10 starih modrosti ajurvedske prakse, ki vam lahko spremenijo življenje

Uravnotežena prehrana in redno gibanje sta osnova za zdravo telo in duha. A to je le začetek za graditev trdnega zdravja.

10 starih modrosti ajurvedske prakse, ki vam lahko spremenijo življenje - Foto: profimedia

5000 let stara znanost ima vse skrivnosti življenja, kako živeti sladko in dolgo, kljub vsem vzponom in padcem, stresom in viharjem.

Za vas imamo 10 starih ajurvedskih praks, ki vam bodo za vedno spremenile življenje.

 1. Pijte toplo vodo in ingverjev čaj
  Mrzla voda ni preveč dobra za prebavni sistem. Čez dan in tudi ob obrokih pijte veliko tople,  vroče vode ali ingverjev čaj. Ingverjev čaj pomaga povečati agni (prebavni ogenj) in pospeši prebavo.

 2. Jejte v tišini
  Tišina je zelo dragocena, tišina ob hrani pa bi morali biti obvezna. Tako boste bolj cenili hrano in lažje boste slišali svoje telo, ko bo sito. Ko boste pojedli v tišini, boste siti in veliko bolj zadovoljni.

 3. Največji obrok pojejte za kosilo
  Ajurveda verjame, da je prebavni ogenj na svojem vrhuncu, ko je sonce najvišje na nebu. To seveda ne pomeni, da morate ves čas gledati v sonce in vse pustiti, ko je to najvišje, to pač pomeni, da naj bosta zajtrk in večerja manjša obroka, kosilo pa bogato, pestro in zdravo.

 4. Smejte se na glas
  Smeh sprosti endrofine, pospeši krvni pretok in sprosti. Poglejte kakšno dobro komedijo, preberite kakšen dober vic in nikar se ne pozabite smejati tudi samim sebi.

 5. Masaža
  Veliko študij je pokazalo, kako neverjetno blagodejno na zdravje vpliva redna masaža. Masaža namreč zmanjša krvni tlak, zmanjša stres, poveča delovanje limfe in vpliva na mišični tonus. Abdominalna masaža zelo uspešno zmanjša zaprtje in zmanjša napihnjenost.

 6. Meditacija
  Meditacija lahko vključuje zavedanje dihanja do premikajoče meditacije in joge. Izberite svojo najljubšo meditacijo in se je držite. Bolj boste meditirali, bolj boste sproščeni.

 7. Žvrkljanje olja
  Žvrkljanje olja je stara ajurvedska tehnika, s pomočjo katere poskrbimo za ustno zdravje in razstrupljanje celotnega telesa. Olje, ki ga žvrkljamo, iz ust, zob, dlesni in celo grla povleče škodljive bakterije, glive in druge organizme. Za žvrkljanje naj bi bilo najbolj priporočljivo sezamovo olje, vendar lahko uporabite tudi ekstra deviško oljčno olje, kokosovo olje ali sončnično olje. Olje mešajte po ustih najmanj 10 minut, najbolje je celih 20 minut.

 8. Pranajama – vaja dihanja s trebušno prepono
  Najprej poskrbimo, da je hrbtenica vzravnana. Idealen položaj za pranajamo je sede. Dihamo le skozi nos. Vdihnemo tako, da v telesu sprostimo trebušno prepono, preprosteje povedano, sprostimo trebuh in vdihnemo, kot bi vlekli zrak v trebuh. Ko se trebuh izboči, nadaljujemo z vdihom v srednji del pljuč, kar se na našem telesu odrazi tako, da se razširi prsni koš. Vdih zaključimo z vdihom v zgornji del pljuč, kar opazimo kot dvig ključnice. Izdih pa poteka v obratnem zaporedju. Najprej iztisnemo zrak iz zgornjega, potem srednjega in na koncu iz spodnjega dela pljuč. Če bi med izdihom opazovali naše telo, bi se najprej spustila ključnica, potem bi začele upadati prsi in nazadnje bi se trebuh začel krčiti navznoter. Dih naj poteka mirno in brez napetosti! Pri pranajami se naučimo dihanje umirjati in nadzirati – in tako se lahko osredotočimo na um in nadziramo čustva.

 9. Počivajte
  Študija o spanju je 16 let opazovala 68.183 žensk. Rezultati so pokazali, da so ženske, ki so spale 5 ali manj ur na noč, v teh letih v primerjavi z ženskami, ki so spale okoli 8 ur na noč, pridobile okoli 13 kilogramov. Spanje je zelo dragoceno za naše zdravje in počutje.

 10. Drgnjenje jezika
  Morda se sliši smešno, a krtačenje jezika je zelo pomembno za ustno higieno in na še splošno zdravje, saj je jezik prekrit z bakterijami in oblogami. S čistim jezikom boste tudi veliko bolje okusili hrano.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri