Nimate časa za dihalne vaje? Preizkusite 2-minutni tehniki

Nimate časa za dihalne vaje? Preizkusite 2-minutni tehniki (foto: Profimedia) Profimedia
24. 4. 2022

Tudi vi opažate, da nimate časa za dihalne vaje? Preizkusite dve tehniki; ena je za dodatno energijo, druga pa poskrbi za umiritev.

Prednosti dihalnih tehnik so že znane; redna praksa pripomore k večji sproščenosti, boljši osredotočenosti, večjemu zagonu in boljšemu zdravju ter počutju. A danes je redna praksa v zasedenih urnikih praktično nemogoča.

Brez skrbi; za učinek je dovolj, če si vzamete samo dve minuti na dan. Spoznajte vaji, ki trajata zgolj 2 minuti, a vseeno pripeljeta do rezultatov.

Vaja za več energije

Prva vaja je odlična za primere, ko ste utrujeni in potrebujete dodatno energijo. Najbolje je, da jo izvajate takoj zjutraj in tako svoj dan pričnete polni zagona in sveže energije. 

Nastavite svoj odštevalnik na 2 minuti, nato pa zaprite oči. Vdihnite skozi nos in ob tem štejte do 4. Nato izdihnite skozi nos in štejte do 3. Na ta način boste zbudili vaše telo, ga aktivirali in se pripravili na vse izzive, ki vas čakajo v dnevu.

Vaja za umiritev

Kaj pa, ko je za vami dolg, stresen dan in potrebujete vajo, ki vas bo umirila ter sprostila? Tudi to dosežete z dihanjem. Ta vaja je odlična v primerih, ko ste v stresnih situacijah ali pa ob večerih po dolgem dnevu.

Vaja poteka obratno, kakor prejšnja. Najprej nastavite odštevalnik na 2 minuti in zaprite oči. Nato vdihnite skozi nos in štejte do 3, ob izdihu skozi nos pa štejte do 4. S to tehniko telo umirite in mu pomagate, da si opomore od vseh stresnih situacij, ki so se v dnevu zgodile.

Obe vaji prakticirajte čim bolj redno in opazujte, kako se z njihovo pomočjo spreminja vaša energija ter počutje.