Preden kupite članarino za fitnes, se vprašajte naslednje

Preden kupite članarino za fitnes, se vprašajte naslednje (foto: profimedia) profimedia
8. 1. 2019

Če še niste kupili karte za fitnes in še posebej, če ta ne bo ravno poceni, se najprej vprašajte nekaj pomembnih stvari, ki vam povedo, ali se zares izplača.

Za vse, ki se pozimi raje zadržujete v notranjosti kot zunaj v naravi, je fitnes odlična izbira, poleg tega vam nudi športne naprave in druge pripomočke, ki jih doma morda nimate. Obiskujete ga lahko skupaj s prijateljem, kar bo še večja motivacija, da ne izpustite treninga. Vendar se pred izbiro in plačilom vstopnice za telovadnico najprej vprašajte naslednje:

Kaj si želite od fitnesa?

Kaj želite doseči z redno vadbo? Bi radi shujšali, utrdili telo, pridobili kondicijo, povečali mišice? Pozanimajte se, ali imate v telovadnici možnosti, da dosežete, kar si želite. Morda potrebujete specifične pripomočke, nasvete trenerja ali kaj drugega, česar tam ne nudijo. Verjetno ne želite plačati vstopnine za nekaj, kar vam ne bo nudilo ustrezne poti do uspeha.

Se lahko vpišete na skupinsko vadbo?

Nekateri raje telovadijo sami in si sestavljajo svoje treninge, drugi to raje prepustijo trenerjem skupinskih vadb. Izkoristite prve brezplačne ure vadb, da boste videli, kaj vam je všeč in česa ne želite obiskovati. Ali izbran fitnes sploh nudi vadbo, na katero boste hodili čez celo leto?

Nasvet: Ni dovolj, da izvajate le eno vrsto vadbe, ampak poskrbite, da boste napredovali tako v moči kot v kondiciji, ravnotežju, hitrosti … Morda vseeno dodajte še kakšen trening v fitnesu ali pod vodstvom trenerja.

Katere naprave in pripomočke boste potrebovali (ter ali jih znate uporabljati?)

Ko sestavljate približne urnike vadbe za več tednov v naprej, že veste, katere naprave boste potrebovali za izvajanje vaj. Oglejte si telovadnico in preverite, da imajo vse iz vašega seznama. Zagotovo boste našli še kakšno napravo, ki je ne znate uporabljati, zato je priporočljivo, da prosite za voden ogled telovadnice. Sliši se smešno, vendar boste najučinkoviteje delali, če boste natanko vedeli, kako se kakšna naprava uporablja in na kaj morate biti pozorni. Trener vam bo verjetno podal še kakšen dodaten nasvet, ki ga je vredno upoštevati.

Kdaj je telovadnica običajno najbolj zasedena?

Na to vam bo znal odgovoriti trener ali receptor. Zaposleni v fitnesu vedo, ob katerih urah je običajno največ ljudi in kdaj je več naprav ter prostorov prostih. Približno predvidite, kdaj bi obiskovali telovadnico in ugotovite, ali boste sploh imeli na voljo prostor in ustrezne pripomočke. Nenehna gneča vas bo kmalu spravila v slabo voljo in spodbudila k temu, da treninge pričnete izpuščati.

Vam je fitnes na poti ali blizu vašega doma?

Preračunajte, koliko časa vam bo vzela pot do telovadnice in nazaj ter koliko časa bo trajal vaš trening. Upoštevajte, da se morda vedno ne boste odpravili z avtom, ampak s kolesom ali peš (če razdalja ni prevelika) in da se vam vedno ne bo ljubilo opraviti zelo dolge vadbe. Bolj kot vam je fitnes s poti, večja možnost obstaja, da boste vadbo kdaj izpustili z izgovorom, da imate premalo prostega časa, saj morate vključiti še vožnjo.

Preverite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri