar ne storite!

Ali so mišice res težje od maščobe? In česa nikar ne storite! (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 2. 2022

Ste se lotili vadbe, pa se številka na tehtnici noče premakniti ali se je celo premaknila navzgor? To ne pomeni, da telovadite zaman.

Ste že kdaj slišali, da mišica tehta več kot maščoba? In temu slepo verjeli? Žal vas moramo razočarati, ker ...
Kilogram je kilogram, pa naj bodo to peresca, papir, steklo, žele ali mišice! 

Ker pa kilogram maščobe zavzame približno štirikrat toliko prostora kot ista količina mišičnega tkiva, je povsem mogoče, da boste izgledali in se počutili vitkejše tudi, če se vaša teža ne bo spremenila ali bo šla številka celo rahlo navzgor.

Seveda je mogoče tudi, da je teža enaka, vi pa izgledate in se počutite debelejše. To se še posebej odraža pri starejših, ker se  zmanjša količina mišične mase, poškodovane mišične celice pa se obnavljajo počasneje kot v mladosti. Poleg tega pride v starosti do opuščanja fizične aktivnosti, zato se razlika v razmerju med mišicami in maščobo z leti zmanjšuje.

Čeprav gre torej za mit, da mišice tehtajo več kot maščoba, lahko preveč maščobe povzroči resne težave z zdravjem, npr. kap, srčne bolezni in sladkorno bolezen. A tudi premajhna količina maščobe ima lahko resne posledice, npr. neplodnost pri ženskah. Za ženske naj bi bila minimalna vrednost telesne maščobe med 13 in 17 odstotki.

Upoštevanje potreb telesa tako po mišicah kot po maščobi je torej ključno za ohranjanje zdravja in aktivnega življenjskega stila.

Vrnimo se nazaj k tehtnici

Tako kardio vadba kot trening za moč krepita mišice in zmanjšujeta odstotek maščobe. In čeprav se po začetku vadbe število kilogramov ne spremeni, se količina mišic povečuje, kar pripomore k boljšemu zdravju in izboljšani fizični kondiciji.

Zato prijetnega druženja s tekalno stezo in utežmi nikar ne prekinite zgolj zato, ker se številka na tehtnici ne giblje v 'pravo' smer.

Pravzaprav storite naslednje: če je to postalo zares stresno za vas, tehtnico raje postavite v kot, rezultate pa merite glede na to, kar vidite v ogledalu ali pa glede na oseben rekord v telovadnici.

Preverite:

Viri:
  • Sensitivity and specificity of the body mass index for the diagnosis of overweight/obesity in elderly, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • https://www.drweil.com
  • American College of Sports Medicine position stand. Quantity and quality of exercise for developing and maintaining cardiorespiratory, musculoskeletal, and neuromotor fitness in apparently healthy adults: guidance for prescribing exercise; pubmed.ncbi.nlm.nih.gov