Zakaj ne shujšate v stegna? Morda delate te napake

Zakaj ne shujšate v stegna? Morda delate te napake (foto: Profimedia) Profimedia
27. 4. 2021

Ne glede na to, kako močno se trudite, ne opazite razlike. Vaša stegna se vam zdijo celo širša.

Nekaj prstov ima vmes tudi genetika, pravi dr. Wayne Westcott, ki se tej tematiki posveča kot raziskovalec na Quincy kolidžu. Vendar to ni razlog, da bi vrgli puško v koruzo. Vzrok se lahko skriva drugje, zato najprej preverite naslednje ...

Ali zares naredite dovolj?

Raziskovalci so namreč prišli do ugotovitve, da večina situacijo oceni napačno. Predlagamo, da vsaj mesec dni vodite dnevnik in iskeno zapišete vse: obroke, treninge, počutje, pregrehe ...

In preverite, ali morda tudi vi delate te napake ...

Profimedia
1. Postavili ste si nerealističen cilj

Ki ga ne morete doseči z nekaj treningi. Če izvajate krepilni trening za noge 3-krat na teden, pričakujte prve vidne spremembe po 4 do 6 tednih.

Pod pogojem, da upoštevate tudi vse ostale točke.

Če pa telovadite le nekajkrat na mesec, potem tudi veste, kaj je treba spremeniti.

2. V resnici nimate dobro urejene prehrane

Če si zares želite videti spremembo, je prva stvar, ki se ji morate posvetiti, prehrana. Če to niso beljakovine, zelenjava, sadje, zdravi ogljikovi hidrati in zdrave maščobe, ne jejte. Poleg tega so beljakovine pomembne za rast mišic in dobro delovanje metabolizma.

3. Koliko kardia je na urniku?

Če pridno trenirate z utežmi in delate druge vaje za noge ter po nekaj tednih še ni spremembe, vključite kardio trening. Pa ne le tek. Skočite na kolo, mimogrede boste v uri pokurili do 2930.76 kJ (700 kalorij), tecite po stopnicah, hodite v hrib ... skratka, pospešite srčni utrip.

4. Veliko lahko naredite tudi doma

S preprostimi vajami, za katere ne potrebujete telovadnice in uteži. Zakaj bi čakali na čas, ko boste spet lahko skočili v telovadnico, ta morda ne bo prišel, ali pa se bo zgodilo, da se boste tja spravili le enkrat v tednu.

Ne odlašajte, doma mimogrede naredite: izpadni korak (različne variacije), počepe, počepe s skokom, dvig bokov, stopanje na stol, vojaške poskoke ...

5. Ali krepite tudi druge mišice?

Večina ima, še posebej tisti, ki veliko hodijo, tekači in kolesarji, dobro razvite kvadricepse. Toda ne pozabite na meča, zadnje in notranje stegenske mišice, mišice zadnjice. Pa ne le zaradi videza. Okrepljeni kvadriceps in šibke zadnje stegenske mišice ustvarijo okolje za poškodbe.

6. Se bojite teže?

Da bi čisto zares lepo oblikovali mišice nog, jim morate pripravljati izzive. Če ste začetnik, je povsem v redu, da začnete z lastno telesno težo. Takoj ko 12 ponovitev ni več izziv, začnite dodajati težo. Težo nato vsak teden povečajte oz. to storite, ko čutite, da je prelahko.

7. Pa v resnici izvajate prave vaje?

Konstitucije sicer ne morete spremeniti, a je tu še vedno nekaj prostora za izboljšave.

Če so vaše noge kratke, boste imeli po vadbi z utežmi verjetno občutek, da se je obseg vaših stegen še povečal. To naj ne bo razlog, da krepilnih vaj ne bi izvajali. Kombinirajte jih s kardio vadbo.

Preberite še:

Ali pa preverite: