7 čustev, ki se leta in leta nabirajo ter najedajo vaše zdravje

Zaradi dolgotrajnih duševnih vznemirjanj ali nenadne akutne psihološke travme čustvene spremembe postanejo nenadzorovane in lahko povzročijo motnje normalnega pretoka energije v telesu. Kadar katerikoli organ ne dobi dovolj energije, se njegovo fizično stanje poslabša in težje opravlja funkcijo, ki je povezana z njim. Boleče motnje normalnega delovanja notranjih organov povzročajo negativna čustvena stanja.

7 čustev, ki se leta in leta nabirajo ter najedajo vaše zdravje

Vzroki za številne bolezni so globlji, kot mislimo, in so v veliki meri odvisni od nas samih. Zelo pogosto je lahko zdravljenje za nekatere osebe krajše, če bolnik odganja škodljive misli in jih spreminja v pozitivne, če nadzira lastne misli in čustva, kot če porabi ogromne količine tablet in zdravil.

Naš ego je povezan s takšnimi negativnimi lastnostmi, kot so strah, zavist, sovraštvo, ponos, laž in pohlep. Čustva se ustvarjajo na ravni srca (uma). Ko negativna čustva preprečimo, pride do občutka notranje praznine in utrujenosti. Po drugi strani pa, če ne odvržemo negativnih čustev, vse to še vedno ostaja v nas in se nabira, dobesedno razžira telo od znotraj. Kaj lahko storimo?

Odgovor je preprost: sledimo uveljavljenim normam človeških odnosov in bodimo nesebični, živimo v skladu z univerzalnimi božanskimi zakoni, kar na prvi pogled ne deluje težko.

Zgodovina Kitajske vsebuje evidenco človeka, ki je živel 250 let (umrl je leta 1928) in se je v času svojega dolgega življenja držal treh osnovnih pravil:

 1. Izogibal se je pretiranim čustvom, ker ta črpajo telesu energijo in vplivajo na učinkovitost vseh organov v telesu.
 2. Ni hitel, ker je menil, da vse pride ob svojem času.
 3. Vsakodnevno je delal vaje za telo in dihalne vaje.

Čustva

Tradicionalna kitajska medicina ima izraz sedem čustev.

Tako se imenuje sedem vrst čustev:

 • veselje,
 • jeza,
 • žalost,
 • zamišljenost, 
 • beda,
 • strah in
 • presenečenja.

V normalnih pogojih in z zmerno intenzivnostjo izražanja teh čustev običajno ne povzročajo bolezni. Vendar pa zaradi dolgotrajnih duševnih vznemirjanj ali nenadne akutne psihološke travme čustvene spremembe postanejo nenadzorovana in lahko povzročijo motnje normalnega pretoka energije v telesu.  

Rezultat tega je nemoč, ki jo orientalski zdravniki imenujejo notranja poškodba. Te poškodbe so neposredno povezane z notranjimi organi in ustvarjajo motnjo v kroženju energije. Seveda, raven in intenzivnost čustvenega izražanja se razlikujeta od osebe do osebe, vendar pa je že zdavnaj ugotovljeno, da imajo po naravi agresivni, jezni, zaskrbljeni ljudje bolno telo in pogosteje zbolijo.  

Kako čustva vplivajo na notranje organe?

 • RADOST je pozitiven dejavnik, toda kadar je preveč intenzivna in trajna, negativno vpliva na srce. Preveč radosti srcu jemlje energijo. To kaže na to, da je povsod še kako potrebna zmernost. Obstaja tudi negativno zadovoljstvo, na primer užitek, da se povzroči drugim škoda, kar prav tako povzroča bolezen.
 • JEZA škoduje jetrom. Ko se oseba razjezi, prižge ogenj v jetrih in jetra delajo z ogromno napora. Jeza povečuje energijo, kar povzroči motnje vida, glavobol ali omotico. Ljudje, ki so nagnjeni k izbruhom jeze, so pogosto nagnjeni k boleznim srca. 
 • DEPRESIJA ima negativen učinek na pljuča. Prekomerna žalost in žalost vodita do zatiranja volje in zmanjševanja pljučne energije.
 • VZNEMIRJENOST škoduje vranici. Ko oseba preveč razmišlja o slabih stvareh in preveč skrbi, sta v težavah vranica in želodec. Energija je v zastoju, kar povzroča poslabšanje prebavnih in absorpcijskih sistemov. 
 • STRAH škoduje ledvicam. Strah jih prikrajša za energijo, energija pade, kar povzroča nezmožnost zadrževanja urina in iztrebkov.
 • NEPRIČAKOVANO PRESENEČENJE povzroči, da se srce nima česa opreti, duh pa nima ničesar, čemur bi se lahko pridružil. Zato se pojavita čustveno nelagodje in zmeda.

"Bolezen – ni kaos, je vsekakor strogi niz dogodkov, ki jih povzroča neravnovesje telesnih funkcij," kar starodavna kitajska medicina pozorno spremlja.  Glede na to, da so naši vitalni organi povezani z duhovnim svetom ali vrlinami, kot je opisano zgoraj, imajo zdravstvene prakse namen ponovno vzpostaviti in vzdrževati telesno in duhovno moč – eno skozi drugo. 

Kadar katerikoli organ ne dobi dovolj energije, se fizično stanje tega organa poslabša, hkrati pa mu postaja vse težje opravljati funkcijo, za katero je zadolžen. Boleče motnje normalnega delovanja notranjih organov povzročajo negativna čustvena stanja.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza