Zakaj vaje za trebušne mišice ne delujejo?

Zakaj vaje za trebušne mišice ne delujejo? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 3. 2022

Pridno izvajate vaje za trebušne mišice, ker bi radi okrepili jedro ali bi se morda le radi znebili nekaj maščobe okoli pasu, rezultatov pa ne vidite? Tu je razlog.

Dejstvo je, da odvečna telesna maščoba ni le neprijetnost, zaradi katere so oblačila pretesna. V resnici je nevarna za zdravje. Prav tako pa je napačno prepričanje, da so izpostavljeni le posamezniki, ki imajo višji ITM (indeks telesne mase) in večji obseg pasu.

Maščoba v telesu ima na drugi strani tudi pomembno funkcijo. Deluje kot izolator proti izgubi telesne toplote, blaži udarce, obdaja in varuje notranje organe.

Poznamo dva tipa maščobnih tkiv 

V novejših raziskavah so znanstveniki odkrili, da imajo vitki ljudje več rjavega maščevja kot prekomerno težki – in da to igra pomembno vlogo pri porabi energije. Znanstveniki rjavo maščevje celo obravnavajo kot potencialno zdravilo za debelost. To ne bo rešilo vseh težav, opozarjajo, lahko pa bo pomagalo doseči boljše rezultate v kombinaciji z zdravo prehrano in vadbo. Rjavo maščevje deluje tudi kot izolator, predvsem pri otrocih (z leti se namreč zmanjšuje).

Na drugi strani imamo belo maščevje

Tega je veliko več v primerjavi z rjavim, njegova naloga je skladiščenje energije in med drugim izločanje hormona adiponektina, ki skrbi za reguliranje količine glukoze v krvi, sodeluje pri oksidaciji maščobnih kislin v mišicah in jetrih ter vpliva na odzivnost na inzulin, zaradi česar smo manj dovzetni za sladkorno bolezen in bolezni srca. Toda, če je bele maščobe preveč, se izločanje hormona močno upočasni ali celo ustavi.

Na katerih predelih telesa je maščoba najbolj nevarna?

Z zdravstvenega vidika maščoba na stegnih in zadnjici morda ni tako slaba in ima lahko potencialne koristi. Maščoba na trebuhu je druga zgodba.

Podkožna maščoba okoli pasu in/ali visceralna maščoba, ki obdaja notranje organe, je lahko razlog za marsikatero obolenje – diabetes, bolezni srca, celo za demenco, pravijo raziskave – če je te preveč.

Kdaj maščoba predstavlja zdravstveno tveganje? Zdravniško priporočene vrednosti za ženske so nekje pod 80 cm in za moške pod 94 cm. Vse, kar je več predstavlja zdravstveno tveganje.

Preverite: 30-sekundni test, ki vam pove, ali je vaša teža zdrava 

Nazaj k vprašanju …

Zakaj imate občutek, da vaje za trebušne mišice ne delujejo?

Vaje, kot so trebušnjaki, deska na komolcih, plezalec … so odlične vaje za krepitev jedra in dobro je, da so del vašega vadbenega programa, a resnica je taka: maščobe ni mogoče izgubljati samo na enem in točno določenem oz. želenem mestu. Zato imate občutek, da kljub neumornem izvajanju trebušnjakov ni rezultata.

Namesto da se osredotočate zgolj na trebuh, poskrbite za zmanjševanje odvečne telesne maščobe na splošno – s pomočjo urejene prehrane, ki je prilagojena vam, vašim ciljem in potrebam, ter redno telovadbo, ki vključuje celo telo.

Katera vadba je najprimernejša?

Visoko intenzivna? Ja. Vadba z utežmi? Vsekakor jo vključite, saj bodo mišice pomagale pri porabi maščob. Tek in hoja. Tudi.  

Vsakomur odgovarja drugačen tip vadbe in sami, s pomočjo osebnega trenerja ali s pomočjo testa boste morali ugotoviti, kaj vam najbolj ustreza oz. katera je tista vadba, ki vam bo prinesla rezultat.

Test:

Pri testu strokovnjak meri oksidacijo maščobnih kislin pri različni intenzivnosti. Tako ugotovi, pri kako visokem srčnem utripu vaše telo največ energije pridobiva iz maščobe – povedano drugače, kdaj vaše telo najbolj kuri maščobo. 

Od tu naprej lahko s pomočjo osebnega trenerja in nutricionista izdelate natančen načrt.

Viri: ncbi.nlm.nih.gov, WebMD, Wikipedia

Preberite še: