5 učinkovitih načinov za odganjanje stresa na dopustu

Stres lahko tudi pozitivno deluje na nas, saj je neke vrste motivator, zaradi katerega se v nas vklopi mehanizem bega ali boja. Problem pa je, če se ta mehanizem prepogosto sproži ali pa je preveč stresa naenkrat, kar lahko ogrozi človekovo duševno in telesno zdravje.

5 učinkovitih načinov za odganjanje stresa na dopustu

Besedo stres najpogosteje uporabljamo v vsakdanjem življenju takrat, ko smo preobremenjeni in se soočamo s kopico zahtevnih težav, kot so na primer finance, delo, družinske težave in še mnogo drugega.

V izogib temu je dopust učinkovita protiutež, vendar le v primeru, ko ga boste preživeli dovolj sproščeno. Dopust bi moral vsem pomeniti počitek, vendar ne toliko fizični kot pa mentalni. Pomembno je, de se naše misli na dopustu regenerirajo in napolnijo naše baterije, ki poganjajo naše telo skozi vsakdanje težave. Zato je pomembno, da je dopust namenjen vsemu, razen službi od katere se je potrebno dobesedno odklopiti. In čeprav se vse skupaj zdi precej nemogoče, je to možno z nekaj učinkovitimi ukrepi.

1. Razmislite, kaj si želite od dopusta

Že ko načrtujete dopust, je dobro vedeti, kaj boste tam počeli in čemu je namenjen. Res je, da se v osnovi vsi odpravljamo na dopust, da se spočijemo, vendar nekaterim od nas paše zgolj poležavanje na plaži, drugi radi odkrivajo nove dežele, tretji pa izkoristijo dopust za kakšne športne ali adrenalinske aktivnosti. Karkoli boste na dopustu počeli, je pomembno, da vam je to všeč, da se ob tem sprostite in vam seveda to omogočajo tudi finance.

Da se boste bolje počutili, se vam ni treba odpraviti na dopust na drago potovanje za katerega ste komaj privarčevali ali pa si celo izposodili denar, saj si boste s tem povzročili dodatni stres. Dopust je lahko kjerkoli v bližini doma, samo doma ne, saj je okolje polno asociacij na vaš običajni vsakdanjik.

Dopust je obdobje, v katerem se človek regenerira, zato je pomembno, da počnete tisto, kar vas sprošča oziroma počnete nekaj, kar vam med letom manjka, pa tudi če so to zgolj gore najboljših književnih uspešnic.

2. Službo pustite doma

Zlato pravilo pri dopustovanju je, da naj vas služba ne spremlja na dopustu. Pomembno je, da preden se odpravite na zaslužen dopust, poskrbite, da v službi ne pustite nedokončanih opravil, saj vam bodo misli na dopustu neprestano begale nazaj v službo. Potrudite se, da pred dopustom zaključite z vsemi obveznostmi tudi v primeru, če boste morali za to kakšen dan ostati dlje v službi. Vse opravljeno delo pa še ni zagotovilo, da ne boste pomislili na službene obveznosti.

Zato vam svetujemo, da se v času dopusta izogibate računalniku in pregledovanju službene elektronske pošte, če pa je že nujno, potem to storite zjutraj, da vas službene zadeve ne bodo preganjale tudi v spanju. Ker dandanes že težko izklopimo mobilne telefone, vam svetujemo, da na dopustu izklopite zvonjenje in šele v popoldanskem času preverite neodgovorjene klice, saj se boste s tem izognili občutku, da ste tudi na dopustu v stanju pripravljenosti.

3. Poskrbite tudi za gibanje in rekreacijo

Tudi če si dopust predstavljate kot obdobje ležanja in poležavanja, pa številni strokovnjaki opozarjajo na to, da so aktivnosti na prostem lahko pravi balzam za vašo dušo, saj na eni strani pomagajo pregnati neprijetne misli in zbistrijo glavo, na drugi strani pa imajo številne pozitivne učinke na telo. Ohranjanje telesne kondicije tako lahko bistveno pripomore k učinkovitemu odganjanju stresa in prinesejo veliko dobre volje.

Tudi če se redno ne ukvarjate s telesno dejavnostjo, izkoristite dopust vsaj za kratek sprehod, in druge aktivnosti kot so na primer plavanje, kolesarjenje in še kaj, saj gibanje in rekreacija na prostem resnično delata čudeže.

4. Vzemite si čas zase

Bistveno je, da si tudi na dopustu vzamete čas zase, se pogledate vase in ugotovite kaj si želite in kaj potrebujete. Velikokrat rešitev vašim težavam ni zunaj, ampak v vašem umu in srcu. Če boste uglašeni s svojimi potrebami, se bo tudi v vas porajal občutek miru, ki blagodejno vpliva na vse stresne situacije. Kratka joga ali meditacija delata čudeže, zato je vredno poskusiti, svoj prosti čas pa lahko izkoristite tudi za razvajanje samega sebe in si privoščite kakšno masažo.

Če bi radi na dopustu čas samo zase, potem zagotovo s seboj ne boste jemali ljudi, ki vam gredo na živce. Raje izberite za to dobro družbo, ali pa dopust raje preživite sami, saj nekaj samote še nikomur ni škodilo.

5. Poskrbite za uravnoteženo prehranjevanje in kvaliteten spanec

Če želite, da se boste na dopustu dobro počutili, poskrbite tudi za zdravo prehranjevanje, kar vam bo dalo veliko dodatne energije za polnjenje vaših baterij. Nič vam ne bo koristilo, če se boste na dopustu prenajedali, potem pa zaradi težkega želodca ne boste bili sposobni ničesar drugega početi, kot le poležavati v postelji. Raje izberite hrano, ki je bogata z vlakninami, beljakovinami in seveda čim manj sladkorja, ki vas bo naredil nemirne in nestrpne.

Zagotovo najpomembnejša navada, na katero velikokrat pozabimo, pa je tudi dober in kvaliteten spanec, ki obnavlja naše telo in dušo. Običajno si zanj v vsakdanjiku ne vzamemo veliko časa, zato izkoristite dopust, da se temeljito naspite in se tako pripravite na dnevne izzive, ko se vrnete z dopusta.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri