Nikar ne preizkusite vseh vadb, ki jih vidite na Instagramu

Nikar ne preizkusite vseh vadb, ki jih vidite na Instagramu (foto: profimedia) profimedia
31. 5. 2019

Vsak mesec je popularna drugačna vadba, na katero prisegajo slavni ali vplivneži na družbenih omrežjih. In prav vsaka prinaša izvrstne rezultate. Zakaj torej ne bi preizkusili kar vseh?

Ste eden izmed tistih, ki na družbenih omrežjih radi sledijo športnim navdušencem in spremljajo njihovo življenje ter upoštevajo nasvete? S tem ni nič narobe, morda v objavah najdete celo spodbudo za slabe dni, ko se vam ne bo ljubilo na treninge. Nevarno postane, ko sami začnete preizkušati vadbe drugih in se o tem ne posvetujete s trenerji. Damo vam nekaj dobrih razlogov, zakaj se držite svoje, vam prilagojene vadbe.

Najprej morate utrditi osnove

Ko gradite na moči, vzdržljivosti, gibljivosti, ravnotežju in ko preprosto želite poskrbeti za svoje zdravje, morate začeti z osnovnimi gibi, ki naj bi predstavljali temelj treningov. To so na primer:

  • počepi
  • sklece
  • izpadni korak
  • potiskanje
  • obračanje
  • prenašanje in dvigovanje

Z njimi krepite telo in postanete bolj gibljivi ter fizično pripravljeni, kot bi bili z zapletenimi vajami. Če začnete izvajati popularne in zapletene vadbe, preden se zares utrdite v osnovah in ustvarite močno telo, boste slabo pripravljeni izvajali težke gibe in se najverjetneje poškodovali. V realnosti so takšni treningi z družbenih omrežij neprijetni, lahko vam celo vzamejo veselje do gibanja in po vsej verjetnosti ne prispevajo k vašemu napredku.

Na fotografijah in posnetkih vidite, kako osebe izvajajo zapletene gibe ali vadbo, ki se pri njih ne zdi preveč težka, vendar ne poznate ozadja. Koliko let treningov je bilo potrebnih, da so lahko izvedli zahtevnejšo vadbo? Zelo verjetno je tudi, da je njihova vadba v osnovi povsem običajna, nove gibe pa dodajo le za popestritev.

joga

Prepoznajte razliko med zabavo in športom

Predpostavimo, da ste se utrdili v osnovah in ste dovolj pripravljeni, da trening nadgradite. Kljub temu boste na družbenih omrežjih iz dneva v dan našli nove popularne vadbe, ki bi jih radi preizkusili. To je bistvo družbenih omrežij: prikazovati stvari, ki so vam všeč in vas privabiti, da bi nanje kliknili, morda celo kaj kupili. Zato morate prepoznati treninge, ki so le za zabavo in v resnici ne služijo ničemur in takšne, ki vam pomagajo napredovati do zastavljenega cilja.

Vedeti morate, kaj bi bilo zares dobro za vas in kaj je na družbenih omrežjih le zato, da privablja ljudi.

Življenje na družbenih omrežjih ni resnično

To dobro veste, vendar hitro tudi pozabite. Ko pregledujete slike popolnih postav, se morate zavedati, da so fotografije verjetno računalniško obdelane. Enako velja za življenje vplivneža: prilagojeno je tako, da v javnosti izgleda popolno. Seveda v realnosti ne telovadi vsak dan in se prekrši pri prehrani. Ima dni, ko se mu ne ljubi na trening ali ko ga celo izpusti. A tega ne pokaže.

Ko svoje življenje primerjate s popolnimi življenji na družbenih omrežjih, si delate veliko škodo. Ne dovolite, da bi to ustavilo vaše veselje do športa.

Kako urediti svoj Instagram, da bo bolj zdravju prijazen?

Najprej preglejte, komu sledite. Dobro je slediti vadbam, ki ne le pokažejo gibe, ki izgledajo fantastično, ampak razložijo tudi ZAKAJ in KAKO izvesti vajo. Kaj boste imeli od tega? Če je vadba primerna, običajno prikazuje lažjo različico, ki jo nadgradite, ko se utrdite. Nato dobro premislite, ali bi bila vadba za vas resnično primerna. Dobro bi bilo, da bi se o tem posvetovali s trenerjem. Nazadnje se lotite preizkušanja. Če vam trening ne ustreza, se raje obrnite na strokovno pomoč za nadgrajevanje vaj.

Preverite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri