Majhni triki, kako se izogniti pridobivanju kilogramov v času praznovanj

Majhni triki, kako se izogniti pridobivanju kilogramov v času praznovanj (foto: Profimedia) Profimedia
9. 12. 2013

Med prazniki se je težko upreti dobrotam, s katerimi so obložene naše mize, zato se prav pozimi večina sooča s pridobljenimi kilogrami.

Statistike kažejo, da se v času praznikov zredimo tudi do 4 kilograme. Še večja težava je ta, da se tako pridobljenih kilogramov težko znebimo, zato se pogosto zgodi, da se tudi po praznikih pridobivanje kilogramov 'pridno' nadaljuje.

Kako torej med prazniki ostati fit?

Redna vadba in poraba dodatnih kalorij ter pametna izbira jedi so idealen recept za nezaželeno telesno težo, ki se pogosto pojavi v hladnejših mesecih.

V pomoč smo vam pripravili 4 nasvete.

1. Telovadite zjutraj

December je poln dogodkov in srečanj. Če zraven prištejemo še nakupe in druge obveznosti, hitro ugotovimo, da časa za telovadbo ob koncu dneva ne bo ostalo veliko.

Zato telovadite zjutraj. Vsaj trikrat na teden. Študija Univerze Appalachian je pokazala, da lahko z jutranjim treningom v povprečju izgubimo do 500 kalorij.

Poskusite s 4-minutno kardio vadbo (najbolje bo, da jo vključite po vadbi z utežmi oziroma po treningu z lastno težo), ki bo pospešila metabolizem, tako bo telo kalorije porabljalo še dolgo po končani vadbi.

2. Pazljivo pri izbiri prigrizkov

Naj bo v službi ali na zabavi pri prijateljih, namesto, da se slepo zapodite med prigrizke, najprej preverite, kaj bife ponuja in se šele po premisleku odločite, kaj si zares želite. Sicer se bo na vašem krožniku znašlo vse po vrsti.

Nato si vsak obrok in prigrizek privoščite v miru in dobro prežvečite vsak grižljaj. Zakaj? Ker vaši možgani potrebujejo približno 20 minut, da registrirajo, da ste siti. Če boste hrano le zmetali vase, boste zagotovo pojedli preveč.

Če pa ste vi tisti, ki pripravljate prigrizke, poskrbite, da bodo v središču pozornosti zdrave različice prigrizkov.

3. Zdrava prehrana med prazniki

Med prazniki se ne osredotočajte na dieto, temveč na zdravo prehrano. Zaradi občutka prikrajšanosti je namreč več verjetnosti, da se boste pregrešili.

Ko, na primer, čakate na glavno jed, namesto sladkih prigrizkov izberite zdrave oreščke. Tako boste dobili pest proteinov, vlaknin ter drugih pomembnih nutrientov in čakanje ne bo tako težko. Tudi granatno jabolko je lahko odličen prigrizek.

Še bolj pomembno je, da se na večerjo ali zabavo ne odpravljate lačni. Lahek obrok si pripravite že doma in zraven spijte skodelico zelenega čaja.

Sicer pa dobrota ali dve med prazniki nista problem. Konec koncev vse to spada k praznikom. Vendar naj bosta le za okus, ne zapodite se v vse po vrsti.

4. 1 praznik = 1 dan

Ko se prazniki vrstijo eden za drugim, to pogosto postane izgovor za nezdravo prehranjevanje čez cel mesec. Ne razvlecite praznikov. Med njimi naj bo vaš ritem ustaljen.

Foto: Profimedia