Defibrilator v vsako vas: Ker je edina naprava, ki lahko hitro in učinkovito pomaga vsakomur, ki doživi srčni zastoj

Vsakodnevno se ljudje, doma, v službi, na javnih mestih ali na cesti, torej daleč stran od zdravstvenih ustanov, v trenutku lahko zgrudijo na tla. V teh trenutkih je možnost dostopa do najbližjega defibrilatorja v manj kot dveh minutah izredno velikega pomena, saj omogoči, da nekomu rešimo življenje.

Moja diagnoza, 24. 10. 2019
Defibrilator v vsako vas: Ker je edina naprava, ki lahko hitro in učinkovito pomaga vsakomur, ki doživi srčni zastoj - Foto: Profimedia

Defibrilator je edina naprava, ki lahko hitro in učinkovito pomaga vsakomur, ki doživi srčni zastoj

 Vsakodnevno se približno desetim osebam v Sloveniji zgodi, da se jim nenadno zaustavi srce. Ker se v večini primerov osebe ne nahajajo v bolnišnici ali v bližini zdravstvenega doma, se na žalost srčni zastoj lahko konča s smrtnim izidom. Za osebo, ki doživi srčni zastoj, je pomembna vsaka minuta. Že po 60 sekundah se možnost za preživetje zmanjša za 10 %, po petih minutah pa že kar za polovico.

Ravno zato je že veliko ozaveščenih prebivalcev v veliko slovenskih vaseh skupno zbralo denar za nakup defibrilatorja, ki bo v njihovem domačem kraju poskrbel za možnost oživljanja.

Uporaba defibrilatorja je izredno preprosta

Skozi celoten postopek uporabe nas vodijo natančno napisana slikovna navodila, ki nam omogočajo varno namestitev elektrod. Navadno je defibrilator opremljen tudi z glasovnimi navodili, ki nam še dodatno pomagajo ter nam omogočajo resnično hitro oživljanje.

Čeprav je uporaba naprave izredno preprosta, je dobro, da se vsi, ki nimajo izkušenj z oživljanjem ljudi, udeležijo kratkega tečaja, na katerem bodo defibrilator spoznali ter bili tako bolj pripravljeni v primeru potrebe po oživljanju. Poznavanje naprave je ključno tudi zato, ker nas med reševanjem življenja lahko zgrabi panika, ki nam bo onemogočala trezno in hitro razmišljanje.

Za zdravo srce poskrbimo z zdravim načinom življenja

Seveda pa lahko za svoje telo dobro poskrbimo z različnimi preventivnimi metodami in tako preprečimo težave s srcem. Srce je najpomembnejša mišica našega telesa, ki ji velikokrat ne posvečamo dovolj pozornosti. Spregledamo ga vse do tedaj, ko nam začne pešati. Srčne bolezni so vzroki za veliko nenadnih smrti po celem svetu. Če se želimo izogniti težavam s srcem, moramo živeti zdravo. Zdrave življenjske navade nam bodo namreč pomagale, da bomo živeli bolje, bolj zdravo in tudi dlje.

 • Prehrana

  Za zdravo srce moramo seveda zdravo jesti. Kar pa seveda ne pomeni, da ne smemo jesti moke, ocvrte hrane in sladkorja oziroma, da moramo postati vegetarijanci. Treba je le pravilno kombinirati vsa živila, ki jih skozi dan zaužijemo. Seveda se moramo izogibati mastni hrani in industrijsko predelanim živilom. Pazljivi moramo biti pri uživanju soli, rdečega mesa in sladic.
  Jesti moramo veliko več sadja in zelenjave, ki bo ugodno vplivala na naše srce ter poskrbela tudi za dobro in pravilno delovanje vseh ostalih organov. Nikakor pa ne smemo pozabiti na stročnice, suho sadje ter polnovredno moko, iz katere lahko sami spečemo odličen domač kruh brez aditivov.

 • Zdrava teža

  Z zdravo prehrano bomo poskrbeli tudi za zdravo težo in tako ne bomo imeli več težav z odvečnimi kilogrami, ki pestijo veliko ljudi. Prekomerna teža je velika težava, ki izredno obremenjuje naše srce. Že ko s pravilno prehrano izgubimo prvih nekaj kilogramov, se nam izboljša krvni tlak in s tem naše počutje ter zdravje celotnega srčno-žilnega sistema.

 • Rekreacija

  Za zdravo srce je pomemben tudi šport. Vsak teden bi morali vsaj 150 minut posvetiti športnim aktivnostim, saj s tem krepimo svoje srce. Idealne dejavnosti so hitra hoja, kolesarjenje, plavanje ali tek.

 • Čim manj stresa

  Težave s srcem so nemalokrat povezane tudi s stresom, tesnobo ter napetostjo zaradi vsakodnevnih skrbi. Nekatere osebe so temu bolj izpostavljene in bi se zato morale vsakodnevno sproščati z jogo, meditacijo ter ostalimi pomirjajočimi terapijami, kot so sprehodi v naravo, poslušanje umirjene glasbe …

 • Brez cigaret

  Seveda se moramo za zdravo srce odpovedati alkoholu in cigaretam, ki sta glavna krivca za večino srčno-žilnih bolezni.

 • Spanec

  Za popolno oskrbo srca pa ne smemo pozabiti niti na spanec, ki je ključen za zdrav način življenja. Pomembno je, da vsak dan spimo vsaj 6 do 8 ur in tako telesu omogočimo, da proizvede dovolj serotonina, ki nam pomaga ohranjati zdravo in krepko srce. Pomanjkanje spanca je namreč eden od glavnih vzrokov za težave s srčnimi boleznimi.

Z zdravim načinom življenja bomo torej poskrbeli, da bo naše srce v odlični formi in tako najbrž nikoli ne bomo potrebovali defibrilatorja. Vendar pa bi bilo odlično, da bi do njega lahko dostopali v vseh večjih in manjših slovenskih krajih.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza