Jogijske očiščevalne tehnike – šatkrije

Jogijske očiščevalne tehnike – šatkrije (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 5. 2010

Pomlad je tu in zakaj ne bi spomladansko čiščenje postalo naša rutina? Ajurveda in joga imata razvit sistem, kako očistiti telo strupov ter odpadnih snovi. Naštete tehnike so predstavljene kot zanimivost in se vedno izvajajo pod strokovnim vodstvom ajurvedskih zdravnikov.

Šatkrije nam lahko pomagajo okrepiti intimni stik s svojim telesom in telesnimi procesi. Naučiti se skrbeti in čistiti dihalni ter prebavni trakt je pomemben del jogijskega načina življenja. V tradicionalnih jogijskih tekstih najdemo mnogo očiščevalnih tehnik, tu bomo opisali le glavnih šest. Tratakum, hrid daunti in džala neti lahko varno izvajate tudi doma.

Nauli

je tehnika premikanja in pinjenja trebuha. Stimulira peristaltiko in tonira jetra ter pomaga pri prebavi in izločanju. Izvaja se na prazen želodec.

Vasti

je tehnika čiščenja črevesja in je podobna klistiranju; izvaja se z mlačno vodo, ki se jo natoči v črevo.

Kapalabati:

gre za tehniko dihanja, ki čisti in tonira pljuča ter nas napolni s pranično energijo. Gre za hitro dihanje s prepono z močnimi izdihi, ki jim sledi zadrževanje diha.

Kunjala

je tehnika izzvanega bljuvanja. Jogiji so jo uporabljali za preprečevanje zastrupitve po zaužitju pokvarjenega obroka hrane, kar je bilo v času, ko še ni bilo hladilnikov, veliko pogostejši pojav kot danes.


Naslednje tri tehnike pa lahko sproščeno izvajate tudi doma.

Tratakum

je tehnika strmenja v plamen sveče. Povečuje sposobnost koncentracije, pomaga pri sprostitvi in krepi očesne mišice.

Usedemo se v udoben položaj in pred seboj prižgemo svečo. Naj bo kakšen meter stran od nas in v višini oči. Sveča naj bo edini vir svetlobe. Ob nepremičnem strmenju bomo najprej začutili napetost, morda se bodo oči celo solzile, pozneje pa se bodo očesne mišice popolnoma sprostile. Ta tehnika se včasih uporablja tudi kot priprava na meditacijo.

Hrid daunti

je starodavna tehnika čiščenja jezika s strgalom. Potem ko si umijete zobe, si jezik ostrgajte še s plastičnim ali srebrnim strgalom. Tako boste stimulirali delovanje vseh organov, saj so energetski kanali – nadiji, ki so v jeziku, povezani s celotnim telesom.

Prav tako boste odstranili obloge bakterij na jeziku ter s tem poskrbeli za boljše zdravje vaše ustne votline. V 20. stoletju je postala splošno sprejeta in razširjena tehnika tudi v zahodnem svetu.

Neti

je pomemben del šatkrije – jogijskega oziroma ajurvedskega sistema čiščenja telesa. Džala neti je enostavno čiščenje nosne votline in sinusov s solno raztopino. Odstranjuje odvečno sluz in nečistoče, ki se nabirajo ob filtraciji zraka.

Tehnika je precej enostavna: v neti posodico, ki jo dobite v bolje založenih trgovinah z zdravo prehrano, nalijete mlačno vodo in dodate pol žličke soli (nerafinirana morska sol je najboljša).
Postavite se nad umivalnik in nežno nagnete glavo na levo stran. Skozi desno nosnico vlijete solno raztopino in po nekaj poskusih bo pricurljala ven skozi drugo nosnico. Postopek ponovite še na drugo stran.

Vem, večina se vas po prebranem odstavku sprašuje, zakaj bi to počeli. Morda ste se spomnili na trenutke na morju, ko popijemo preveč morske vode in jo potem kašljamo in prhamo skozi nos. Občutja očiščevanja nosne votline pa niso ravno prijetna – ne glede na učinek.

Pri čiščenju z neti posodico je to seveda drugače. Pri tehniki džala neti spustimo vodo le skozi sinuse in nosno votlino, tako da ne pride do neprijetnega občutka v grlu. Glava mora biti samo dovolj nagnjena naprej in vstran.

Za zaključek je pomembno, da dobro izpihamo vso vodo iz sinusnih votlin ter pozimi počakamo še vsaj pol ure, preden se odpravimo na mrzel zrak.

Pozitivni učinki te tehnike, ki jo lahko tako kot čiščenje zob izvajamo vsako jutro pred obrokom hrane ali pa vsaj nekajkrat na teden, so:

  • manj prehladov,
  • lajšanje težav s senenim nahodom,
  • lajšanje astme, bronhitisa,
  • preprečevanje vnetij mandljev,
  • lažje dihanje,
  • boljše zaznavanje vonjev,
  • zmanjševanje glavobolov,
  • priporoča se pri boleznih oči, ušes in grla.

Na energetski ravni naj bi tehnika džala neti povečevala tudi našo moč intuicije, saj se povezuje s čakro adžno – tretjim očesom.

Z uspešno vključitvijo jogijskih očiščevalnih tehnik v vaš vsakdan boste izboljšali vaše zdravje in splošno dobro počutje.

Daša Lakner in Peter Marinič, Agniyoga center