Odkrito o tem, zakaj ne opazite rezultatov vadbe

Odkrito o tem, zakaj ne opazite rezultatov vadbe (foto: profimedia) profimedia
9. 4. 2018

Reden urnik treningov, zdrava prehrana in skoraj nič sladkih prigrizkov. Zakaj še vedno ne opazim lepo oblikovanega telesa in vsega, kar obljublja redna vadba? Morda se odgovor skriva med temi razlogi.

Počivate na lovorikah

Dosegli ste cilje, ki ste si jih zastavili in s tem ste zadovoljni. Čeprav bi zmogli, ne podaljšate ali otežite treninga, ne skušate izboljšati rezultata ali sprejeti večjega izziva. Še vedno pa pričakujete, da boste izgubili zadnje kilograme in oblikovali mišice. Ko pogledate iz tega zornega kota, je jasno, da morate za boljše rezultate vložiti tudi več truda, kajne? Nikoli ne dopustite, da bi se navadili določene športne aktivnosti in se udomačili v tistem, kar že zmorete. Če želite več, posegajte po več.

Želite spremeniti tisto, česar ne morete

Preden začnete z vadbo in spreminjanjem telesa, se morate postaviti pred ogledalo in zastaviti realna pričakovanja. Če ste nagnjeni k pridobivanju odvečnih kilogramov, ki se najprej poznajo v vaših stegnih, bo tudi kasneje ostalo enako, če ne boste pazili na prehrano. Treningi ne bodo popolnoma spremenili vaših obraznih potez in vas zavarovali pred maščobnimi oblogami okrog trebuha, kar se zgodi vsem moškim/ženskam iz vaše družine. Biologije telesa ne morete spremeniti, lahko pa z vadbo in ustrezno prehrano odpravite neželene probleme kot so odvečna teža in maščobne blazinice. Ko boste postavili cilje, ki jih zares lahko dosežete, boste napredovali.

Jeste, ker si zaslužite

»Danes sem opravil zares naporen trening, zato si upravičeno privoščim hamburger.« Ali kdaj uporabite podobne besede? Takrat svoj trud in dobre rezultate zapravite s hrano, za katero veste, da bi se je morali zogibati, še posebej po treningu. Pametno je, da v svojem jedilniku pustite majhen prostor tudi za pregrehe, vendar tega ne počnite neposredno pred in po vadbi. Gibanju morate prilagoditi tudi to, kar jeste, drugače ne morete pričakovati dobrih rezultatov.

Mislite, da veste vse

Hodite na skupinske vadbe, vendar ne upoštevate nasvetov trenerja, ker sami dobro veste, kako se morate gibati in dihati. S takšnim pristopom izgubljate priložnosti, ko bi se o vadbi lahko naučili več in dobili mnenje strokovnjakov. Če želite najboljše, se morate učiti od tistih, ki vedo več od vas. Inštruktorji v telovadnicah vam skušajo pomagati do učinkovite vadbe in vas opozoriti na pravilno izvedbo, ne pa spodkopati cilje. Izkoristite njihovo znanje in pomoč.