Jeklena pest: Oscar De la Hoya

26. 4. 2009

Prvaki ne boksajno večno. Ta je zgradil svoj poslovni imperij. Preberite si njegove nasvete.

1. Vedite, kdaj odnehati

De la Hoya je bil decembra lani, ko se je boril z Mannyjem Pacquiaom, star 35 let. Vedel je, da se njegova boksarska kariera končuje, a je v ring vseeno odšel pripravljen kot vedno. Poskrbel je tudi za svojo prihodnost, saj je že leta 2001 ustanovil podjetje Golden Boy Promotions, danes eno od vodilnih promocijskih sil v tem športu. “Tako se mi čez čas ne bo treba vrniti. Ostajam v športu, a na drugačen način. ”

2. Osvojite občinstvo

V nasprotju z večino boksarjev De la Hoya na tiskovnih konferencah vedno nosi obleko in s predstavniki tiska govori povsem mirno. Svoje zvezdništvo izrablja za širitev svojih interesov in poslov. “Če drugega ne, to pokaže, da nisem le športnik, ” omenja in nadaljuje, da lahko vsak športnik usmeri svojo slavo v še večja in pomembnejša dejanja. To popolnoma drži. Vedno obstaja nekdo višji od vas, na katerega je treba narediti vtis.

3. Zavedajte se, kje je vaše mesto

Sledite svojim interesom, uspehu pa ne za vsako ceno. Ko si je pesem z njegovega prvega albuma prislužila nominacijo za nagrado gremi, je De la Hoya razmišljal celo o pevski karieri. “A bil sem le še eden od umetnikov, ki poskušajo prodati svoje zgoščenke. Nad tem nisem imel nobenega nadzora, ” pravi Oscar. Zato se je raje spet osredotočil na boks.

4. Ukrotite strahove

Vlaganje v dnevno časopisje se zdi danes tvegana poteza, a Oscar je vseeno naredil ta korak. Njegova tarča so brsteči časopisi špansko govorečih področij, ki uspevajo na podcenjenem trgu. “Priložnost je osupljivo velika, ” pravi. V času recesije se je izkazal kot dober poslovnež, ki je sposoben prelisičiti tekmece z na videz neatraktivnimi poslovnimi potezami, ki pa se kasneje izkažejo za pravilne.

5. Odvrzite balast

De la Hoya je v preteklosti menjaval trenerje, da bi v boksu nenehno napredoval. Podobno se bo zgodilo z njegovimi poslovnimi partnerji, ki bodo upočasnjevali njegov napredek v poslu. Vsem sodelavcem je povedal, da je njegov cilj vrh. “Ali se boste temu pridružili ali pa odpadete, ” jim je dejal. Podobno velja tudi za vašega finančnega svetovalca in osebnega fitnes trenerja: najeli ste ju, da vam pomagata, zato je prav, da od njiju pričakujete nekaj več.