"Joga ni zame, ker sem čisto zategnjen/-a" in druge zmotne predstave o jogi

13. 7. 2017
Deli
"Joga ni zame, ker sem čisto zategnjen/-a" in druge zmotne predstave o jogi (foto: Unsplash/Lena Bell)
Unsplash/Lena Bell

Tudi vi menite, da joga ni za vas, ker niste dovolj suhi, mladi, gibčni …? Da je joga samo za “tiste poduhovljene”, da to ni dinamična vadba in da smo na tečaju same ženske? Spoznajte najbolj zmotne predstave, zaradi katerih ne obiščete tečaja joge, čeprav je morda prav to tista "telesna" aktivnost, ki jo najbolj potrebujete.

Naj začnem z osebnim priznanjem. Kot pišem v članku Zakaj sem nehala učiti jogo, si tudi sama nikoli nisem predstavljala, da bo joga kdaj postala tako velik del mojega življenja, da jo bom celo poučevala. 

Moje zmotno prepričanje je bilo, da je joga zame premalo dinamična vadba in da je zaradi bolečin v hrbtenici in kolenih sploh ne bom mogla izvajati. Vse skupaj mi je tudi preveč "dišalo" po duhovnosti. Moji prvi asociaciji, če mi je kdo omenil jogo, sta bili pozdrav soncu in meditacija, čeprav je to dvoje le majhen del vsega, kar zaobjema vadba joge.

Pred pisanjem članka sem prosila svoje vadeče, ki zdaj redno izvajajo jogo (čeprav je tudi v njihovo življenje prav zaradi napačnih predstav prišla relativno pozno), naj mi zaupajo, kaj so oni mislili, da počnemo na jogi, preden so jo dejansko izkusili.

To so njihovi odgovori:

"Predstavljala sem si, da pri jogi pač ležiš, se sproščaš, meditiraš in da bo dolgčas." - Ana, 29

"Vedno sem govoril, da joga ni zame, ker se pri tej vadbi premalo dogaja. Mislil sem, da se na jogi večinoma nekaj valjaš po tleh in razteguješ." - Klemen, 35

"Mislila sem, da gre samo za sprostitev in meditacijo." - Majda, 50

"Dokler se nisem v živo srečala z jogijsko prakso, sem bila prepričana, da je ta namenjena samo popolnoma poduhovljenim ljudem, ki sledijo tradicijam Vzhoda." - Alenka, 30

"Napačno predstavo sem imel zaradi medijev, saj sem ob prispevkih o jogi ves čas videval samo fotografije, na katerih so bili skrajno gibljivi ljudje v nemogočih položajih. Sam sem bil že od nekdaj čisto zategnjen, zato sem bil prepričan, da joga res ni zame. In bil sem prepričan, da so na tečaju samo ženske." - Nace, 42

"Preprosto sem mislil, da sem pri svojih letih za jogo prestar." - Tone, 67

Za jogo nikoli nismo prestari in premalo gibčni

Začnimo s prvim dejstvom, ki se ga morate zavedati v zvezi z jogo: jogo lahko izvajate vsi, ne glede na spol, starost in/ali veroizpoved. In kar takoj si izbijte iz glave "popolne" asane (kakršna je ta na spodnji fotografiji), ki jih pogosto videvate v medijih, saj ne odslikavajo realnega dogajanja na tečaju joge.

Modeli na tej in podobnih fotografijah so običajno nekdanji profesionalni telovadci ali dolgoletni jogisti, zato se zlahka spravijo v takšne zahtevne položaje. Poleg tega cilj joge še zdaleč ni, da se spravite v najbolj vratolomen položaj.

Prav tako ne obstaja telo, primerno za jogo. Naša telesa so raznolika in čisto vsako je primerno za jogo. Tudi starost ni nobena ovira, za jogo niste nikoli prestari.

Še več, z jogo lahko občutno "pomladite" svoje telo, ga (spet) naredite prožnega, izboljšate gibljivost sklepov, se rešite morebitnih bolečin, skratka izboljšate svoje zdravje. 

A pozor, izjemno pomembno je, da poiščete stil joge, ki vam najbolj ustreza, in da najdete strokovno usposobljenega učitelja joge.

Še bolj kot to pa je pomembno tudi, da vam učitej joge ustreza energetsko, kar boste začutili že na prvi uri. Če se šele odločate za tečaj joge, svetujem, da obiščete vsaj tri različne tečaje in nato izberete tistega, ki vam je najbolj pisan na kožo.

Kaj je joga in kaj sploh delamo na jogi?

Pogosto boste prebrali, da je joga najstarejša znanost o življenju, s katero vplivamo na telo, dih in duha. Gre za najbolj celovit sistem, s katerim lahko čisto vsi občutno izboljšamo naše psihofizično zdravje.

Pozitiven vpliv vadbe joge na naše telo je tako večplasten, da ga težko v celoti zaobjamemo (in nekatere aspekte tudi težko opišemo z besedami), a naj navedem vsaj nekaj vidikov, s katerimi bomo razbili najbolj pogoste zmotne predstave.

1. Pri jogi skrbimo za zdravo razmerje med raztezanjem in krepitvijo

Da se pri jogi samo raztezamo, ne drži, pravzaprav pretirano raztezanje lahko telesu celo škodi. Pri jogi mišice tudi krepimo in predvsem skrbimo za zdravo uravnoteženost med krepitvijo in raztezanjem.

Prav lahko se zgodi, da boste šele na jogi prvič zares občutili svoje telo, zaznali, kako se giba. Mu prvič prisluhnili in spoznali, kaj ZARES potrebuje.

2. Pri jogi se sproščamo, a to ne pomeni, da ni vadba tudi dinamična

Prepričanje, da vam bo na jogi dolgčas, je zmotno. Pravzaprav vam bo vsak, ki hodi na jogo, znal povedati, da se na jogi "tako veliko dogaja", da ura in pol (kolikor je običajno dolga praksa) mine, kot bi trenil. 

Na tem mestu je pomembno opozoriti, da je dinamičnost in program vadbe odvisen od tega, za kakšno vrsto oz. stil joge se odločite. V Sloveniji je ena najbolj razvitih klasična hatha joga, izkušnja te prakse v različnih studijih pa bo vseeno različna. Srečate lahko tudi različne stile hatha joge (vinjasa, aštanga, kundalini, ijengar …).

Na hatha jogi se urimo v telesnih položajih (asanah), s katerimi pridobimo črvsto in prožno telo, vplivamo na delovanje notranjih organov, na gibljivost sklepov in hrbtenice. S Pozdravom soncu (ime za zaporedje asan, ki si sledijo v določenem vrstnem redu v povezavi z dihom) pospešimo krvni obtok, s tehnikami jogijskega dihanja vplivamo na dih in prek diha na um. Tu so še mudre, mantre, afirmacije, bande, meditacija …

3. Joga ni samo za "poduhovljene"

Joga izvira iz Indije in je dediščina indijske duhovne tradicije, a na tečaju hatha joge vam ne bomo pridigali o nobeni religiji, zato vaša veroizpoved ni nobena ovira, da v svoje življenje vključite jogo. 

Izključno vaša odločitev je tudi, kaj iz "paketa joge” boste vzeli zase. Nekaterim joga predstavlja zgolj obliko sprostitve, drugim celovito vadbo, spet tretji jo v svoje življenje uvedejo kot dopolnitev drugim šprtnim aktivnostim  (na primer teku, kolesarjenju, hoji v hribe, košarki, nogometu). Nemalo pa je seveda tudi takšnih, ki se z jogo ukvarjamo intenzivno in jo raziskujemo tudi s filozofske plati, saj ponuja odgovore na temeljna življenjska vprašanja, kot so: kdo sem, zakaj sem, kakšen smisel ima moje življenje.

Zakaj še je joga tako fantastična?

Ker se boste naučili imenitnih jogijskih tehnik, ki globoko sproščajo in pomirjajo. Če vas na primer muči nespečnost, če ste razdražljivi, živčni, nemirni in občutite, da ste pod stresom, je joga odlična za vas.

Joga vam bo dala tudi več energije. Sama sem se po številnih drugih vadbah počutila še bolj utrujeno. Resda sem se med tekom sprostila, a po končani aktivnosti sem zaznala, da sem čisto brez energije. 

Gre za posledico t. i. "razprševanja energije", saj nam med tekom običajno misli švigajo sem in tja. Pri jogi pa ves čas delamo na zavedanju in na usmerjanju vseh misli v ta trenutek (tukaj in zdaj). In kamor gre pozornost, tja gre energija, zato se po vadbi joge počutimo prenovljeni in polni energije. Telo je razgibano insproščeno, um umirjen.

Ali kot pravijo moji vadeči …

"Prej sem mislila, da se napredek pri jogi vidi navzven. V izgledu asan, gibljivosti itd. Potem sem ugotovila, da se občuti navznoter. V zavedanju telesa, diha, misli." - Nina, 32

"Joga je lahko zelo inteziven trening, ki je hkrati sproščujoč ter ti da veliko energije in notranjega miru." - Vid, 30

"Joge sem se lotila zaradi težav z dihanjem. Da sem šla na tečaj, me je prepričala mami. Priznam, da sem bila prvič kar živčna, ker sem bila vajena izključno skrajno dinamičnih vadb. A sem vztrajala. Nato sem začela spoznavati svoje telo, naučila sem se pravilno dihati, meditirati … Danes poslušam svoje telo in se znam sama umiriti." - Anita, 28

"Moja predstava je bila, da je joga namenjena bolj sprostitvi in meditaciji. Sedaj si ne predstavljam, da je ne bi izvajala. Je sprostitev, meditacija, odlična vadba in predvsem čas zase, ko si napolnim baterije." - Mia, 33

"Joga mi je zlezla pod kožo. Predvsem tečaj hatha joge, ki ga obiskujem, mi nudi ravno prav vsega - malo vzhodnjaške modrosti, lahko doumljive teorije o jogi, dinamično prakso, ki ti dvigne srčni utrip ter te naredi prožnega in vitalnega, nekaj meditacije in ogromno čudovitih vaj, ki ne učinkujejo samo med samo jogijsko prakso, ampak tudi v težkih življenjskih preizkušnjah." - Lejla, 31

Napisala: Špela Sila
Fotografije: Unsplash/Lena Bell, Profimedia

Preberite še: Zakaj sem nehala učiti jogo (iskrena izpoved učiteljice joge) ali pa preizkusite RECEPT za ZDRAVE raffaello kroglice (brez moke in sladkorja + brez peke)

Priporočamo tudi: Zakaj bi moral vsak moški vaditi jogo 

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič