10 živil, ki našim očem koristijo bolj kot korenje

Že od malih nog so nam starši govorili, da korenček izjemno dobro učinkuje na naše oči. Žal lahko povemo, da je ta trditev le delno resnična.  

Moja diagnoza, 31. 10. 2019
10 živil, ki našim očem koristijo bolj kot korenje - Foto: Shutterstock.com

Če pomislimo na svoje otroštvo, se bomo zagotovo spomnili več zgodb, ki so nam jih pripovedovale mame, da smo raje jedli zelenjavo. Dandanes so marsikatero od legend že znanstveno ovrgli, vendarle pa nekatere vsaj delno držijo.

Res je, da korenček vsebuje veliko beta-karotena, ki je provitamin vitamina A, kar pomeni, da se v jetrih, glede na potrebe našega organizma, pretvarja v vitamin A, ki skrbi za večanje naše odpornosti in nam pomaga v boju z boleznimi. Pomanjkanje vitamina A v prehrani se lahko kaže na različne načine. Pri nekaterih osebah se lahko vidi kot slaba rast las ali pa kot šibki in uničeni lasje ter slab izgled kože. Pomanjkanje vitamina A pa lahko pa privede tudi do nočne slepote, stanja, ko imamo v nočnih pogojih skoraj onemogočen vid. Vseeno pa moramo poudariti, da se ostale težave in okvare oči pojavljajo zaradi popolnoma drugačnih vzrokov.

Oči so najbolj izpostavljene v poletnem času

Na oči moramo paziti še zlasti med poletjem, ko jih moramo še dodatno zaščititi pred močnimi sončnimi žarki. Ker je dan daljši, so naše oči dlje časa izpostavljene soncu, zato je nujno potrebna uporaba čim bolj kakovostnih očal ter pravilna prehrana, ki bo poskrbela za nežno tkivo v našem očesu.

Naše oči so najbolj razvit organ izmed vseh čutil. Dokazano je, da je predel možganov, kjer se obdelujejo živčni impulzi, ki jih v možgane pošilja očesna mrežnica, veliko bolj razširjen, kot tisti predeli, kjer se obdelujejo podatki iz sluha, vonja in otipa. Ravno zato je izrednega pomena, da očesna tkiva prejmejo primerne hranilne snovi, ki bodo očesu omogočale dobro opravljanje kompleksnih funkcij.

Katera prehrana je torej najboljša za naše oči?

Vsakdo, ki si za oči želi le najboljše, se mora kakovostno in uravnoteženo prehranjevati. Uživati mora prehrano, ki vsebuje veliko karotenoidov, likopena, folne kisline, vitaminov A, C in E, omega-3 maščobne kisline, antocianov ter selena.

Priporočena živila so naslednja:

 1. Melone
  Melona je poletni sadež, ki vsebuje veliko karotenoidov ter ogromno molekul, ki se v našem telesu spremenijo v Vitamin A.

 2. Marelice
  So poleg melon tudi izredno bogate s karotenoidi. Vsebujejo pa tudi veliko mineralov, ki nas bodo revitalizirali v utrujenih obdobjih.

 3. Borovnice
  Vsebujejo ogromno antocioanov, ki z antioksidanti ščitijo nežne kapilare v očesni mrežnici, tako da jo okrepijo in izboljšajo njeno elastičnost. Borovnice slavijo po antioksidativni moči ter so tudi protivnetne. Njihove pozitivne lastnosti se izrazijo predvsem v možganih in v mišičnih tkivih, tudi tistih, ki skrbijo za premikanje naših oči.

 4. Paprike
  Surove paprike so odličen vir vitamina C, ki velja za kralja vseh vitaminov. Z njegovo pomočjo se aktivirajo tudi ostali vitamini, kot je vitamin E, ki se s pomočjo vitamina C aktivira in začne ščititi očesna tkiva ter kožo pred UV žarki.

 5. Paradižniki
  V poletnem času moramo zaužiti ogromno paradižnika tudi zaradi zdravja oči. Ker vsebujejo veliko likopena, ki omogoča boljšo zaščito oči pred soncem. Likopen se bo v telesu najhitreje vsrkal, če ga bomo zaužili »skuhanega«, torej v obliki odlične paradižnikove omake na testeninah.

 6. Jajca
  Jajčni rumenjak je bogat z vitaminom A, ki je odličen za boljši nočni vid.

 7. Mandlji
  So ravno tako bogati z vitaminom E, ki je izredno močan antioksidant in ščiti celično membrano ter fosfolipide in s tem preprečuje oksidacijo prostih radikalov.

 8. Ribe
  Maščoba, ki se nahaja v ribah je polna omega-3 maščobnih kislin, ki omogočajo pravilno hidratacijo oči. Losos, tuna in skuša vsebujejo največ tovrstne maščobe.

 9. Laneno seme
  Za vse tiste, ki jim ribe niso najbolj blizu, lahko maščobne kisline omega-3 dobijo tudi v lanenemu semenu, ki se lahko uživa kar surovo na solatah, v testeninah, rižu ali zmletega v jogurtu.

 10. Jetrca
  Poleg zelenjave bomo veliko vitamina A zaužili tudi v hrana živalskega izvora. Najboljši primer so telečja, svinjska ali piščančja jetrca, ki so odlična, saj ne vsebujejo  le provitamina kot zelenjava, ampak  vitamin A, ki se tako že prej vsrka v telo.

Vsekakor bo zdrava prehrana odlično vplivala na naše oči ter tudi na vse ostale organe.

Redno uživanje korenja je tako brez dvoma koristno za naše oči, ampak nam to ne bo zagotovilo super vida.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza