Kako utrditi roke, da boste pri sklecah stabilnejši?

Kako utrditi roke, da boste pri sklecah stabilnejši? (foto: profimedia) profimedia
29. 6. 2019

Se pri sklecah tresete in ne morete narediti veliko ponovitev, saj vaše roke ne zdržijo takšnega napora? V svoje treninge dodajte nekaj vaj, ki vam bodo pomagale pri utrjevanju. 

S skleco ste se zagotovo že srečali, če ste se lotili (dokaj) redne telovadbe. Z vajo ima mnogo ljudi težave, saj še niso dovolj utrjeni, da bi jo izvedli. Zato sta tu tudi dve različici, moška in ženska skleca. Izberite tisto, ki jo lahko izvedete pravilno, saj je to tisto, kar šteje. Z nepravilnim izvajanjem vaje si boste povzročili zgolj škodo. 

Za utrjevanje rok in celotnega telesa, pa je tu nekaj vaj, ki jih dodajte k treningu. Z močnejšimi rokami boste lahko naredili več ponovitev in ohranili stabilnost. 

SKLECA NA ENI ROKI

Pod eno roko položite medicinko (ali kvader ali drug pripomoček) in nanjo položite roko. Druga naj ostane na tleh. Naredite nekaj ponovitev sklece in pri tem pazite, da se boste kljub pripomočku spustili nizko proti tlem. 

Zamenjajte roki in nadaljujte s ponovitvami. 

*Nasvet: uporabna vaja za utrjevanje je tudi visok plank, pri čemer si iz ene v drugo roko padajate žogo/medicinko. Pazite, da bodo boki vedno pri miru, hrbet pa raven. 

sklece

SKLECE Z UTEŽMI

V obe roki primite proste uteži (težo prilagodite svoji pripravljenosti). Naredite skleco in pri dvigu, dvignite eno utež. Bodite pozorni, da boste komolec iztegnili nazaj ob telesu in ne v stran, proč od telesa. 

Ob naslednji skleci zamenjajte roki. Izmenično dvigujte uteži. 

SKLECE

SKLECA IN STRANSKI PLANK

Tokrat boste skleco kombinirali z variacijo planka. 

Naredite skleco in se dvignite v prvoten položaj. Nato se odrinite z eno roko, oprite na drugo roko in zadržite stranski plank vsaj 5 sekund. Spustite se nazaj, naredite skleco in ponovite plank na drugi strani. 

Stranski plank ne bo utrdil le rok in zapestij, ampak tudi trup. Ker morate pri sklecah vedno stisniti trebušne mišice, vam bo tudi to zelo pomagalo pri pravilni izvedbi. 

sklece

Preverite tudi: