Teh napak pri treningu ne naredite

Teh napak pri treningu ne naredite (foto: profimedia) profimedia
11. 7. 2018

Nekaj osnovnih napak, na katere se je vredno spomniti, če se redno ukvarjate s športom.

Šport bi moral biti del življenja, zaradi vseh posledic, ki jih ima na zdravje. Če z njim šele začenjate ali pa ste že malce pozabili, vas opomnimo na nekaj napak, ki se jim izognite.

“Za šport moram zapraviti veliko denarja”

Nikakor. Za dober trening ne potrebujete drage športne opreme, osebnega trenerja ali vrhunske vodene vadbe. Ne pravimo, da vse to ni koristno, vendar veliko vaj lahko opravite kar doma ali zunaj v parku in privarčujete nekaj denarja. Investirajte v dobre športne čevlje in nekaj oblačil iz “športnih” materialov, ki se hitro sušijo ter začnite! Cena ni več izgovor.

Če nimate idej, preverite ta (skrajšan) aktivni.si trening, kjer uporabljamo zgolj lastno težo:

  • izpadni korak s počepom
  • dviganje bokov in nog
  • plavanje
  • plezalec

Vse podrobnosti o vajah in kako jih izvajati, najdete tu: Pokukajte na aktivni.si trening! (vaje in nasveti trenerja)

“Ne morem shujšati”

Če trenirate zato, da bi izgubili odvečne kilograme, poskrbite za raznoliko vadbo. Za nekaj ur lahko najamete strokovnjaka, ki vam bo svetoval, kolikokrat tedensko izvajati določen tip treninga. Potem potrebujete tudi spremembo v mišljenju. Določite en dan, ko se boste tehtali (na primer enkrat na 3 tedne), preostali čas pa opazujte spremembe kot je boljša gibljivost, vedno daljši trening, hitrejši tek, spreminjanje telesa … Manj kot se obremenjujete s številkami, bolje vam bo šlo. Ne pozabite prilagoditi tudi prehrane.

Preverite še 8 nasvetov, ki jih upoštevajte, če se številka na tehtnici ne premakne.

“V telovadnici se mi bodo smejali”

Želite trenirati tudi po koncu poletja, vendar si ne upate prestopiti praga telovadnice. Bojite se, da boste najmanj fizično pripravljeni, imeli največ odvečnih kilogramov, ne boste znali uporabljati opreme … Za slednje lahko poskrbi eden od trenerjev izbranega fitnesa, ki vam bo predstavil opremo. Vse ostalo pa boste morali narediti sami. Za začetek se opomnite, da ljudje hodijo na fitnes iz enega skupnega razloga: želijo poskrbeti za svoje zdravje. Vsak ima poleg tega še svoje cilje, ki pa niso pomembni za ostale. Osredotočite se nase in na to, kar želite doseči ter se ne ozirajte na to, kaj počnejo ljudje okrog vas. V resnici tako naredi večina oseb, zato sploh ne opazijo prihodov in odhodov iz telovadnice.

Pretiravate

Odločeni ste, da greste na vse ali nič, zato ste začeli kar s 5 dnevno telovadbo, pri kateri vedno daste vse od sebe. Pohvala za motivacijo, vendar s takšnim pristopom tvegate nepotrebne poškodbe. Če se prej niste veliko ukvarjali s športom, bodo za začetek dva ali trije aktivni dnevi dovolj. Trening prilagodite svojim zmožnostim in počasi, potrpežljivo napredujte. Ne pozabite na ogrevanje pred in po vadbi ter obvezne dni za regeneracijo. Takrat bo dovolj že daljši sprehod ali raztezanje. V dan skušajte vnesti več gibanja tudi s hojo po stopnicah, kolesarjenjem do službe, plavanjem v bazenu ali morju …

Zapravite veliko časa

Tudi pri športu bolj šteje kvaliteta kot kvantiteta. Pol urni pravilno izveden niz vaj vam bo bolj koristil kot enourni tek na napravi, pri katerem se ne posvetite tehniki in čakate samo, da mine čas. Tudi pri ponovitvah prednost vedno dajte pravilni izvedbi in šele nato številu. Če za začetek zmorete 5 sklec in so te pravilne, vztrajajte pri tem ter se ne silite narediti še šeste, sedme in osme, pri katerih bo hrbet “obvisel” med rameni in boki. Od tega ne boste imeli nobene koristi.