HPV lahko preprečimo s cepljenjem

Večina spolno dejavnih žensk in moških, vsako leto okoli 600 milijonov po vsem svetu, se v življenju okuži s humanim papilomavirusom (HPV). Pri večini ljudi HPV izgine sam od sebe – pri drugih pa ne in jim lahko povzroči določene vrste raka in druge bolezni. Cepljenje, ki je bilo v Sloveniji uvedeno v šolskem letu 2009/2010 je neobvezno in brezplačno.

HPV lahko preprečimo s cepljenjem - Foto: Profimedia

Kako prepoznati okužbo?

Okužba s HPV je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb. 90 odstotkov okužb spontano izgine v dveh letih, dolgotrajna okužba pa lahko vodi v razvoj raka na materničnem vratu. 

Manj nevarni genitalni HPV (nizkorizični HPV) povzroča različne kožne in genitalne bradavice, ki jih kmalu lahko opazimo s prostim očesom. Niso življenjsko nevarne, so pa zelo moteče in se rade ponavljajo. 

Obstaja več kot 100 vrst (genotipov) virusov HPV, približno 15 virusov spada med visokorizične, kar pomeni, da lahko povzročijo spremembe celic materničnega vratu, ki v nekaterih primerih lahko pripeljejo do raka na materničnem vratu.

Za zdaj ni uspešnega zdravila, s katerim bi zdravili okužbe s HPV in tako enkrat za vselej in v celoti odstranili HPV iz človeka, okuženega s temi virusi. Zdravljenje je usmerjeno predvsem v odstranjevanje sprememb, ki jih povzročajo ti virusi. Eden najbolj učinkovitih ukrepov za preprečevanje okužb s HPV je cepljenje.

Največkrat se okužijo mlajši

V Sloveniji je okužba s HPV največkrat prijavljena spolno prenosljiva bolezen. Najpogosteje se okužijo adolescenti in mlajši odrasli, stari od 15 do 25 let. 

Pogostost okužb z virusi po začetku spolnega življenja hitro narašča, največja je v starosti do 25 let in pri ženskah po 50. letu. 

Neobvezno, brezplačno cepljenje proti HPV

V Sloveniji je cepljenje proti HPV za deklice v starosti 11 do 12 let uvrščeno v Letni program cepljenja in zaščite z zdravili kot ukrep, ki je strokovno utemeljen in stroškovno učinkovit. Uvedeno je bilo v šolskem letu 2009/2010. Cepljenje je ponujeno deklicam v okviru sistematskega pregleda v 6. razredu osnovne šole. Prvi odmerek se aplicira ob sistematskem pregledu, ki se izvaja v mreži izvajalcev zdravstvenega varstva na primarni ravni, druga dva odmerka pa se aplicirata ob namenskem pregledu.

“Želimo, da bi se s cepljenjem proti HPV, presejanjem, zdravljenjem in izobraževanjem število žensk in moških, ki zbolijo zaradi rakov in drugih bolezni, povezanih s HPV, nekega dne bistveno zmanjšalo.” pravi Vasilisa Sazonov, direktorica MSD v Sloveniji. Družba MSD se že več kot 20 let posveča raziskovanju in razvoju. "Pri MSD smo zavzeti za boj proti rakom in drugim boleznim, povezanim s HPV, in zato nadaljujemo vlaganja in inovacije, ki bodo prihodnjim rodovom pomagali, da bodo zaščiteni,” še dodaja Sazanova.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza