Dojenje je koristno tako za otroka, kot tudi za mamo

Veliko bodočih mamic se že pred prihodom novorojenčka sprašuje o tem, ali dojiti in zakaj dojiti. Vsekakor ima dojenje ogromno prednosti, zaradi katerih je zagotovo smiselno razmisliti o dojenju, saj je zdravo tako za mamo kot tudi za malčka.

Dojenje je koristno tako za otroka, kot tudi za mamo - Foto: Profimedia

Seveda je odločitev za dojenje popolnoma individualna in jo sprejme vsaka mamica še pred rojstvom novorojenčka.

Materino mleko je za malčka naravna idealna hrana

Materino mleko je najboljša hrana za novorojenčka, saj vsebuje vsa potrebna hranila v najprimernejših razmerjih. Materino mleko, ki ga dojenček dobi z dojenjem, tako popolnoma zadovolji njegove potrebe tako glede na vsebino kot tudi na količino. To pa pomeni, da malček že v prvih dnevih svojega življenja vnese ogljikove hidrate, maščobe, beljakovine, vitamine in minerale v takšnih količinah, kot jih potrebuje.

To pa še ni vse. Poleg vseh potrebnih makrohranil, pa malček preko dojenja vnese tudi ostale pomembne snovi, kot so na primer rastni hormoni in prebavni encimi. Vse te snovi pa so izjemno pomembne za nemoteno rast in razvoj malčka, ki je v prvih letih življenja še kako pomemben.

Z dojenjem si malček gradi imunski sistem

Ko se novorojenček rodi, je praktično brez lastnega obrambnega mehanizma proti raznim boleznim, bakterijam ali virusom. Prvo mleko, ki priteče iz prsi, imenujemo mlezivo, ki je bogato z vodo, nekaj sladkorja, rudninskimi snovmi in snovmi, ki so potrebne za malčkov razvoj in zaščito pred boleznimi. Lahko bi rekli, da je mlezivo v bistvu prvo naravno cepivo, ki ga je težko nadomestiti s katerimkoli drugim pripravkom.

Vidimo, da materino mleko ni pomembno zgolj zaradi vnosa osnovnih hranil, ampak z dojenjem malček pridobi tudi vsa zaščitna protitelesa, ki so pomembna za odpornost organizma. Zaradi dojenja je tako večja verjetnost, da malček ne bo zbolel, saj si z vnosom zaščitnih protiteles postopoma gradi imunski sistem. Številni podatki govorijo o tem, da so dojeni dojenčki oziroma malčki veliko manj bolni že v prvih letih svojega življenja kot tudi kasneje, ko nekoliko odrastejo. Poseben vpliv ima materino mleko na manjši pojav vseh alergičnih reakcij v času dojenja kot tudi kasneje v življenju.

Z dojenjem si dojenček ustvari lasten bioritem

Vsi, ki ste že šli kot starš skozi obdobje dojenja in prve mesece življenja, potem dobro veste, da je dojenje eden od najučinkovitejših načinov, da malček zaspi. Položaj pri dojenju je takšen, da dojenček čuti tudi materino bitje srca, njeno bližino in toploto. V njenem objemu se zato počuti popolnoma varno, zaradi česar se običajno popolnoma umiri in tudi brez problemov zaspi.

Ker pa je materino mleko zelo lahko prebavljivo, je tudi zelo dobro odvajalo. Po hranjenju ne mine veliko časa, ko malček opravi potrebo, zato si z dojenjem ustvari tudi lasten bioritem prehranjevanja, spanja in opravljanja potrebe.

Dojenje ima pozitiven vpliv na psihološki razvoj malčka

Razumeti moramo, da ko se novorojenček rodi, se rodi v zanj popolnoma nov in nepoznan svet. To je svet, ki ga do tedaj ni poznal, zato so vročina, mraz, hrup, zaznavanje širine prostora, zanj na eni strani nekaj povsem novega, po drugi strani pa tudi stresnega. Z dojenjem se otrok počuti predvsem varno, kasneje v življenju pa dojeni otroci postanejo tudi bolj samozavestni, samostojni, tolerantni in imajo manjše težave v odnosih z ljudmi.

Dojenje je zdravo tudi za mamo

Vsekakor pa dojenje pozitivno ne vpliva zgolj na malčka, ampak tudi na mamo. To, da ni potrebe po pripravljanju hrane, je le ena od mnogih prednosti, ki materi olajšajo življenje v prvih mesecih po porodu. Materino mleko je namreč vedno ravno prav toplo in je vedno na voljo. Zaradi tega se matere, ki dojijo, zagotovo manj spopadajo z neprespanimi nočmi, saj malčku, ko se zbudi, le ponudijo dojko.

Naslednje pozitivne strani dojenja se bodo zagotovo razveselile vse novopečene mame. Znano je, da se z dojenjem hitreje izgublja odvečno maščevje, ki se je nabralo tekom nosečnosti, saj hrana, ki jo poje, najprej zadovolji otrokove potrebe. To pa še ni vse. Dojenje je tudi razlog, da se doječim materam redni menstrualni cikel pojavi kasneje, zaradi česar so možnosti za pojav slabokrvnosti bistveno manjše.

Glede pozitivnih zdravstvenih vplivov dojenja na zdravje mame, je še ogromno informacij. Nekatere raziskave kažejo na to, da dojenje med drugim zmanjšuje tveganje za osteoporozo kot tudi rakava obolenja.

Za to, da ugotovimo, da je dojenje tudi poceni za družinski proračun, pa ne potrebujemo nobene raziskave, saj je to dejstvo, ki ga težko spregledamo.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza