6 pozitivnih učinkov joge na telo, zaradi katerih bi jo morali preizkusiti

6 pozitivnih učinkov joge na telo, zaradi katerih bi jo morali preizkusiti (foto: profimedia) profimedia
15. 7. 2018

Opustite prepričanje, da joga ni za vas in preverite, kako lahko z njo poskrbite za svoje zdravje.

Jogo morate, tako kot vsako športno aktivnost, prilagoditi sebi in svojim zmožnostim. Primerna je za vse, tudi če niste posebej gibčni. Najbolje je, da se za začetek odpravite na vodeno vadbo, kjer vas bodo trenerji vpeljali v gibe in opozorili na pravilno izvajanje. Prepričali vas bodo tudi pozitivni učinki, ki jih ima joga na telo:

Dobra za srce

S pravilnim dihanjem lahko ob izvajanju joge upočasnite srčni utrip, izboljšate krvni pritisk in zmanjšate tveganje za srčno popuščanje. Primerjamo jo lahko s sprehodi in nekaterimi drugimi kardio aktivnostmi.

Lahko vpliva na močne kosti

Pri jogi uporabljate zgolj lastno težo, kar pozitivno vpliva na gostoto kosti in lahko zmanjša tveganje za osteoporozo, s katero se srečujemo predvsem v starejših letih.

Manj težav z ravnotežjem

Ravnotežje potrebujemo pri vseh vrstah opravil: pri kolesarjenju, vrtnarjenju, igri z otroki, planinarjenju … Verjetno tudi pri vaših najljubših konjičkih. Z dobrim ravnotežjem se lahko izognemo tudi nevarnim situacijam in preprečimo padce ter poškodbe. Zato ne bo škodovalo, če ga izboljšate. Preden se prijavite na tečaj joge, se lahko že doma preizkusite v položaju drevesa.

drevo

Pazite, da bo hrbet ves čas zravnan, pokrčeno nogo pa postavite nad ali pod koleno, nikakor pa direktno na koleno. Roke najprej iztegnite v levo in desno ter ujamite ravnotežje, nato pa jih združite nad glavo.

Izboljšate gibljivost

“Nisem dovolj gibčen/gibčna za jogo.” To je pogost izgovor, s katerim se posamezniki izognejo jogi, saj smo nemalokrat izpostavljeni fotografijam zvitih teles, ki naj bi poosebljala jogo. Pa na srečo ni vse tako, kot se zdi na družbenih omrežjih. Tovrstna vadba vsebuje različne vrste gibov, v katere napredujete šele, ko osvojite osnovne. Poleg tega veliko vaj lahko izvajate na lažji ali težji način in jih prilagodite svojim zmožnostim. Prav zaradi dobrega učinka na povečano gibljivost je joga priporočljiva tudi za starejše, ki želijo ohraniti gibljivost.

Naredite tudi nekaj za moč

Joge običajno ne povezujemo s treningom za moč, a z rednim izvajanjem poskrbite za močnejše in vzdržljivejše telo. Vključene so namreč tudi vaje kot je plank ali sklece z eno nogo, s katerimi vplivate na mišice v nogah, trupu in ramenih. Izboljšali boste tudi ravnotežje in se bolj zavedali svojega telesa.

Bori se proti napetosti in izostri um

Če se želite za nekaj trenutkov umakniti od vsakdanjega stresa, se zatecite k jogi. Posledično boste odpravili napetost, izboljšali spanec in dobro počutje. Sami preizkusite naslednjo vajo, pri kateri globoko dihajte in se popolnoma sprostite. V položaju ostanite, dokler se ne umirite.

mrtvak

Čez nekaj trenutkov pričnite s počasnim premikanjem rok in nog. Počasi se prevalite na bok in se usedite. Ne vstanite prehitro.