Tega v telovadnici nikoli ne bi smeli početi

Tega v telovadnici nikoli ne bi smeli početi (foto: profimedia) profimedia
29. 4. 2019

Če ste reden obiskovalec telovadnice, morate upoštevati nekaj nenapisanih pravil. Česa nikoli ne bi smeli početi?

V fitnesu nikoli ne bi smeli …
  • Puščati opreme na mestu, kjer ste telovadili

Odlično, da ste si privoščili raznolike vaje, za katere potrebujete podlogo, več parov prostih uteži, klop in še kaj, vendar vam nihče ne bo hvaležen, če boste vse skupaj pustili tam, kjer ste telovadili in odšli. Po vadbi vse pospravite nazaj na svoje mesto in ne nekam, kjer se vam zdi, da je najbolj priročno. Tudi sami ne bi bili zadovoljni, če bi morali najprej pospraviti za nekom drugim, da lahko sploh začnete s treningom.

  • Imeti video klica v garderobi

Garderoba je namenjena preoblačenju in prhanju, zato to ni primerno mesto, da opravite video klic s prijateljem. Nihče si ne želi biti v ozadju pomanjkljivo oblečen ali samo v brisači, pripravljen na prho. Pomislite, kako bi se počutili sami,  če bi vas nekdo slikal ali snemal med preoblačenjem?

  • Hvaliti napredka neznancev

Kaj je narobe z nekaj spodbudnimi besedami, ki jih namenite malce pretežki ženski pri utežeh? Ravno to, da ne veste, kaj je njen cilj. Morda njeni treningi niso prilagojeni hujšanju, ampak pridobivanju na moči. Odvečna teža je lahko posledica zdravstvenega stanja. Enako velja za vse ostale. Ljudi, ki jih ne poznate, ne hvalite, saj ne veste, ali ste s tem naredili škodo ali korist, poleg tega je v fitnesu tudi mnogo trenerjev, ki tega prav tako ne potrebujejo. Brez slabe vesti pa pohvalite prijatelja, če bosta trening naredila skupaj.

  • Spuščati zvokov, ki bodo ostalim dali vedeti, da se ZELO naprezate

Vsak pride v telovadnico zato, da bi se osredotočil nase in naredil nekaj dobrega za svoje zdravje. Zato si ne boste prislužili posebnih pohval, če boste ob dvigovanju uteži proizvajali zvoke, ki bodo ostale opozarjali, da ste si naložili precejšnjo težo. Raje se osredotočite na pravilno dihanje, za kar vam bo telo bolj hvaležno. Poleg tega si boste prihranili začudene poglede in neodobravanje drugih.

  • Metati uteži po tleh

Ni razloga, da bi druge vznemirjali z metanjem uteži po tleh po opravljenem setu. Poleg tega si lahko pridelate poškodbo, saj nimate zagotovila, da vam utež ne bo padla na nogo ali vas drugače poškodovala. Naredite toliko ponovitev, da boste še lahko nadzorovali telo in nato odložite utež na držalo ali imejte poleg sebe nekoga, ki bo to storil namesto vas. Najprej pa preverite, ali ste izbrali ustrezno težo glede na svoje zmožnosti.

  • Uporabljati naprav predolgo

Ob dnevih, ko je fitnes prazen ali je tam zelo malo ljudi, si brez slabe vesti privoščite na napravah toliko časa, kot ga potrebujete. Kadar je obiskovalcev veliko, pa načrtujte trening tako, da naprave ne boste uporabljali na primer pol ure neprenehoma. Bodite uvidevni do ljudi, ki čakajo, da napravo prevzamejo za vami in jim povejte, koliko časa boste še potrebovali. Lahko ponudite tudi, da si z nekom izmenjavata opremo, medtem ko delata nekaj ponovitev ene vaje in nekaj ponovitev druge vaje. Ne bodite sebični.

  • Klepetati z ljudmi, ki telovadijo

Veliko ljudi, ki pridejo v fitnes, nima veliko časa, zato ga želijo čimbolj izkoristiti in dobro opraviti trening. To pa ni mogoče, če jih boste presenetili s pogovorom o svojih prigodah, programu treningov in neskončnim govorjenjem. Če se radi pogovarjate, izmenjajte nekaj besed in nato nadaljujte  svojo vadbo. Tudi kadar na fitnes pridete s prijateljem, ne bodita moteča z glasnim smehom in nenehnim pogovarjanjem.

  • Brskati po telefonu med seti vaj

Zadali ste si, da boste na eni napravi naredili 3 sete ponovitev. Ko nastopi čas za kratek premor, v roke vzamete telefon in preverite dogajanje na družbenih omrežjih. Zakaj je to sporno? Ker boste prekinili motivacijo, ki vas žene naprej, po vsej verjetnosti podaljšali svoj odmor in preprečili, da bi drugi v vmesnem času lahko uporabljali napravo. To je dovolj razlogov, da telefon med vadbo pustite v omarici.

Preverite tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri