Tako bi morali prilagoditi trening glede na telesni tip

Tako bi morali prilagoditi trening glede na telesni tip (foto: Profimedia) Profimedia
21. 2. 2017

Spadate med ljudi, ki si lahko privoščijo skoraj karkoli in ostanejo vitki? Ali mogoče med tiste, ki samo pomislijo na ocvrto hrano in že pridobijo dodaten kilogram? Preverite, kateri tip ste in katera vadba bo za vas najbolj učinkovita.

Večina ljudi se lahko glede na zgradbo telesa razvrsti v eno izmed treh kategorij:

  • ektomorfe,
  • mezomorfe in
  • endomorfe.

In katera vadba bo za vas najbolj učinkovita?

Ektomorfi

Za ektomorfe so značilni dolgi udi, ki niso posebno mišičasti. Lahko so tudi suhi ali manjše postave, a imajo vseeno veliko telesne maščobe. Zaradi hitrega metabolizma načeloma ne pridobivajo na teži, vendar jim genetika otežuje pridobivanje mišične mase.

Priporočljiv trening in prehrana

Osredotočite se na vaje za moč in vzdržljivost. Postavo lahko izpopolnite z dobrimi maščobami in zmernim vnosom beljakovin (od 25 do 30 gramov na obrok). V jedilnik vključite tudi ogljikove hidrate. Na dan počitka izpustite prigrizek, ki si ga običajno privoščite dopoldne in pred treningom. Zadostovalo bo, da se najeste za zajtrk in je vaš naslednji obrok kosilo. Če si privoščite popoldanske prigrizke, naj bo večerja malce lažja.

Telesni tip: ektomorf

Mezomorfi

Mezomorfi za razliko od ektomorfov brez večjega napora pridobivajo na mišični masi, prav tako lahko hitro izgubijo odvečne kilograme. Njihovo telo je grajeno proporcionalno, imajo dolg trup in krajše ude. Ženske z mezomorfsko postavo so močne in atletske.

Priporočljiv trening in prehrana

Mezomorfi se počutite domače v eksplozivnih športih, za katere sta značilna moč in hitrost. Zaradi visokega procenta hitrih mišičnih vlaken, pa lahko mišino maso pridobite hitreje v primerjavi z ostalimi tipi.

Za vas je primeren tako zmerno vzdržljivostni trening, kot tudi trening z intervali visoke intenzivnosti. Lahko dodate pilates ali jogo.

Pri oblikovanju postave vam bodo pomagale dobre maščobe in zmeren vnos ogljikovih hidratov. Razmislite tudi o časovnih razmikih pri uživanju beljakovin. Na dan počitka se odpovejte prigrizkom, ki jih navadno jeste pred treningom. Namesto tega popoldne spijte zeleni čaj ali kavo. Pred ali po večerji si lahko privoščite kaj sladkega.

Telesni tip: mezomorf

Endomorfi

Po naravi so bolj polne postave, z oblinami, njihovo telo pa lažje shranjuje maščobo kot pri drugih dveh tipih. Morda se zato na trenutke počutijo prikrajšane. Vendar to ne pomeni, da so obsojeni na debelost.

Priporočljiv trening in prehrana

Morate se zavestno truditi, da bo vaše telo delovalo enako, kot pri ostalih dveh tipih. Če je vaš metabolizem počasen, boste morali dodati živila, ki ga bodo pospešila. In poskrbite, da telovadba postane del vaše dnevne rutine. Trenirajte pametno – odlični so visoko intenzivni treningi, treningi z utežmi in zmerno vzdržljivostni treningi.

V prehrano vključite dobre maščobe in proteine, omejite pa vnos ogljikovih hidratov. Tako boste utrdili kompozicijo telesa in nadzorovali krvni sladkor. Na dan počitka zajtrk zaužijte uro po tem, ko ste vstali in preskočite prigrizke, ki si jih navadno privoščite pred in po treningu. Poskrbite, da prilagodite popoldanske prigrizke vašemu apetitu.

Telesni tip: endomorf

Vir: Women's Health

Katera je najpogostejša metoda za določanje telesnega tipa pa preverite v članku Somatotip - kateri je vaš telesni tip?

Potem pa preizkusite še: