Za navdih: V pol leta 40 kilogramov lažja in nasmejana do ušes

Za navdih: V pol leta 40 kilogramov lažja in nasmejana do ušes (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
7. 12. 2017

V nekem trenutku smo vsi stali sredi dvorane v fitnesu ter se smejali. Darjin smeh je bil tako nalezljiv, tako iz srca, da smo se v hipu vsi sprostili in začeli prijateljsko klepetati.

Fotografu je Darja Velepič, 25-letna temnolaska, sproščeno pozirala in z vsakim gibom pokazala, da se zdaj dobro počuti v svoji koži. Uspela ji je velika misijav 6 mesecih je s svojo neverjetno voljo in s pomočjo osebnega trenerja Andraža Kavke izgubila kar 40 kilogramov. Ja, neverjetnih 40 kilogramov. Do konca leta želi izgubiti še nekaj odvečne teže in za vedno pozabiti na težkih 137 kilogramov.

Trenerju in lastniku fitnes kluba Alfa Gym Andražu Kavki se vidi, da je ponosen na svojo stranko Darjo, s katero sta v pol leta razvila res lep in prijateljski odnos. Človek hitro vidi, da Andraž ni le Darjin trener, ampak eden od tistih redkih ljudi, ki jim Darja zaupa.

"Na začetku je bilo kar težko. Nihče ji ni več verjel, da ji bo uspelo. Ampak potem hitro začneš verjeti, ko vidiš, da ima človek neverjetno voljo. Ko sva začela, sem celo pričakoval, da je malo bolje fizično pripravljena, kot je bila v resnici. Tudi enega samostojnega počepa ni mogla narediti, a sva se znašla. Moram reči, da je Darja ekstra trmasta, tako da se je hitro videlo, da ji bo uspelo. V teh šestih mesecih je zares močno napredovala. Najin tempo je zdaj zares močan, Darja je tako pridna, da tudi sama pride na kardio. Jo moram res pohvaliti, da ni bilo veliko nihanj in tudi volje ni nikoli izgubila. No, ampak saj veste, ko je človek lačen, je malo drugačen, zato sem vzel v zakup, da me je kdaj tudi kam poslala," je Andraž kar malo navdušen nad Darjo, ki dela v računovodstvu, a si želi delati kot zobotehnik, za kar je tudi izšolana. Pravi, da je to njen sanjski poklic.

Darja Velepič

Seveda sta Andraž in Darja naredila tudi načrt zdravega prehranjevanja. Postopoma sta zmanjševala kalorični vnos, ki pa ga bosta zdaj počasi ponovno začela povečevati.

Jedilnik

"Na začetku sva imela zares velik vnos beljakovin, potem sva prešla na ketonsko dieto, kar pa se ni izkazalo za najboljšo potezo, saj nisem velika ljubiteljica mesa. Če je nekdo navajen jesti ogljikove hidrate, potem je zelo težko preživeti brez njih. Tako zdaj na dan pojem približno dve jajci, pest oreškov, kakšen šejk, jogurt, za dlan mesa, 60 do 70 gramov ogljikovih hidratov, za večerjo pa kakšno lahko solato ali ribe," našteva Darja, ki priznava, da človek postane prav obseden, da ne bi pojedel kakšne dodatne kalorije. Andraž je bil včasih že kar malo jezen, da premalo je.

Prelomni trenutek

"Zdaj, ko gledam slike od prej, sploh ne morem verjeti, kakšna sem bila. Takrat se zares nisem zavedala, da sem tako ogromna, 'taka lunca'. Ne razumem, kako sem sploh dopustila, da se mi je to zgodilo. No, kritična oziroma prelomna točka se je zgodila letos pozimi, ko sem imela oblečeno bundo in sem zapela varnostni pas, a ta ni imel več nobene rezerve. Tako sem bila velika, da se nisem smela zrediti več niti za centimeter, ker se ne bi mogla več zapeti in voziti v avtu. Z Andražem sem začela trenirati, ko sem imela 132 kilogramov, največ pa sem jih imela 137. Na začetku sem malo poskusila sama, a sem nujno potrebovala nekoga, ki me bo brcal v rit."

Darji je Andraža priporočil prijatelj Dado, a je na začetku trener ni preveč navdušil: "Ja, kar malo sem bila skeptična, ko sem ga videla. Zdel se mi je vzvišen, ampak moram reči, da sem se motila. Boljšega trenerja ne bi mogla dobiti in ne vem, ali bi mi s kom drugim uspelo. Andraž me ves čas spodbuja, zato mi nikoli ni bilo težko priti na trening. Motivacija in dobra družba, ki verjame vate – to je zares pomembno za uspeh, če imaš toliko kilogramov preveč in si v tako slabi formi. Prav z veseljem hodim na treninge."

Naravnost proti cilju

"Letos sem si zares zadala, da hodim na fitnes in pazim pri hrani, drugega praktično ne počnem, tudi na dopust nisem šla. Vse sem podredila svojemu cilju. A nisem izgubila le kilogramov, močno se mi je izboljšalo tudi stanje kože, saj imam sicer luskavico, ki je zdaj praktično izginila. Počutim se veliko boljše, vse mi je lažje. Babici in dedku veliko lažje pomagam na vrtu, lani sem zares težko čepela, letos to ni več problem. Tudi s križem imam manj težav, ki so se sicer začele v mladosti zaradi prometne nesreče. Vse je lažji, ko si lažji," se smeji Darja.

Domači in okolica

Na začetku so bili vsi domači bolj skeptični. Darja je že velikokrat poskusila shujšati, a še nikoli ji ni zares uspelo. No, zdaj je zgodba drugačna, saj Darja piše svojo osebno zgodbo o uspehu: "Zdaj me vsi spodbujajo. Mami me kliče kar moja kraljica, ker je ona tudi močnejša in ve, kako težko je hujšati, res je zelo vesela zame. Zdaj bo tudi ona poskusila trenirati z Andražem. Podpore imam zares veliko. Na cesti pa me kakšni znanci sploh ne spoznajo, saj sem popolnoma drugačna. Seveda pa so vse reakcije pozitivne. Bomo videli, kaj še bo. Moj cilj je izgubiti še kakšnih 15 kilogramov, a prvi cilj je že dosežen. 40 kilogramov v pol leta je lep uspeh."

Darja Velepič

Rajši po nakupih

Seveda je s kilogrami odšla tudi velika konfekcijska številka. Prej je morala Darja izbirati le med oblačili številka 48 in 50, zdaj lahko nosi že zelo pogosto številko 42.

"Zdaj grem veliko raje v trgovino. Prej sem se vsakič jokala, ko sva šli z mami po nakupih, sploh nakup hlače je bil nekaj groznega. Vedno sem prijokala iz kabine in želela le domov. Zdaj je to veliko lažje."

Debeluška že od majhnega

Darja pravi, da so v družini sicer vsi močni, a edino ona je že od majhnega debeluška: "Sicer nisem bila len otrok, ki bi samo ležal. Vse sem trenirala: plavanje, odbojko, karate, a sem bila ves čas močna. Že v devetem razredu sem pri 170 centimetrih višine imela 90 kilogramov. Spomnim se tudi, da sem že v osnovni šoli šla na tabor za močnejše v Stično, kjer so nas učili zdravega pripravljanja hrane in gibanja. Že v vrtcu me je zdravnica dala na dieto, a me je to tako zamorilo, da je moja vzgojiteljica, s katero sva se zares lepo razumeli, mamo opozorila, da to zares slabo vpliva name. Zelo rada sem risala, a ko sem bila na dieti, sem risala vse temno in črno. In verjetno so mi prav zaradi tega doma pustili in niso tako pazili, kaj in koliko jem."

A zdaj, ko se Darja lahko vsemu skupaj smeji, ko je lažja za neverjetnih 40 kilogramov in je končni cilj praktično za ovinkom, je vse videti veliko bolj sončno in spomini so le še spomini. Odločno gre po svoji poti, trenira in pazi pri prehrani, tako da ni vrag, da bo v nekaj tednih
pri svojih 25 letih lažja in v boljši formi kot v 9. razredu osnovne šole. Že zdaj lahko rečemo, da je Darji in Andražu uspelo napisati zares lepo zgodbo o uspešni preobrazbi – saj je žalostna debeluška že danes nasmejana lepotica s sijočimi očmi, ki zapeljejo prav vsakega sogovornika.

Za jesensko prilogo Aktivni napisala: Tina Lucu. Foto: Primož Predalič, osebni arhiv.

Značke: hujšanje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri