Resnice in neresnice o jogi: Kaj morate vedeti, preden se prvič udeležite joge?

Resnice in neresnice o jogi: Kaj morate vedeti, preden se prvič udeležite joge? (foto: profimedia) profimedia
22. 4. 2022

Morda vas joga plaši, ker o njej ne veste dovolj. Tu je nekaj dejstev, ki vas bodo pripravila na prvo uro vadbe.

1. Koliko ste gibljivi, pri jogi ni pomembno. Ko pobrskate po instagramu, boste zagledali upognjena telesa, stoje na glavi in zapletene položaje joge, ki jih (trenutno) sami ne bi morali izvesti. Zato se prestrašite in ste še bolj prepričani, da joga ni za vas. Vendar v resnici ni pomembno, kako gibčni ste. Če se odločite za tečaj za začetnike, boste začeli s preprostimi položaji in jih počasi nadgrajevali. Vedno pa velja pravilo, da morate delati v skladu s svojimi zmožnostmi. Učitelj joge skoraj vedno pokaže težje in lažje različice iste vaje.

2. Ko izbirate oblačila za jogo, ne glejte na modne trende. Težko jih spregledate, saj je splet preplavljen s čudovitimi športnimi oblačili, ki bi jih morali imeti, če se vsaj malce zanimate za šport (vsaj tako pravijo). Na jogo se raje odpravite v oblačilih, v katerih se boste počutili udobno in se boste lahko gibali, torej naj bodo materiali elastični. Čeprav ne pričakujete, da se boste prepotili, izberite hitrosušeča oblačila.

3. Ko učitelj joge vpraša, ali je kdo prvič na vadbi, pogumno dvignite roko. Morda boste občutili nelagodje, če boste edini, ki se tečaja udeležuje prvič, vendar se opomnite, da je bil vsak nekoč začetnik. Informacija je pomembna, saj vam bo trener namenil malce več pozornosti in takoj odpravil napake, preden bi si z njimi lahko naredili resno škodo.

4. Potrebujete brisačo, steklenico za vodo in blazino za jogo. Slednje običajno lahko dobite tudi v telovadnici, kjer boste obiskovali jogo, vendar se opomnite, da jih uporablja veliko ljudi tudi pri športih, kjer se veliko potijo. Zato prinesite brisačo ki jo boste položili čez blazino in pod glavo, ko bodo položaji zahtevali, da se z obrazom dotaknete tal. Običajno je na voljo tudi razkužilo, ki ga uporabite na blazini.

5. Elektronske naprave (še posebej pametni telefon!) so na jogi prepovedane. V omarici pustite tudi pametno uro, saj bo moteča distrakcija, ko se boste hoteli osredotočiti na dihanje. V dvorano pridite brez čevljev (lahko v nogavicah), pred začetkom pa bo najbolje, da ste popolnoma bosi. Tako boste imeli trdnejši stik s podlago, ko boste izvajali položaje na eni nogi. Pazite tudi, kam v prostoru položite svojo blazino za jogo: zgledujte se po ostalih, ki verjetno že vedo, ali boste sedeli v krogu ali v vrstah. Prepričajte se, da imate okrog sebe dovolj prostora.

6. Če ne boste zmogli vseh položajev izvesti natanko tako, kot učitelj za jogo, se ne obremenjujte. Iztegnite se toliko, kot vam omogoča gibljivost, na kar vas bo verjetno opozoril tudi učitelj joge. In nikakor se ne ozirajte naokrog ter ne primerjajte svojih sposobnosti z ostalimi. Osredotočite se samo nase in se skušajte čimbolj sprostiti.

Z jogo se boste naučili nadzorovanja telesa in zavedanja samega sebe. Vsaj enkrat tedensko se boste posvetili dihanju in se za nekaj trenutkov otresli stresa. Sprostili boste misli, kar vam bo omogočilo boljšo koncentracijo in odzivnost.