S kolesom ali peš: iz Kranjske gore ali Planice do planinskega doma Tamar

S kolesom ali peš: iz Kranjske gore ali Planice do planinskega doma Tamar (foto: DDD) DDD
18. 6. 2022

Sprehod od Planice do Tamarja je zares čudovit in povsem nenaporen, zmorejo ga tudi starejši ljudje in celo majhni otroci. Že sam ogled planiških skakalnic pod Poncami je lepo doživetje, sprehod po čudoviti naravi pa je sploh svojevrstno zadovoljstvo. 

Planinski dom stoji na lepi planinski jasi v zgornjem koncu doline Planice, imenovanem Tamar. Planica spada med najslikovitejše alpske doline v Sloveniji, izredno lep je pogled na gore in vrhove, ki jo obkrožajo.

DDD

V okolici so dvatisočaki, kot so Mala, Velika in Zadnja Mojstrovka, Strug, Visoka, Srednja in Zadnja Ponca … V bližini je izvir Nadiže, ki kmalu ponikne, na dan pa pride pri Zelencih kot izvir Save Dolinke.

DDD

V bližini planinskega doma stoji tudi kapelica, na kateri opazimo manjše spominske plošče, ki nas spominjajo planince, ki so umrli v bližnjih gorah.

DDD

Do planinskega doma v dolini Tamar, ki poleg gostinske ponudbe nudi tudi prenočišča, se največ pohodnikov poda iz Nordijskega centra Planica. Od skakalnic do koče boste potrebovali približno 45 minut ter v tem času opravili 177 metrov višinske razlike.

DDD

Če je 45 minut hoje za vas premalo, se lahko na pot podate tudi iz vasi Podkoren ali celo iz Kranjske Gore, za kar boste potrebovali približno 120 minut.

Makadamska pot od skakalnic do Tamarja je primerna tudi za kolesarje. Vmes se lahko ustavite še na jezercu Zelencih, naravnem rezervatu, kjer je našlo dom veliko živali in rastlin, voda pa je tako čista, da vdite vsako podrobnost na dnu. 

DDD