Kako se upreti saboterjem, ki vam 'ne privoščijo' vitke linije

Kako se upreti saboterjem, ki vam 'ne privoščijo' vitke linije (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
14. 10. 2014

Nasvet: delite svoje občutke z najbližjimi. Lažje bodo razumeli, kaj prenašate, in vam lažje stali ob strani tudi v trenutkih nihanja razpoloženja, ko boste bili bitke z lastnim egom.

Po eni strani se sliši smiselno, da svoje cilje delite z okolico, še posebej z najbližjimi oz. najdražjimi. A kaj, ko se vse prevečkrat primeri, da to ni najboljša odločitev. Čeprav zagotovo drži, da potrebujete podporno okolje, to nikakor ne pomeni, da morate takoj seznaniti vse najbližje, saj vam morda sploh ne bodo stali ob strani oz. celo nasprotno.

Hote, še večkrat pa nehote, vas bodo vlekli nazaj in vas na tak ali drugačen način onemogočali, vaša bitka z odvečnimi kilogrami pa bo (zopet) splavala po vodi.

Gliha vkup štriha. Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si. Ta dva in še nekaj drugih ljudskih pregovorov zelo dobro nakazuje, da so vam ljudje, ki vas obkrožajo, verjetno zelo podobni v veliko stvareh. Zagotovo to drži vsaj za tiste, ki jih sami izbirate. In verjemite, da vam vaše morebit­ne spremembe na bolje velikokrat niso po godu.

Nekateri se bodo počutili slabo, ker se vi spravljate v 'formo', oni pa zase ne naredijo nič. Tako vas bodo redno spravljali v skušnjavo, da boste čim prej odnehali s temi 'fitnes norijami' in se spet začeli 'normalno' obnašati.

Spet drugi vas preprosto ne bodo razumeli. Sami nikoli niso imeli izzivov na področju telesne teže in se ne morejo poistovetiti z vašo bitko z odvečnimi kilogrami. Jasno vam bodo dali vedeti, da se jim vaše početje zdi smešno in da raje normalno jejte in se ne obremenjujte.

Tretji bodo takoj začeli pogrešati 'stare vas' oz. vašo prejšnjo verzijo, ki je v službo pogosto prinesla kakšne piškote ter se redno skupaj z njimi razvajala z različnimi torticami. Zdaj pa, namesto da bi z njimi uživali v hrani, preživite več časa v fitnesu, za njih pa ga imate čedalje manj. Resnično se bojijo, da če bo šlo tako naprej, vas bodo zagotovo izgubili.

Karkoli že, bodite pripravljeni, da boste v trenutku, ko boste javno naznanili svoje nove cilje, še bolj bombardirani s sladkarijami, 'junk' hrano, kot seveda komentarji tipa, da vam sploh ni treba 'hujšati' ipd. Če menite, da še nisi dovolj trdni pri svoji odločitvi, prvih nekaj dni ali celo tednov vsekakor vse zadržite zase. Ko bodo že sami opazili prve rezultate, jih nikar ne poslušajte, da zdaj je pa že čas, da se ustavite. Samo vi veste, kdaj boste zares dosegla svoj cilj, in samo vi ste lahko tisti, ki se odločite, da je že napočil čas za uživanje v zmagoslavju.

Eden od razlogov, da je veliko zgodb o hujšanju neuspešnih, je zagotovo ta, da se morajo po navadi za vaš resničen uspeh dobesedno 'vse zvezde prav postavit'. In tako postavljene tudi ostati. Govorim seveda o vztrajnosti.

In pred 'saboterji', o katerih sem govorila že prej, se lahko ubranite tudi na sledeče načine:

  • Ne reagirajte preveč negativno, ko vam mama speče vašo najljubšo jed drugi dan po tistem, ko ste začeli dieto. Tudi če ve za vaše načrte, preprosto ne more iz tipičnega materinskega vzorca izražanja ljubezni s hrano. Raje že vnaprej poskrbite, da do te velikokrat za večino diet usodne situacije sploh ne pride. Mami že vnaprej predlagajte nekaj jedi, ki vam jih lahko pripravi in jih boste z užitkom pojedli, saj bodo v skladu z vašim novim jedilnikom.
  • Nič ni tudi narobe, če neko hrano odklonite. Nikomur niste dolžni pojasnjevati, zakaj nečesa ta trenutek ne želite pojesti. Kot to ni dolžan nekdanji kadilec ali zdravljen alkoholik.
  • Seveda pa ste lahko bolj politični in hrano sprejmete in jo podarite naprej. Verjemite, nikoli ne boste mogli pojesti vse hrane, ki bo pred vami. Težnja k temu je namreč eden od osnovnih razlogov za kopičenje odvečnih kilogramov. Četudi v zgodnji mladosti niste smeli od mize, dokler krožnik ni bil prazen, so ti časi že zdavnaj mimo.
  • Pišite dnevnik in analiziraj primere, kjer ste se in se verjetno še boste znašli v položaju, ki bi ogrozil vaš napredek. Že vnaprej si pripravite strategije in načine, kako se boste ubranili skušnjavam v različnih situacijah. Če ste recimo povabljeni na rojstni dan, kjer bo samo nezdrava hrana, se najejte tik pred odhodom. Tako bo verjetnost, da boste posegla po neumnostih, veliko manjša.
  • Tako kot sovražnika najbolje premagate tako, da ga spremenite v prijatelja, lahko tudi svoje bližnje iz saboterjev spremenite v sobojevnike. Če bo na dieti tudi partner, najboljša prijateljica ali mama, bo skušnjav takoj manj, olajšate pa si tudi pripravo hrane. Sicer pa se lahko začnete 'družiti' s preostalimi, ki gredo po isti poti kot vi. Tako boste sčasoma postala tudi bolj odporni proti preostalim saboterjem v svoji neposredni bližini.
  • Delite svoje občutke z najbližjimi. Lažje bodo razumeli, kaj prenašate, in vam lažje stali ob strani tudi v trenutkih nihanja razpoloženja, ko boste bili bitke z lastnim egom.

Vse skupaj je tudi odlična priložnost, da končno sprejmete odgovornost za svoje življenje. Okoli vas bodo vedno skušnjave, a še vedno ste samo vi tistia, ki se odločate, kaj narediti z njimi.

Barbara Novak, profesionalna osebna trenerka z ameriško licenco AFPAA