10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Pravilno dihanje pri vadbi z utežmi

Pravilno dihanje pri vadbi z utežmi (foto: Profimedia) Profimedia
6. 6. 2014

Ko dvignemo utež, zrak vdihnemo, in ko gremo počasi v začetni položaj, ga izdihnemo. Je to prav?

Če nekdo dvigne res nekaj težkega, se mu navadno iz ust izvije še krik, kar pomeni, da takrat izdihne. To je nekako logičen moment.

Podobno bi moralo biti pri treningu

Tisti del giba, ki je težji, je izdih. Nekoliko drugače je le pri vajah, pri katerih mora trup ostati stabilen, na primer pri počepu, mrtvem dvigu, sunku ...

Sicer res obstaja teorija, da sape med vadbo ne bi smeli zadrževati, saj to v možganih povzroči neželen refleks. Ampak kdor je poskusil narediti počep z vsaj 180 kilogrami ve, da to ni mogoče.

Nasveti
  • Pred treningom z utežmi priporočamo pregled pri zdravniku, še posebno, če ste že imeli težave z mišicami in sklepi, visokim pritiskom, če so prisotne poškodbe...
  • Pred treningom mišice obvezno 'povaljajte', s čimer boste zmanjšali nevarnost poškodb.
  • Vselej pazite na pravilno izvedbo - počasi in kontrolirano.
  • Trening začnite z manjšimi obremenitvami in težo iz tedna v teden povečujte. Če boste že prvi dan na treningu pograbili za najtežje uteži in trenirali do odpovedi, tvegate resne poškodbe. Saj si ne želite, da bi bil to vaš zadnji obisk fitnesa, kajne?
  • Če ste začetnik, priporočamo osebnega trenerja ali vsaj partnerja. Tako bo trening varnejši in učinkovitejši, saj bo trener oz. partner opazoval vsak gib in vas opozoril na pravilno tehniko ter vas spodbujal.

Foto: profimedia.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri