Beležimo alarmanten porast ošpic po vsem svetu

Unicef ob začetku svetovnega tedna cepljenja opozarja na alarmanten porast ošpic po vsem  svetu. Naraščajoče število necepljenih otrok je olajšalo pot do izbruhov ošpic, ki so v zadnjem času prizadeli več držav po vsem svetu.

Beležimo alarmanten porast ošpic po vsem svetu - Foto: Profimedia

Unicef poudarja, da približno 169 milijonov otrok med letoma 2010 in 2017 ni prejelo prvega odmerka cepiva proti ošpicam, kar je več kot 21 milijonov otrok letno.

V prvih treh mesecih leta 2019 je bilo po vsem svetu prijavljenih več kot 110 tisoč primerov ošpic, kar je skoraj 300 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Približno 110.000 oseb, večinoma otrok, je zaradi ošpic umrlo v letu 2017, kar je 22 odstotkov več kot leto prej.

Lahko bi jih preprečili

Kako nevarno je lahko nasprotovanje cepljenju, dokazuje primer v New Yorku, kjer so morali v začetku aprila razglasiti izredne razmere, saj jih je doletel največji izbruh ošpic po letu 1991. A bolj kot New York Slovenijo najbrž ogroža epidemija, ki je izbruhnila v bližnji Severni Makedoniji, kjer se je z ošpicami v minulih tednih okužilo že več kot tisoč ljudi.

Vzrok trenutnih izbruhov zasejan že več let nazaj

“Temelji globalnega izbruha ošpic, ki smo mu priča danes, so bili ustvarjeni že pred leti,” je  povedala Henrietta Fore, izvršna direktorica Unicefa, in ob tem dodala: “Virus ošpic bo vselej našel necepljene otroke. Če želimo resnično preprečiti širjenje te nevarne, vendar preprečljive bolezni, moramo cepiti vsakega otroka, tako v razvitih državah kot tudi v državah v razvoju.”

Za zaščito otrok pred ošpicami sta potrebna dva odmerka cepiva

Med 20 državami z največjim številom necepljenih otrok v letu 2017 jih kar devet ni uvedlo drugega odmerka.

Zaradi pomanjkanja dostopa do cepljenja, slabih zdravstvenih sistemov pa tudi neupravičenega strahu in dvomov o cepivih je bila leta 2017 globalna precepljenost s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam 85-odstotna, kljub rasti prebivalstva pa se v zadnjem desetletju ni pomembno spremenila.

Globalna precepljenost z drugim odmerkom cepiva je veliko nižja, in sicer 67 odstotkov. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča prag 95-odstotne precepljenosti, da bi dosegli tako imenovano kolektivno zaščito

Težave v državah z majhnimi in srednjii dohodki

V državah z majhnimi in srednjimi dohodki so razmere kritične. V letu 2017 je na primer Nigerija imela največje število otrok, mlajših od enega leta, in sicer skoraj štiri milijone, ki niso prejeli prvega odmerka. Sledijo Indija (2,9 milijona), Pakistan in Indonezija (1,2 milijona) ter Etiopija (1,1
milijona).

Neumnosti v državah z visokimi dohodki

Po najnovejših podatkih je v državah z velikimi dohodki precepljenost s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam 94-odstotna, z drugim odmerkom pa 91-odstotna. Čeprav so Združene države Amerike na vrhu seznama držav z velikimi dohodki, pa v njih med letoma 2010 in 2017 največ otrok ni bilo cepljenih s prvim odmerkom cepiva, in sicer več kot 2,5 milijona. Sledita Francija z več kot 600 tisoč in Velika Britanija z več kot 500 tisoč necepljenih dojenčkov v istem obdobju.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza