Zakaj vaša teža niha iz dneva v dan

Zakaj vaša teža niha iz dneva v dan (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
7. 3. 2015

Je ena izmed stvari, ki vas že zjutraj spravi v slabo voljo in vpliva na celodnevno razpoloženje, številka na tehtnici? Na srečo je to zgolj številka. Tako kot vsi podatki tudi za to številko ni nujno, da odraža dejansko izgubo teže.

Stvari, ki vplivajo na nihanje teže

1. Zaloge glikogena

Nivo glikogena je odvisen od tega, koliko ogljikovih hidratov ste zaužili. Namreč, vsakič, ko vaše telo preko glikogena shrani 1 gram ogljikovih hidratov, ob tem shrani tudi 3 grame vode. Če vam primanjkuje ogljikovih hidratov, se bo tudi pri teži številka gibala med nižjimi. Če pa boste zaužili veliko ogljikovih hidratov, bo številka višja.

2. Zadrževanje vode/pomanjkanje natrija

Če boste naenkrat zaužili več natrija, kot ste ga vajeni, boste po vsej verjetnosti začeli zadrževati vodo.

Na novo raven se vaše telo privaja s pomočjo hormona aldosteron, tako da ne boste mogli ohranjati nizke ravni zgolj s tem, da boste prenehali z vnosom natrija.

3. Napihnjenost med menstruacijo

Tudi med menstrualnim ciklusom ženske zadržujejo vodo. Zato je za ženske najbolj smiselno, da svojo težo primerjajo enkrat na mesec.

4. Dehidracija

Tudi to je treba upoštevati, a verjetno lahko domnevamo, da vsi zaužijemo dovolj vode.

Vpliv ravni glikogena

Poglejmo si podrobneje, zakaj se zdi, da je tehtnica tako nerazsodna, kadar smo na dieti?

Glavni razlog je, da je glikogen precej bolj spremenljiv kot maščoba. Maščobo torej izgubljamo hitro, medtem ko lahko raven glikogena divje niha. In kaj se dogaja, kadar se raven glikogena znajde na obeh skrajnostih?

Najvišja raven: Polne zaloge (napihnjenost, pogosto zaradi prenajedanja)

Kaj se zgodi, ko se ljudje prenajedajo? Ali pa, ko po končani strogi dieti, ki je izključevala večino hrane, spet zaužijejo 'normalen obrok'? Ponavadi se jim bo raven glikogena močno povečala, kar se bo odražalo tudi na večji teži. A ta teža je zgolj v vodi. Pogosto potem ljudje obupujejo, da so 'vso težo pridobili nazaj'.

Zanimivo je še eno dejstvo, ki ga boste redko slišali: 'vodna teža' ustvarja videz večje debelosti kot dejanska maščoba. To torej pomeni, da je oseba s 86 kg, ki zaradi napihnjenosti posledično tehta 88 kg, lahko videti debelejša od osebe, ki tehta 90 kg.

Preizkusite sami: ko ste na dieti, se vsak teden fotografirajte in zapišite težo. Ko boste nekaj teže izgubili, pa se spet fotografirajte potem, ko se boste en dan divje najedali. Nato poiščite fotografiji, ki se ujemata v teži. Opazili boste, da boste na zadnjih fotografijah videti debelejši, kljub temu, da je vaša teža nižja.

Če boste opazili, da ste se med dieto na slab dan zredili, ne obupujte; to je zgolj začasno. Dejanska teža se ni bistveno spremenila; še vedno je odvisna od zakonov termodinamike.

Najnižja raven: Pomanjkanje ogljikovih hidratov

Tisti, ki se držijo paleolitske ali ketonske diete, v začetku pogosto opažajo hitro izgubo teže, nato pa spet hiter porast, ko prenehajo z dieto z majhnim vnosom ogljikovih hidratov. Tu ne gre za kakšno čarvonijo zaradi diete prazgodovinskega človeka. Bolj gre za hitro pomanjkanje in nato zapolnjenje z glikogenom.

Podobno lahko tudi hitro izgubo teže, ko začnemo z dieto, pripišemo manjšemu vnosu ogljikovih hidratov.

Poleg tega lahko dieta pripelje do pridobivanja mišične mase in/ali povečanega glikogena, sploh z blagim primanjkljajem. Posledično lahko teža na tehtnici ostaja ista, čeprav dejansko prihaja do izgube teže.

Razumevanje tehtnice

Skrivnost pri razumevanju tehtnice je v grajenju zgodbe. Večina ljudi dojema številko na tehtnici kot končno, namesto kot zgolj košček v celotni zgodbi s še drugimi pomembnimi podatki. Zato je pri odpravljanju težav številka na tehtnici povsem neuporabna.

Številko na tehtnici združite še z naslednjimi podatki:

1. Obseg pasu

To je najmočnejši del med ostalimi podatki. To pa zato, ker je obseg pasu precej uporabnejši pri določanju izgube maščobe.

Izmerite predel ob popku, nato 5 cm višje in še 5 cm nižje. Meritve primerjajte s tistimi od prejšnjega tedna, nato pa meritvam dodajte -1 (če je nova meritev nižja), 0 (kadar ostane enaka) ali +1 (kadar je višja). Številke seštejte in ugotovili boste, v kakšno smer gre vaša izguba/pridobivanje teže.

2. Moč glede na osebne rekorde

Če domnevamo, da imate primanjkljaj, so osebni rekordi pri treningu dober pokazatelj, kako daleč ste od primanjkljaja kalorij. Če se vaša teža povišuje, se vam ob tem verjetno veča tudi mišična masa.

3. Napihnjenost

Ta vam pove, kakšni odkloni se bodo pojavljali pri vaših merah. Pozorni bodite na to, če zadržujete vodo v ključnih predelih. To je sicer pri vsakem posamezniku različno, a nekateri predeli se bodo napihnili po zaužitju večjih količin hrane.

Zato ob precejšnji napihnjenosti meritev ne smete upoštevati. Lahko počakate, da napihnjenost mine (če je povezana z menstrualnim ciklusom), lahko pa se nekaj dni normalno prehranjujete (če je povezana s prekomernim uživanjem hrane).

Priporočamo: Razumevanje 'meritev napredka' in kako naprej, ko se 'ustavi'

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri