11 nasvetov, kako se motivirati in popestriti športno aktivnost

11 nasvetov, kako se motivirati in popestriti športno aktivnost (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
27. 4. 2015

Kako lahko iz ljubitelja postanete pravi strokovnjak in vplivate na svoje prijatelje in znance ter s tem motivirate in vzgajate sebe in veliko prispevate k športu in rekreaciji.

Veliko je ljubiteljev športa in rekreacije, ki so le občasno v gibanju. Problem sta čas in motivacija. Kako se najlažje motivirati in kako je lahko vadba zabavna?

11 preprostih nasvetov

1. Vprašajte se, zakaj vadite

Je to samo muha enodnevnica ali s tem izboljšujete kakovost življenja? Ali še boljše, kaj je vaš razlog za rekreacijo in kakšni so njegovi vplivi na izboljšanje kakovosti življenja in počutja?

Napišite si razlog in ga obesite na vidno mesto. S tem boste vsakodnevno opozorjeni, da redno vadite.

2. Cilj je prva zapoved

In zakon visoke motivacije ter pravilnega pristopa k vadbi.

Vprašajte se, kaj bi vrhunski športnik brez cilja v svoji športni karieri. Nesmiselno je, da si postavljate nerealne cilje. Naj bo vaš cilj podaljšati vadbo s 30 minut na 35 minut ali pa pri vadbi v fitnes centru povečajte breme s 30 na 32,5 kg. To lahko imenujemo majhni cilji, ki jih lahko dosegate vsak teden.

Postavite si tudi letne cilje, na primer pridobiti 3 kg mišične mase ali pa ravno nasprotno, izgubiti 3 kg maščobne mase, prevoziti kolesarski maraton Franja, preteči 5 km …

V vas je ogromno možnosti, s katerimi si boste postavljali dnevne, tedenske, mesečne in letne realne cilje vadbe.

3. Načrtujte vadbo

Čeprav ste zaposleni ter prosti čas posvetite družini.

Vedno obstaja čas, ki ga lahko namenite vaši rekreaciji. Naj bo to dvakrat tedensko ali pa petkrat tedensko. Z načrtovanjem boste lahko že za teden vnaprej vedeli kdaj, kako in kje boste vadili. Razlog za odpoved je lahko samo družina, posel ali slabo počutje.

4. Analizirajte napredek

Z analizo napredka boste še bolj motivirani. In cilji, ki ste si jih zadali, vam bodo bližji.

Ni treba, da pišete podroben dnevnik vadbe in beležite vsak svoj trening, prehrano in regeneracijo. Vedeti morate le, kakšen način vadbe vam ustreza in koliko ste na primer pretekli pred mesecem dni.

Spremljajte program, po katerem ste vadili v fitnes centru pred meseci in kakšne so bile vaše mejne teže (1. decembra – počep = 40 kg x 10 ponovitev, 10. aprila– počep = 50 kg x 10 ponovitev). Iz tega lahko razberemo, ali ste napredovali.

Beležite si najosnovnejše podatke, iz katerih boste lahko razbrali napredek pa tudi počutje, občutke pri vadbi, kakovost spanja in utrujenost.

Če ne napredujete pri vadbi, če ste utrujeni ali pa nekako ne gre več, se posvetujte s trenerji, ki se profesionalno ukvarjajo s športom in rekreacijo. Oni so pravi naslov z izkušnjami vam bodo z veseljem pomagali. Zakaj poudarek na tem? Iz preprostega razloga, delavci na področju športa imajo zagotovo veliko več izkušenj kot ljubitelji vadbe, saj znanje prenašajo na druge, s tem pa dobijo tudi veliko več povratnih informacij.

5. Bodite aktivni vsak dan!

Ne ustrašite se teh besed. Poleg vaše športne aktivnosti, poskrbite tudi za vsakodnevno aktivnost. Ni treba avta vedno parkirati pred stavbo, kamor ste se namenili – sprehodite se!

Če ste doma v nižjih nadstropjih, ne uporabljajte dvigala, stopnice vam bodo koristile. Če greste v kino, izkoristite to tudi za krajši sprehod …

Če imate težave s časom, si namesto 60 minut treniranja omislite 20 minut treninga.

6. Ne zapirajte se!

Če ste navdušenec nad fitnes vadbo ali kolesar, ni nujno, da vso rekreacijo in vadbo usmerite samo v svoj izbrani šport. Vedno imejte tudi alternativo. Pozimi je težko kolesariti, poleti pa ni treba, da aktivnost izvajate samo v zaprtih prostorih.

7. Prehrana kot pri športnikih!

Po treningih in vadbi je treba poskrbeti za pravilno regeneracijo, kar pomeni zadosten in pravilen vnos hranil. Procesi porabe energije in obnove niso pri rekreativnih športnikih nič drugačni kot pri profesionalcih, razlika je le v trajanju treningov in frekvenci. Premišljujte o prehrani, načrtujte in predvsem čimveč se izobražujte s prebiranjem strokovnih knjig in revij.

Za vas je obnova po treningih in rekreaciji pomembna, saj morate biti vsak dan 100-odstotno pripravljeni, da se spopadate z 'bremeni' vsakdana. Z izbiro pravilne prehrane bo tudi vaš napredek hitrejši, boljši in učinkovitejši.

8. Partner za trening!

Če vadite s prijateljem ali prijateljico, še boljše pa s partnerjem, je vadba lahko zanimivejša in pestrejša. Drug drugega lahko pri vadbi motivirata. Kadar nimate volje za trening, vas lahko spodbudi partner ali pa tudi obratno. Z vašim napredkom bo napredoval tudi on …

9. Verjemite spremembam!

Ne razmišljajte, da ne morete doseči cilja! Vsak realen cilj se lahko doseže, vendar se nič ne doseže čez noč. Razmišljajte pozitivno in verjemite v spremembe.

Opazujte se in opazili boste majhne spremembe. Naj bodo majhne spremembe vaše vodilo. Seštevek vseh teh pa pomeni vaše zadovoljstvo in uspeh.

10. Zabava!

Naj bo rekreacija zabava: v fitnes centru poskrbite za prijetno vzdušje in pravo glasbo, na izletu v gore ali kolesu razmišljajte, kako odlično se imate, pri aerobiki si zamislite, da ste na zabavi.

Vsekakor uživajte in se veselite pozitivnih sprememb, ki vam jih nudi rekreacija. Samo vi ste tisti, ki lahko poskrbite, da bodo te spremembe realne. Predvsem pa se zabavajte, s kančkom odgovornosti do sebe, seveda (prehrana, trening, cilji …)

11. Nagradite se!

Vedno, kadar dosežete zadani kratkoročni cilj, se nagradite z nečim, kar si želite. Lahko je to tortica, čokolada, nove športne copate, ura, nogavičke ... Karkoli, kar vas bo motiviralo.

Če se 5 ali 6 dni v tednu držite ustrezne prehrane, si določite dan, ko boste lahko vse pojedli, kar vam pade na pamet, ko se vam ne bo potrebno odrekati. Lažje bo in zabavnejše, saj boste vedeli, da niste za nič prikrajšani.

Značke: rekreacija