Funkcionalna vadba - za koga je primerna in kaj z vadbo pridobimo?

2. 5. 2013 Vir: Lisa

Funkcionalna vadba v svojem bistvu skriva vadbo, ki je sestavljena iz kompleksnih gibov in vaj, v nasprotju z vadbo v fitnesu, pri kateri vadeči izvajajo vaje v sedečem fiksiranem položaju in v enem ali dveh sklepih.

Med takšnimi vadbami je tudi CrossFit. Ta postaja vse bolj popularna med športnimi navdušenci, rekreativci pa tudi profesionalnimi športniki. Gre pa za obliko kombinirane vadbe, ki je v zadnjih letih prišla iz ZDA v Evropo.

Ta oblika vadbe torej ne pozna izoliranega treninga določenih mišičnih skupin (v primerjavi s fitnesom), temveč je izjemno raznolika vadba, ki se najbolj približa naravnemu in uporabnemu gibanju človeka, izboljša agilnost, koordinacijo, moč, vzdržljivost, eksplozivnost, hitrost in stabilnost.

Pri vadbi ne potrebujemo posebnih pripomočkov, saj za treninge popolnoma zadošča teža našega telesa, treninge pa lahko popestrimo tudi z uporabo kolebnice, kettlebellov, prostih uteži, TRX-a, teka ipd.

Za koga je CrossFit primeren?

S CrossFitom se lahko ukvarjajo prav vsi, ne glede na starost, ambicije ali telesno pripravljenost, saj gre za obliko vodene vadbe, pri kateri trener prilagodi program posamezniku, in sicer glede na njegove zmožnosti.

Med vadbo si vsak posameznik določa svoj tempo in zahtevnost vaj prilagaja svojim sposobnostim.

Skoraj vsak trening je sestavljen iz drugačnih, različnih vaj, kar pomeni, da se boste s posamezno vajo le redko srečali večkrat. In prav zaradi raznolikosti in vedno novih izzivov je skoraj nemogoče, da bi se treningov v kratkem času naveličali oz., da bi vam na treningu postalo dolgčas.

Vsak trening je izziv zase in telo pripelje do roba zmog­ljivosti, a zadoščenje in odlično počutje po koncu treninga poplačata vse napore!

Kaj s tovrstno vadbo pridobimo?

Funkcionalni treningi se pogosto omenjajo v povezavi z izgubo kilogramov in oblikovanjem telesa. Vsekakor bo lahko s pomočjo redne vadbe skok v kopalke veliko bolj samozavesten!

Dobra stran takega načina treninga je tudi, da že med samo vadbo porabimo veliko energije, še pomembneje pa je, da je taka vadba zadosten stimulans, ki pospeši metabolizem še v naslednjih 24 urah po končanem treningu. To pomeni, da naše telo tudi takrat, ko ne vadimo več, porabi več energije za svoje delovanje, kot bi je sicer.

CrossFit nam omogoča, da poleg izgube odvečnih kilogramov izboljšamo splošno telesno pripravljenost, moč in vzdržljivost, okrepimo mišice, izboljšamo psihično moč, lažje premagujemo stres in ne nazadnje krepimo ekipni duh in pridobimo nove prijatelje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri