Več potenja pomeni boljšo vadbo?

Več potenja pomeni boljšo vadbo? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 8. 2017

Vadbe, pri katerih se bolj potimo, zlahka vzamemo za najboljše, saj smo se očitno morali zelo potruditi. No, ni ravno tako. Koliko se potite, ni nujno pokazatelj, kako dober trening ste opravili.

Zakaj se potimo?

Ko naraste temperatura telesa, žleza z zunanjim izločanjem prične oddajati izločke, izhlapevanje vlage iz kože pa vam omogoča hlajenje med naporom. Pot se lahko pojavi tudi iz drugih razlogov, na primer pri stresu in strahu. Ta tip znoja prihaja iz druge vrste žlez. Koliko se potimo med vadbo, je odvisno od različnih dejavnikov, med drugim tudi spola (moški naj bi se potili bolj kot ženske), starosti (mlajši se znojijo bolj kot starejši), genetike, temperature in vlage. Tudi teža igra vlogo – obilnejšim ljudem je običajno bolj vroče, saj njihovo telo proizvede več toplote. Ne smemo pozabiti niti fizične pripravljenosti. Presenetljivo je, da se ljudje, ki so v boljši formi, potijo bolj kot tisti, ki športajo samo tu in tam. Raziskava ugotavlja, da s fizičnim napredkom izboljšate tudi sistem za uravnavanje toplote. Hladite se hitreje, kar vam dovoljuje napornejši trening. To se posledično pretvori v večjo količino znoja. In naj vas ne ukane manjša številka na tehtnici po naporni vadbi, saj je to le izgubljena tekočina, ki jo boste dobili nazaj s hidracijo.

Po drugi strani pa ne mislite, da malo potenja pomeni, da niste dali vsega od sebe. Mogoče je izhlapevanje hitrejše, ker telovadite v klimatiziranem prostoru, poleg ventilatorja ali zunaj na vetroven dan. Morda pa se na splošno manj potite.

Kako se izogniti potenju?

Izogniti se mu, v dobesednem pomenu besede, ne morete, saj je to vaš osebni hladilni sistem. Lahko pa storite kaj, da se ne boste kopali v znoju. Pri tem vam pomagajo sintetična oblačila, kot je poliester, ki »potegnejo« kapljice na zunanjo stran vlaken, kjer lahko izhlapijo. Bombaž za vadbo neprimeren, saj vpija vlago, zato boste hitro premočeni kot po dežju. Vendar pa drži, da bo poliester prej začel oddajati neprijetne vonjave kot bombaž. Zagreti športniki se s tem pač sprijaznijo in koš za umazano perilo opremijo z vonjem po prepoteni nogometni slačilnici.

Če vonja ne prenesete, pa pobrskajte za tkaninami, ki so prepletene z antibakterijskimi spojinami, saj neprijetni vonj ne oddaja znoj, ampak bakterije. Druga možnost pa je, da kupite pralne praške namenjene športnim oblačilom.

Znoj torej ni znak, da trenirate bolj kot običajno. To je odvisno od vrste drugih dejavnikov, med drugim tudi od volje in vztrajnosti.

Preberite tudi: