Kaj jutranji telovadci počnejo ponoči?

Kaj jutranji telovadci počnejo ponoči? (foto: profimedia) profimedia
27. 8. 2018

Poglejmo, kakšna je skrivnost tistih, ki se k telovadbi spravijo že zgodaj zjutraj.

Če ste se kdaj že preizkusili v jutranji telovadbi, potem veste, da je potrebno več kot le zgodnje vstajanje. Da bi vse teklo gladko, se morate na trening pripraviti že zvečer oziroma ponoči. Tu je nekaj opomnikov, česa ne smete pozabiti za dobro jutro.

 • Preverite vreme

To storite iz praktičnih razlogov, da boste vedeli, kaj zjutraj obleči, če je vadba na prostem. Preverjanje vremena pa je priporočljivo tudi zato, da se miselno pripravite na zgodnje vstajanje in vse, kar vas čaka prihodnje jutro. Če boste že prej naredili načrt, ga ne boste hoteli zavreči in odpovedati treninga.

 • Spremenite zvok budilke

Vadba bo bolj verjetno uspešna, če se boste prebudili polni energije. Za to lahko poskrbite tudi z zvokom vaše budilke. Mirno glasbo, ki vas počasi in nežno prebudi, zamenjajte za bolj poskočno in navdihujočo, ki vas bo spodbudila, da se hitreje skobacate iz postelje.

Ne prekršite tudi skoraj najpomembnejšega pravila, ki pravi, da nikoli ne bi smeli pritiskati gumba za dremež, ampak bi morali vstati že ob prvi budilki. Z dodatnimi minutami ne boste nič bolj naspani.

 • Pripravite vse, kar boste obleki

Že večer prej na kupček zložite oblačila, ki jih boste nosili na treningu. S tem mislimo tudi na spodnje perilo in par nogavic. Prihranili boste dragocene minute, ker ne boste iskali ujemajočih parov športnih nogavic in že prej ugotovili, da je najljubša majica za šport v košu za umazano perilo. Tudi ta opravek (podobno kot preverjanje vremena) vam bo pomagal pri mentalni pripravi na jutranjo telovadbo.

 • Postavite zelo svetlo luč na nočno omarico

Čeprav močna svetloba običajno ni prva stvar, ki jo želimo videti, ko se zbudimo, je nujno potrebna pri zgodnjem vstajanju. Če boste takoj, ko odprete oči, prižgali luč, se bo ustavila proizvodnja melatonina, kar je za možgane znak, da je počitka konec.

 • Pripravite prigrizek za energijo

Vsi športniki ne morejo jesti obilnega zajtrka že pred vadbo. Če ste med njimi, si pripravite energijski prigrizek, ki vas ne bo preveč nasitil, a vam bo dal potrebno moč za telovadbo.

Mi si radi privoščimo naslednje prigrizke:

 1. Piškoti z ovsenimi kosmiči za zajtrk ali malico 
 2. 3 slastni smutiji z avokadom 
 3. 2 recepta za kavna smutija za lepše jutro 
 4. Recept: Proteinske ploščice iz 3 sestavin 
 5. Čokoladne energijske kroglice za zdrav prigrizek 
 • Zastavite si dnevni cilj

Ko ležite v postelji in že skoraj spite, razmislite še o jutrišnjem cilju. Ni nujno, da je povezan prav z vadbo, važno je le, da je realen in ga imate možnost doseči. Čutili boste odgovornost, da zjutraj zares zgodaj vstanete in začnete z dnevom. Poleg tega vam bo občutek po doseženih ciljih dobro del in vas spodbudil za naprej.

Nasvet: Če vas mučijo skrbi, jih pred spanjem zapišite v rokovnik. Lahko jih razporedite po nujnosti, da boste vedeli, česa se najprej lotiti. Brezskrbno lezite v posteljo (ob zgodnji uri!).