Če pravilno uravnotežite razum in samonadzor ste lahko srečnejši

Spanje namesto zabavanja, varčevanje namesto nakupovanja, čaj namesto vina – to vendar ni zabavno. Pa je! Če pravilno uravnotežite razum in samonadzor, vas to lahko celo osreči.

Moja diagnoza, 30. 12. 2018
Če pravilno uravnotežite razum in samonadzor ste lahko srečnejši - Foto: Profimedia

Kaj je pravzaprav definicija razuma?

Je duševna sposobnost človeka, da pride do spoznanj, prepozna povezave, kaj tudi spregleda, si ustvari sodbo in svoje ravnanje prilagodi tem spoznanjem. Pregledali smo različne položaje in ocenili, kje je potreben razum in kje je dovoljeno od časa do časa tudi tvegati.

 • Zabava
  Zagotovo se prej spomnite norih zabav kot pa večerov, ko ste šli doma v posteljo ob desetih zvečer. Toda ali to pomeni, da bi bili srečnejši, če bi se udeležili več zabav, namesto da bi bili razumni in odšli zgodaj spat?

  Mnenje strokovnjakov: samonadzor in disciplina lahko osrečujeta. Kdor se na ljubo ciljem odreče nečemu, je v življenju srečnejši od človeka, ki se hitro vda skušnjavam.

 • Načrtovanje  prostega časa
  Toliko bi lahko naredili: brali težke knjige namesto lahkotnih, tekli namesto ležali v viseči mreži, odhajali na klasične koncerte namesto gledali nadaljevanke. Lahko bi prej vstajali, vadili jogo, kuhali marmelado, obiskali stare prijatelje ... 

  Mnenje: ja, lahko bi naredili toliko vsega. In tudi lahko. Toda pomembno je, da to storite takrat, kadar to hočete! To je namreč definicija prostega časa: ta nam je na voljo. To pomeni, da se takrat odločajte po principu, kaj vam je najbolj všeč. 

 • Finance
  Nekateri pravijo, da si mora človek tudi kaj privoščiti. Varčevalni načrti se jim zdijo odveč. Za druge je zapravljanje že kava v lokalu.

  Kadar gre za finance, je treba ravnati zelo, zelo razumno. To sicer ne pomeni, da morate desetkrat obrniti vsak cent. In tudi ne, da se odrečete vsaki zabavi. Pomeni pa, da pravočasno začnete skrbeti za finančno varnost v starosti. Pomembno je, da ste dobro informirani in da ne živite prek svojih zmožnosti.

 • Užitek 
  Nobenega čipsa, če že, čokolada, potem temna, veliko zelenjave in zelo malo ogljikovih hidratov. Alkohol le ob posebnih priložnostih! To je razumno, kajne?

  Mnenje strokovnjakov: kdor si neprestano dela skrbi zaradi prehrane, je pod trajnim stresom in s tem bolj škodi svojemu zdravju, kot pa če bi pojedel hamburger z ocvrtim krompirčkom. Najbolje, da se ravnate po Francozinjah: te si redno privoščijo pregrehe – od rogljička pa do
  kremnega sira z rdečim vinom. Zato imajo redko skomine po določeni hrani, ki vodijo do tega, da pretiravamo. Pri tem vprašanju torej velja: razumneje je biti nekoliko manj razumen.

 • Ljubezen
  V ljubezni bi moralo vedno prej odločati srce kot pa glava, kajne? Kajti čustva sploh ne morejo biti razumna. 

  Seveda se lahko vržete v divjo afero in sledite strasti. Seveda lahko iz jeze končate zvezo in zaradi sanjarjenja začnete neko afero. Toda čisto odkrito: to ni ljubezen. Ljubezen je tudi prevzemanje odgovornosti. In to pomeni, da ravnate z bistro glavo. In da se ji ne odpoveste ob
  razočaranjih in slabem razpoloženju. 

Boljše je biti malce nerazumen

So stvari, za katere vemo, da niso ravno dobre za nas – pa se kljub temu spozabimo. Toda nekatere napačne odločitve so nekoliko boljše od drugih. 

Čokolada ali čips?

Bolje: čokolada. Ta sicer vsebuje veliko sladkorja, čips pa zelo veliko maščobe.
Med cvrenjem čipsa nastaja tudi akrilamid, ki naj bi povzročal rakava obolenja. Kakavova zrna po drugi strani vsebujejo veliko antioksidantov. 

Kava ali energijski napitek?

Bolje: kava. Oba napitka sicer vsebujeta kofein, ki je nezdrav v velikih količinah. Toda v energijskem napitku je še zelo veliko sladkorja in kemijskih dodatkov, ki nam bolj škodijo kot koristijo. 

Zvečer si ne odstranimo ličil z obraza in si ne umijemo zob 

Bolje: če že morate izbirati, si pač ne odstranite ličil z obraza. Dobili boste mozolje in koža bo pordela, toda to bo izginilo. Če pa se boste v posteljo odpravili z neumitimi zobmi, bodo imele bakterije prosto pot, ponoči pa je v ustih tudi manj sline kot čez dan. Posledica: karies.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza