Ali veste, kaj pomeni ta jogijski izraz? (marsikdo ne ve, kako ga izvesti)

Ali veste, kaj pomeni ta jogijski izraz? (marsikdo ne ve, kako ga izvesti) (foto: profimedia) profimedia
9. 3. 2023

Tudi tisti, ki več let prakticirajo jogo, še vedno ne vedo, kaj pomeni spodnji izraz. Ga prepoznate in celo znate izvesti?

Če v svojem življenju prakticirate jogo, ste svojega učitelja gotovo že slišali reči: “Ozemljite se preko svojih stopal.” Pa ste se kdaj sploh vprašali, kaj to pomeni?

Ozemljitev oziroma zemljenje naj bi nas, oziroma naše električno polje, povezalo z zemljo in nas napojilo z njeno energijo. Sliši se ekstremno, a gre v resnici za prepričanje, staro več tisočletij, ki ima izjemno pozitiven vpliv na naše zdravje in počutje. 

Tema deloma našega telesa daleč največ pozornosti namenja tradicionalna kitajska medicina, ki na vsakem od obeh podplatov našteje več kot 60 akupunkturnih točk, refleksna masaža stopal pa pripomore k vzpostavitvi ravnovesja v telesu. Vsake toliko se prepričanje vendarle prebije tudi do ušes zahodne kulture, ki denimo materam dojenčkov, ki imajo težave z zaprtjem, svetuje masažo notranjega dela stopalnega loka. 

In za kaj vse se je sodobni človek prikrajšal, ko svoja stopala venomer tlači v obutev, ženske pa v želji po lepših in daljših nogah svoje telo še dodatno obremenjujemo s sicer zelo estetskimi visokimi petami? 

Če gre verjeti tistim, ki uživajo v bosi hoji, je to eden boljših načinov za lajšanje sodobnega stresa; če boste to počeli redno, boste krepili imunski sistem, izboljšali prebavo in pospešili krvni pretok.  

Nekateri gredo še dlje in zemljino energijo vsrkavajo s celim telesom ali pa to počnejo celo med spanjem. Morda ste pri svojih starih starših kdaj opazili nenavadne žice, ki kukajo izpod rjuh ali pa je bila posteljna podloga celo priklopljena v električno vtičnico? Tudi v tem primeru je šlo za nekoč priljubljeno obliko ozemljevanja, ki se zdaj očitno počasi vrača v našo zavest.

Kot svetujejo sodobni guruji pozitivne samopodobe, naj bi zgolj predstava, da iz naših stopal poganjajo globoke korenine,  pripomogla k večji samozavesti in lajšala občutek tesnobe. 

Tudi, če ne verjamete v nič od naštetega, pa si ob naslednjih sončnih žarkih lahko privoščite bosonogo hojo po zemlji, pesku ali travi. Nič vas ne stane, morda pa vam polepša korak v nov dan. 

Ste že poslušali zadnjo epizodo aktivni podkasta

Mag. inž. prehrane Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: