Po jutru se dan pozna

20. 4. 2007

Zagotovo vsi poznate geslo “red, disciplina, delo”. No, letošnji izzivalci – Bojan, Jure in oba Simona – bi vam o tem zagotovo že lahko povedali kaj več. Poletni meseci se nezadržno bližajo, s tem pa tudi konec letošnjega MH Fitnes izziva. Samo še dva meseca nas lo­­­­čita od dne, ko se bo treba postaviti pred objektiv in z videzom upravičiti sodelovanje v akciji. Vendarle imate še čas, da se h gibanju in ustreznejšemu prehranjevanju spravite tudi vsi tisti, ki ste si čez zimo nabrali odvečnih kilogramov. Še tako ekstravagantne in modne kopalke vam ne bodo pomagale popolnoma zakriti vaših pomanjkljivosti. Za poželjive poglede nežnejšega spola boste morali storiti kaj več!

Vsakodnevna rutina

Vprašanj – kakšen bo na­s­led­­­­nji trening, ali so v mleku beljakovine, zakaj po treningu napitek ipd. – ni več, vse je postalo rutina. Bujenje, aerobna vadba, hranjenje, delo, hranjenje, popol­dan­ske uteži, hranjenje, družina, hranje­­­­nje … Ustaljen ritem prekinejo le zdrav­stve­ne težave, obveznosti do otrok, služ­bena pot, prebavne motnje, poškodbe, trenutek negotovosti . . Dan se od dneva razlikuje le po za oko neopaznem napred­­­ku. Vendarle so prav doseženi rezultati pri naslednji meritvi tisto, kar vleče naše junake naprej. Njihova neomajna volja, trenerjeva vzpodbuda, včasih pogovor s prijateljem, partnerjevo razumevanje so nujno potrebni, da v trenutkih krize vzdržijo.

Trenerska ekipa

Poleg verjetno glavnih pogojev, želje in volje, pa je za spremembo, kakršno so že doživeli naši izzivalci, nujno potrebna strokovno usposobljena in uigrana trenerska ekipa. Kaj bi Fernando Alonso v boksih brez strokovne ekipe? Naj si sam zamenjuje gume, nastavlja podvozje in toči gorivo? Trenerji so tisti, ki s svojim znanjem (predpogoj) in izkušnjami posameznika uspešno pripeljejo do njegovega cilja. Oni so tisti, ki morajo posameznikov zagon izkoristiti, tako na treningu kot tudi pri prehrani, prav tako morajo predvideti tudi ustrezen počitek. Od predanosti trenerja je odvisno, koliko svojega potenciala bo posameznik iztisnil iz sebe.

Ko si nekaj res želiš . .

Izkušnje iz preteklih let (v smislu telesne konstitucije), predvsem pa želje posameznikov po spremembi in uspehu so bile ključne pri izbiri kandidatov za letošnji Fitnes izziv. Po treh mesecih novega režima prehranjevanja, drugačnega živ­ljenjskega ritma in težkih, zahtevnih trenin­gov (da o odrekanju ne govorimo) zdaj z gotovostjo lahko zatrdimo, da so izzivalci iz pravega testa. Prav vsi štirje do sedaj niti za trenutek niso popustili, nasprotno, z vsemi močmi še vedno grizejo proti svojemu cilju.

Franci Jaklič