Majhne navade, ki preženejo stres

Majhne navade, ki preženejo stres (foto: Profimedia) Profimedia
6. 6. 2017

S stresom imate verjetno kar redne zmenke. A takšnega zmenka, ki pobere vso energijo, dobro voljo in neprijetno vpliva tudi na prehranske navade, si ne želi nihče. Raje preverite nasvete, ki vam pomagajo umiriti življenje.

  • Zjutraj

Vadite hvaležnost

Hvaležnost za vsakdanje stvari vam bo pomagala odkriti, kaj je v življenju zares pomembno. Je kariera vse, kar morate v življenju doseči, ali je tu še kaj globljega, pomembnejšega?

Prepotite se

Kadar veste, da vas čaka naporen dan, pojdite spat prej kot običajno in si zjutraj vzemite čas za vadbo. Med potenjem ne boste imeli časa razmišljati o stresnih stvareh, poleg tega boste na plan zvabili hormone sreče, ki vas bodo pomirili in skozi cel dan se boste počutili bolje.

Čaj

Ob ali namesto kave si zjutraj privoščite skodelico čaja. Če vsebuje kofein, boste dobili energijo za začetek dneva, nekateri pa imajo dober vpliv tudi na imunski sistem, ki ga stres lahko hitro oslabi.

Predstavljajte si, kaj želite danes doseči

Zjutraj si boste najlažje vzeli čas, da v tišini razmislite, kaj vas danes čaka. Spodbudite se s pozitivnimi mislimi in skušajte predvidevati rešitev, če se bojite zapleta. Dan boste začeli precej bolj umirjeno.

  • Čez dan

Držite se načrta prehranjevanja

S pravilno prehrano boste naredili veliko dobrega za telo. Ne boste se počutili razdraženo, napihnjeno in, če ste si za malico privoščili zelenjavo, ne boste imeli slabe vesti. Če je le možno, načrtujte svoje obroke in se držite zastavljenega jedilnika. Dopustite pa vseeno si, da enkrat tedensko prekršite pravila.

Pospravite takoj, ko končate

Še vedno rešujete uganko, kako je stanovanje kar naenkrat spet razmetano, če ste ga le nekaj dni nazaj pospravili? Odgovor tiči v sprotnem pospravljanju. Ko spijete jutranjo kavo (ali čaj), takoj pomijte skodelico. Ko operete perilo, ga ne pustite v pralnem stroju še nekaj ur in ko se odpravite spat, pospravite kavč ter vse stvari, ki ste jih potrebovali med gledanjem televizije. Presenečeni boste, kako veliko spremembo naredijo majhne stvari.

Globoko dihanje

Preden se lotite dela, si vzemite čas za nekaj globokih vdihov. Vsaj petkrat globoko vdihnite, zadržite zrak 3 sekunde in izdihnite. Globoko dihanje v možgane spusti kisik, kar omogoča boljše in lažje razmišljanje.

Urejeno delovno okolje

Naj bo vaše delovno mesto kraj, kjer opravljate delo in ne stresen kotiček. Izpolnite in oddajte obrazce, ki bi jih morali že pred časom, pospravite listke z zapiski, ki jih ne potrebujete več in počistite prah iz mize.

Vzemite si čas, da poduhate cvetje

Naj lepi, majhni trenutki ne spolzijo mimo vas. V sončnem dnevu si vzemite čas za kratek sprehod in posedanje na klopi, bodite hvaležni za čokoladico, ki vam jo je nekdo pustil na mizi in se veselite majhnih zmag.

  • Pred spanjem

Eno uro pred spanjem izključite elektronske naprave

Hočemo ali ne, so elektronske naprave danes del življenja. Zato si mnogi ne morejo privoščiti, da bi izklopili telefon. V takem primeru ga vsaj utišajte in pred spanjem manj pogosto preverite e-pošto ter sporočila. Določite si, kolikrat v eni uri lahko pogledate na telefon.

Pojdite na sprehod

Ne le, da bo kratek večerni sprehod pregnal stres pred spanjem, naredili boste tudi veliko dobrega za telo. Odpovejte se gledanju televizije in se odpravite na sprehod vsaj za nekaj minut.

Naučite se, kdaj odnehati

Pogosto naredimo načrt nalog, ki jih bomo poleg vseh rednih opravil naredili do določenega roka. Vendar od sebe ne pričakujte preveč. Če domov prihajate pozno, ne zahtevajte, da boste v enem tednu nadoknadili z vsemi popravili v hiši. Zadajte si realne cilje.

Spravite se v posteljo prej

Čeprav se prepričujete, da so 4 ure spanja na noč povsem dovolj, se telo s tem ne strinja. Zato so jutra tako stresna in že sredi dneva čutite neverjetno utrujenost. Začnite z majhnimi spremembami. Za začetek bo dovolj že, da se odpravite spat pol ure prej.

Preberite tudi: