5 učinkovitih vaj za močno vezivno tkivo

5 učinkovitih vaj za močno vezivno tkivo (foto: Arhiv | Lisa) Arhiv | Lisa
27. 8. 2015

Če je vezivno tkivo šibko, številni takoj pomislijo na celulit in vidne žilice. Vendar pa je to tkivo odgovorno za veliko več kot za vdrtine na zadnjici in stegnih.

Če vezivno tkivo izgubi elastičnost, naša mišična vlakna niso več tako gibka. Če pa je sproščeno, trenirano in elastično, ljudje skoraj ne poznajo bolečin v hrbtu in med premikanjem so bolj sproščeni in se tudi bolje počutijo.

Zakaj je vezivno tkivo tako pomembno? Brez njega bi organi v našem telesu popadali sem ter tja. Tanko, belo vlaknato pletivo kot zaščitni sloj flisa obdaja vsako mišico, vsak organ, vsako kost, živčevje in hrbtni mozeg.

Ustrezen trening

Dinamične raztezne vaje, raztezanje celotnega telesa in lahni, elastični gibi so alfa in omega treninga vezivnega tkiva. Predvsem pa 'valjčkanje' s penastim valjčkom. Tekočina v tkivu se tako obogati s hranilnimi snovmi, steče nazaj v zmasirano tkivo, sprostijo se zlepljeni predeli. Rahle bolečine so normalne. Pri hujših svetujemo obisk osteopata.

Več: Raztezanje z valjanjem

Pomembno: vezivno tkivo se spreminja trajno, vendar počasi. Uspeh je viden po rednem treningu.

5 vaj, ki jih lahko naredite doma

1. Raztegovanje prednjega dela

Stol postavite ob steno, pokleknite obenj in obe dlani položite na rob sedala. Z nogami se počasi odrinite od tal. Telo naj bo ravno.

Medenico potisnite proti stolu in napnite spodnji del trebuha. Glavo nagnite rahlo nazaj in poglejte v strop. Nato naredite okrogel hrbet, stopite korak naprej in se počasi vzravnajte.

Po intenzivnem dihalnem premoru trikrat ponovite.

2. Nežno sklanjanje

Sedite vzravnano na prednji rob stola. Noge razširite v širini bokov. Brado nagnite proti prsim, se pomaknite naprej, vretence za vretencem, dokler se s konicami prstov ne dotaknete tal. Dlani iztegnite čim bolj naprej. Sprostite napetost in se počasi vzravnajte. Kratek premor. Trikrat ponovite.

3. Aktiviranje ramen

Postavite se pol metra od stene. Noge lahno razprite in z dlanmi počasi 'padite' na steno. Ob dotiku s steno se dinamično odrinite z obema dlanema. Spodnji del trebuha je napet za stabilizacijo osrednjega dela telesa. Pomembno: hrbet naj bo trden. Vajo ponovite šestkrat, vmes se sprostite in globoko dihajte.

4. Razvaljanje nog

Za sprostitev zlepljenega tkiva ob penasti podlagi stopalo od Ahilove tetive počasi povaljajte do zadnjice. Drugo nogo pokrčite. Ponovite 15-krat, dokler ne začutite sprostitve.

5. 'Razvaljanje' stopal

Bosi stopite v rahel korak. Pod stopalo si položite teniško žogico in nanjo prestavite težo. Stopalo pod pritiskom pomaknite naprej, da se žogica s koncev prstov zvali v smeri pete.

Žogico pomaknite naprej in nazaj. Po dveh minutah zamenjajte stopalo. Ponovite trikrat z vsakim stopalom.