Katera vaja je najboljša za hitri trening v službi?

Katera vaja je najboljša za hitri trening v službi? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 8. 2015

Tisti, ki v službi veliko presedite ali izvajate ponavljajoče se gibe, se po nekaj urah zagotovo srečate z otrdelim vratom, mravljinci po hrbtu in bolečim križem. Prijetno pa ni niti večurno stanje na nogah. Zato je priporočljivo občasno razgibavanje.

Preproste vaje, ki jih lahko izvajate v pisarni

Morda bo dovolj že kratek sprehod. Zato občasno vstanite in se sprehodite.

Lahko pa naredite nekaj klasičnih vaj in tako poživite telo. Idealna vaja za trening v službi je počep in njegove variacije. Preprosto zato, ker za izvajanje ne potrebujete veliko prostora.

Preverite še: Do boljše forme v pisarni.

Poskusite z jogo

Za trenutek odložite svoje delo, zaprite oči in opazujte, kako se počutite, koliko misli je v vaši glavi. Opazujte, ali so prisotne napetosti v telesu. Opazujte svoj dih.

Naredite res dolg izdih in pustite, da telo vdihne samo od sebe. Ne silite telesa k podaljšanemu vdihu, ko se gibanje zraka v vas ustavi, počasi preidite v dolg, globok izdih. Bodite pozorni, da bodo izdihi res izvedeni do konca in umirjeno, pustite, da vdihi brez sile vstopajo.

Morda bo potrebnih le nekaj dolgih izdihov in opazili boste spremembe v polnosti svojih misli. Če je to zadostovalo in se vam zdi, da se z lahkoto osredotočite nazaj na svoje delo, potem je bilo to vse, kar ste potrebovali.

Če čutite od daljšega sedenja napetosti v telesu, še naprej izvajajte zaporedje, prikazano na slikah. Z izvajanjem predpisanega zaporedja se boste lahko dokaj hitro sprostili in razbremenili napetosti v vratu in predelu med lopaticami.

1. Naprej-nazaj

Sedite vzravnano. Zaprite oči, umirite telo, sprostite dih. Med izdihom kontrolirano spuščajte brado proti grodnici, med vdihom jo počasi dvigujte.

Pozorni bodite na gibanje vratu, naj poteka nežno in z zavedanjem. Miselno sledite gibom hrbtenice, vretence za vretencem, pri izdihu navzdol, pri vdihu od spodaj navzgor. Ko končate, sedite v vzravnan položaj.

Robert Hönn, joga v pisarni

2. Levo-desno

Sedite vzravnano. Zaprite oči, umirite telo, sprostite dih. Ob izdihu glavo z ušesom nagnite proti enemu ramenu, z vdihom glavo poravnate v sredino. Z izdihom jo peljete v drugo smer. Ponovite po občutku. Hitrost giba naj sledi dihu, in ne obratno. Ko končate, sedite v vzravnan položaj.

Robert Hönn, joga v pisarni

3. Levo-desno, rotacija vratu

Zaprite oči, umirite telo, sprostite dih. Zamislite si, da je hrbtenica os, okoli katere želite zasukati svoj obraz. Z izdihom obraz obrnite v eno smer, z vdihom potujete nazaj proti sredini in z izdihom obraz obrnite še v drugo smer. Ponovite po občutku.

Ko končate, sedite v vzravnan položaj.

Robert Hönn, joga v pisarni

Preberite tudi:

Jogijske vaje pripravil Robert Hönn, www.jogado.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri