Natančen vodnik tedenske vadbe, če želite izgubiti kilograme

Natančen vodnik tedenske vadbe, če želite izgubiti kilograme (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
31. 5. 2017 Vir: Lisa

Zdaj zagotovo že veste: skrivnost vitke linije se ne skriva le v gibanju, ampak tudi v zdravi prehrani. A načrtovana vadba vam bo vse skupaj močno olajšala.

Pri reviji Liza (kar skočite na spletno stran, kjer boste našli še več odlične vsebine) so osebno trenerko Laro Kubick vprašali, kakšen tedenski vadbeni načrt priporoča ljudem, ki želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. Lara je sestavila idealno kombinacijo, zaradi katere boste poleti bolj sproščeni v lahkih oblekicah in mini kopalkah.

Nedelja: kardio

Izberite svoj najljubši šport, na primer tek, kolesarjenje, pohodništvo, plavanje ali igranje tenisa. Bodite aktivni vsaj 60 minut. Če boste od 30 do 60 minut aktivni vsaj na 60 do 75 odstotkih svojega srčnega utripa, potem boste pridno porabljali maščobe ter izgubljali odvečne kilograme.

Ponedeljek: počitek

Naporen teden začnite mirno. Osredotočite se na zdravo prehrano in pijte veliko vode. Razvajajte se, privoščite si sproščujočo kopel ter si vzemite nekaj minut za raztezanje in masažo na valjčku. Ne pozabite vstati vsakih 90 minut, naredite hiter sprehod po pisarni in nekaj predklonov in zamahov z roko.

Na spletni strani revije Liza si lahko pogledate tudi vaje za jogo v pisarni.

Torek: HIIT

V bližnjem fitnesu obiščite priljubljen trening HIIT – visoko intenzivni trening, kjer boste v kratkem času močno dvignili srčni utrip ter izboljšali svojo gibčnost in hitrost. To je trening, poln intervalov – ko intenzivno vadite 20 sekund, nato počivate 10 in ponovno dvignete tempo. Raziskave so tudi pokazale, da tako hitro pridobivate kondicijo ter kurite kalorije še kar nekaj časa po treningu.

Sreda: zmerno intenziven trening za moč

Sreda naj bo dan, ko ne boste močno dvigovali srčnega utripa, ampak boste delali vaje za moč, kar je prav tako pomembno, če želite zmanjšati težo. Trening za moč pomaga zgraditi mišice, bolj mišičasto telo pa porabi več kalorij, pa čeprav je v mirovanju. Delajte počepe in vaje z utežmi za roke.

Četrtek: kardio

Ponovno izberite enega od svojih najljubših kardio treningov, lahko tudi v fitnesu. Ne pozabite, da so odlični treningi tudi veslanje, hoja po stopnicah in tudi trening na orbitreku.

Petek: obnovite mobilnost

Popolno bi bilo, da jo mahnete na pilates ali na jogo. No, če najraje vadite sami, naredite vaje za raztezanje, lahko tudi tiste z žogo. Zelo pomembno je, da se posvetite prav vsaki mišice, da jo dobro raztegnete, saj boste tako preprečili kup neprijetnih in nepotrebnih poškodb.

Sobota: HIIT

Na začetku tedna smo vam priporočali intenzivni trening HIIT. No, zdaj vam predlagamo podobno, samo da vključite še medicinke, kettleble, u­­­teži, boksarske vreče ... Zdaj vam priporočamo 90 sekund intenzivne vadbe in 20 sekund počitka. Intenzivnost lahko počasi spuščate na 60/15 in nato na 30/10.

Če si boste za kardio vadbo izbrali hojo ali kolesarjenje, je tu nekaj odličnih idej: