Tako doma naredite hiter in učinkovit trening! (5-minutne vadbe)

Tako doma naredite hiter in učinkovit trening! (5-minutne vadbe) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 4. 2022

Nihče ne pravi, da je ohranjanje telesne pripravljenosti lahka naloga, a nikakor ni nemogoča. Vsakršna aktivnost je še vedno boljša kot nič. Tu je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali narediti prvi korak. Brez dvoma.

Hja, vse lepo in prav, boste rekli, ampak kaj, ko mi na koncu dneva ostane komaj nekaj minut. Končno nekaj prostega časa, ki bi verjetno raje porabili za počitek.

Je pet minut sploh dovolj, je vredno? Preverite v članku Vam 5 minut telovadbe na dan res lahko koristi?

V nadaljevanju pa nekaj odličnih nasvetov, kako najti čas za gibanje (brez izgovorov!):
  • Televizijske oglase izkoristite v svoj prid. Preden se vaša oddaja spet začne, lahko vstanete in izvajate poskoke, počepe ali sklece.

  • Lahko preizkusite tudi nano vadbo in telovadite med dnevnimi opravili, kot je denimo umivanje zob. Namesto da ob tem samo stojite, trenirajte meča (digajte se na prste).

  • Na telefonu si nastavite opomnik, ki vas bo tekom dneva vzpodbujal k vadbi. Če imate to možnost lahko naredite tako: zaprite vrata pisarne in se lotite joge, lahko pa se med službenim odmorom odpravite tudi na krajši sprehod.

  • Namesto z avtom se po opravkih odpravite kar peš, namesto dvigala pa se povzpnite po stopnicah. Tudi pred trgovino ne parkirajte preblizu vhoda.
Če želite doseči kar najboljše rezultate, bodite dosledni. Čez čas boste lahko svojo rutino tako prilagodili, da boste vanjo avtomatično vnesli tudi nekaj gibanja.
Ko se vam bo zahotelo malce gibanja, preprosto poiščite krajše vaje, ki jih lahko naredite tudi doma.

Denimo:

Preverite tudi: To se lahko zgodi, če naredite 10.000 korakov na dan

Nekaj idej, kako doma narediti hiter in učinkovit trening

  • Okrepite jedro s petminutnimi vajami za trebušne mišice.

V tem sklopu boste opravili pet vaj, vsaka izmed njih pa bo trajala minuto. Zato boste postali strokovnjak za »plankanje«, dvig bokov, vaje za zunanje poševne trebušne mišice ter trebušnjake. Tu pa imate še 5-minutni kardio trening za trebušne mišice in vitek pas (video).

  • Pet minut za zadnjico in stegna

Po 40 sekund boste izvajali različne oblike počepov, nakar boste pet sekund počivali. S tem boste izoblikovali in učvrstili spodnjo polovico telesa, da boste v kavbojkah privlačnejši, pa tudi za vsakodnevne aktivnosti boste imeli več energije.

  • Pet minut za kurjenje maščob

Če želite izvajati splošne vaje, se lotite petminutne vadbe, s katero boste porabili maščobo in okrepili celo telo. Začeli boste s poskoki in sprintom, nato pa nadaljevali s poskoki, izpadnimi koraki in počepi.

  • Tabata vadba

Vsako vajo morate izvesti dvakrat, vsakič po 20 sekund, nato pa 10 sekund počitka. To lahko izvajate tudi kot ogrevanje pred daljšo vadbo oziroma zjutraj.

  • Petminutni alarm

Na uri ali telefonu si nastavite petminutni alarm, nato pa poskušajte v tem času izvesti kar največ vaj. Lahko delate sklece, trebušnjake, plankanje, počepe, poskoke, tek na mestu oziroma kaj drugega.

Za konec ponovimo ...

Vsakršna aktivnost je vedno boljša kot nič, zato ne oklevajte. Premaknite se. Držite se redne vadbe, če ne gre drugače, pojdite na krajši sprehod.

Pa ne pozabite tudi na uravnoteženo prehrano: Kako si sestavite osebni prehranski krožnik (+ 9 pomembnih nasvetov za zdravo prehrano)