Kaj storiti, ko se nikakor ne morete otresti utrujenosti?

Kaj storiti, ko se nikakor ne morete otresti utrujenosti? (foto: profimedia) profimedia
11. 9. 2019

Čeprav ste dovolj spali, se zjutraj na delo privlečete kot megla. Vse, o čemer lahko razmišljate je, kdaj boste spet padli v posteljo. To se ponavlja že kar nekaj časa, zato ste fizično ali čustveno popolnoma izčrpani. Kako lahko izstopite iz začaranega kroga?

Dejstvo je, da se stresu popolnoma ne moremo izogniti. Slej ko prej se srečamo z njim, in če ne vemo, kako bi ga odpravili, se kmalu nakopiči. Nepregledna gora nas zasuje in zato izgorimo.

Preverite nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali odpraviti utrujenost, preden vas doletijo hujše zdravstvene težave. 

Čas je, da poskrbite zase. 

 • Nadzorujte svoje misli in besede

Veste, kaj je glavni razlog, da ste nenehno utrujeni? To, da o tem neprestano razmišljate in govorite. Ugotovili ste, da imate preveč dela in se slabo počutite, zato se vsak dan pritožujete sodelavcem, prijateljem in družini.

Vaši pogovori se v glavnem vrtijo okrog vprašanja, koliko stresa vam povzroča služba in postali ste nekakšen strokovnjak za negativna čustva, saj v vsem prepoznate le slabo plat. 

Dovolite si občutiti negativne stvari, vendar se osredotočite na iskanje rešitve. Ker to ni najlažje, si v naprej pripravite pozitivne misli, ki vam bodo pomagale razmišljati v tej smeri. 

 • Naspite se

Vemo, da ste to slišali že velikokrat in dobro veste, da je pomanjkanje spanja slaba rešitev, saj vas posledice kmalu dohitijo.

Za optimalno delovanje potrebujete približno 8 ur spanja na noč, neprespanost pa je lahko skoraj tako nevarna kot uživanje alkohola. Nekaj dejavnikov, ki ste jih občutili na lastni koži in so prispevali k izgorelosti, je oslabljen spomin, razdražljivost, težave s prebavo in sprejemanje slabih odločitev glede prehrane. 

Opazili boste, da ste naspani veliko produktivnejši in lažje najdete rešitve, pri delu se bo to poznalo na učinkovitosti, tudi pri aktivnosti bodo očitne razlike, predvsem v napredovanju.

Predvsem ne boste več iskali izgovorov, zakaj se ne bi odpravili na vadbo ali popoldanski tek. Tek je še posebej priporočljiv, kadar morate sprostiti in očistiti misli pred spanjem. Zvečer boste zadovoljno utrujeni padli v posteljo. 

 • Pazite, kaj postavite na krožnik

In tudi, kaj nalijete v kozarec. Nič ni boljšega kot dostava hrane na dom in kozarec vina po napornem dnevu, kajne? Eno je, ko si kozarec izbranega vina privoščite ob okusni večerji v restavraciji in drugo, ko stres pričnete utapljati v hrani in alkoholu.

Pretirana utrujenost na nas na žalost vpliva tako, da pretvorimo dobre navade v slabe in s tem v telesu povzročimo zmedo. Samo pomislite: včasih ste malico nosili s seboj, sedaj zavijete v pekarno. Kosilo na hitro vržete vase, za zajtrk pa pravzaprav ni bilo časa. Prigrizki pred televizijo so postali stalnica. 

Skrajni čas je, da ponovno začnete obroke načrtovati v naprej in hrano pripravljati doma. Napolniti morate tudi zaloge vitaminov, kar bo odpravilo kar nekaj zdravstvenih težav.

Pri tem vam ob svežem sadju in zelenjavi lahko pomagajo vode Dana vitamin, ki združujejo koristi naravne mineralne vode in vitaminov. Pripomorejo k boljšemu počutju in skoraj v celoti izpolnijo dnevne potrebe po vitaminih. Glede na svoje potrebe lahko izbirate med tremi okusi: 

 • IMMUNO (pomaranča in breskev): vsebuje cink, vitamin B7 in C, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema.

 • DETOX (limona in meta): vsebuje kombinacijo vitaminov B3, E in C, ki prispevajo k sproščanju energije pri presnovi.

 • ACTIVE & FIT (mango): kombinacija vitaminov C in B kompleksa pa prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

 • Postavite prioritete

Od sedaj naprej ne boste več "deklica za vse" in nikakor vsem na uslugo. Začeli boste z novo navado: vsako jutro preletite opravke in jih razvrstite glede na pomembnost. Določite, kaj mora biti danes nujno narejeno in kaj lahko v najslabšem primeru počaka na jutri.

Nato preverite še kaj, kar počnete v službi, pravzaprav ni vaše delo in bi lahko predali nekomu drugemu. Takšne naloge se bodo zagotovo našle in ne upirajte se temu, da bi jih končno odložili s svojih ramen.

Če je le možno, se držite redne ure odhoda domov in nikakor ne podaljšujte dolgo v noč (zato imate seznam opravil). 

Na koncu pa najpomembnejše pravilo: dela ne nosite domov! Kadar ste v to primorani, doma uredite kotiček, ki bo namenjen službenim stvarem. Preden začnete z nalogami, določite, koliko ur lahko tam preživite in nastavite alarm. Po pisku pospravite službene stvari in se jih ne pritaknite do naslednjega dne. 

 • Najdite si hobi

Sedaj, ko ste bili zakopani v delo in ste dovolili, da stres prevzame nadzor nad vašim življenjem, za hobije zagotovo ni bilo časa. Stavimo, da si že dolgo niste privoščili tople dišeče kopeli ali večera, ko bi nekaj ur samo brali, srkali čaj in opazovali zvezde.

Sprostitev nujno potrebujete, da ne bi spet zajadrali v stare vode. 

Čaka vas nekaj razmišljanja: 

 • Kaj radi počnete? 
 • Kaj ste počeli kot otrok, pa bi sedaj radi nadaljevali in se v tem izboljšali?
 • Katere aktivnosti bi radi počeli s prijatelji in partnerjem?
 • Kaj ste hoteli poskusiti, pa za to nikoli niste našli časa? 
 • Kaj je tisto, kar vsaj za trenutek ponese vaše misli kilometre daleč, da pozabite na skrbi? 

Ko si odgovorite na vse to, boste natanko vedeli, kje se lotiti sproščanja in izpolnjevanja želja.

Pri rednem čiščenju stresa pa vam bodo pomagale športne aktivnosti, s katerimi boste skrbeli za zdravje, si nabrali kopico energije in sprostili hormone sreče.

Če se spogledujete s tekom in razmišljate o tem, da bi letos začeli teči, se nam pridružite v rubriki Moj (prvi) maraton, kjer smo pripravili načrte treningov in kopico nasvetov, ki jih morate vedeti o teku. 

Za energijo zagretih tekačev pa bo poskrbela Dana z vitaminskimi vodami. V petek, 13. 9. 2019, bomo izbrali nekoga, ki bo prejel paket vitaminskih vod. Odgovorite na nagradno vprašanje in sodelujte v žrebu!