4 vaje z utežmi za začetnike

4 vaje z utežmi za začetnike (foto: profimedia) profimedia
23. 5. 2018

Če ste se začeli navduševati nad vajami za moč z utežmi, bo najbolje, da za nekaj nasvetov povprašate strokovnjaka. Tu pa je nekaj preprostih vaj, ki jih lahko preizkusite sami.

Počep z utežmi

V roke vzemite eno utež in jo z obema rokama dvignite pred seboj. Stojte zravnano, ramena potisnite nazaj. Trebušne mišice naj bodo napete skozi celotno vajo.

utez

Ko ste pripravljeni, se počasi spustite proti tlom in pazite na raven hrbet. Ko se dvignete, napnite mišice zadnjice.

Deadlift

V vsako roko primite po eno utež (težo izberite glede na svojo pripravljenost). Roke naj bodo iztegnjene ob telesu. Ramena poravnajte nazaj in napnite trebušne mišice, kolena naj bodo rahlo pokrčena.

utež

S hrbtom se počasi začnite spuščati proti tlom do kolen. Opomnite se, da se morate ves čas izvajanja vaje držati zravnano. Kolena ne smejo gledati na zunanjo ali notranjo stran. Ko se dvigate v prvotni položaj, napnite mišice zadnjice.  Za pomoč pri pravilni drži prosite prijatelja ali se postavite pred ogledalo.

Zamahi

Tokrat bo najbolje, da v roke vzamete medicinsko žogo. Postavite se na kolena in z iztegnjenimi rokami držite žogo pred seboj.

Žogo dvignite do levega ušesa in diagonalno do desnega boka. Večkrat ponovite zamah, nato zamenjajte stran.

Dviganje uteži nad glavo

Usedite se in zravnajte hrbet. V vsako roko primite po eno utež ter napnite trup in zadnjico. Roke pokrčite tako, da bodo komolci v višini ramen.

utež

Hkrati dvignite roke v zrak in jih čisto iztegnite. Nato jih spustite v prvotni položaj (komolci v višini ramen). Naredite 15 ponovitev.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri