7 živil, ki znižujejo holesterol

Povišan holesterol lahko privede do poapnenja žil, zato je znižanje nujno. Toda kako, ne da bi morali začeti jemati zdravila? Če boste v svoj dnevni jedilnik vključili predlagana živila, se bo raven holesterola znižala kar sama od sebe. Znižate ga lahko tudi s temi sedmimi živili.

7 živil, ki znižujejo holesterol - Foto: Profimedia
 1. Stročnice

  Stročnice vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov in mineralnih snovi. Poleg tega so stročnice  nemastne in tako naravnost primerne za uživanje, če želite ohraniti vitko postavo. Topna vlakna stročnic se v želodcu nabreknejo in nase vežejo žolčno tekočino, ki vsebuje holesterol, in tako znižajo njegovo vrednost. Če boste vsak dan pojedli 200 g stročnic, boste raven holesterola znižali celo za 10 odstotkov!

 2. Ribe

  Maščobne kisline omega 3 v slaniku, skuši in lososu še posebej koristijo telesu. Znižujejo namreč povišane vrednosti trigliceridov. To so hranilne maščobe, ki jih telo shrani kot rezervo energije. Če se v krvi ustvari visoka koncentracija, lahko to privede tudi do povišanih vrednosti holesterola.

 3. Soja

  Soja bi morala redno pristati tudi na krožnikih tistih, ki niso vegetarijanci. Izdelki iz soje, kot na primer tofu, tempeh in sojino mleko. Najboljše: le 30 g dnevno že zadostuje za 9-odstotno znižanje holesterola.

 4. Jabolko

  Vsi poznamo pregovor, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. Jabolka sicer ne preprečujejo razvoja vseh bolezni, toda zagotovo znižujejo povišane vrednosti holesterola. Vsebujejo namreč v vodi topne balastne snovi, ki v debelem črevesju vežejo s holesterolom bogato žolčno kislino. Črevesje tako odplavi snov, ki v velikih količinah telesu precej škodi.

 5. Artičoka 

  Ko gre za izločanje holesterola in toksinov iz telesa, artičoke dobesedno preklopijo v turbo prestavoRastlina vsebuje rastlinska vlakna, ki pospešijo ta proces. Poleg tega ta zelenjava vsebuje veliko balastnih snovi. Že ena sama artičoka pokrije 25 odstotkov dnevnih potreb.

 6. Avokado

  V avokadu je toliko dobrega. Zlasti ko gre za zdrave maščobe. Samo 100 g avokada vsebuje 23 g nenasičenih maščobnih kislin. Te znižujejo slab LDL-holesterol in povišujejo vrednosti dobrega HDL-holesterola. 

 7. Hruška

  Zahvaljujoč netopnim rastlinskim vlaknom ima hruška balastne snovi, ki pomagajo razgrajevati holesterol v črevesju.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza